Κορονοϊός: Προβλέψεις για την πορεία της Όμικρον στην Ελλάδα

Ίσως τα Φώτα τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.
.
.
Eurokinissi

Εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας στη χώρα μας και ειδικά ως προς την παραλλαγή Όμικρον αναμένουν ειδικοί, εν μέσω του ευρύτερου κλίματος ανησυχίας σχετικά με τη νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού.

Όπως είπε στο Mega o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε- τονίζοντας ωστόσο πως όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων Όμικρον κατά τις γιορτές, ο κ. Τζανάκης είπε ότι εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα- για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500. Πάντως, σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον».

.
.
Eurokinissi

Από πλευράς του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου. Το κλίμα από το Λονδίνο, πρόσθεσε, είναι ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη αλλά η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σημαντική κυρίως στους άνω των 60. Συνεπώς σύμφωνα με τον καθηγητή και η μετάλλαξη Όμικρον αφορά αυτή κυρίως την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

Αναφερόμενος στην αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο και στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης, είπε ότι μετά από τρεις εβδομάδες ύφεσης η κατάσταση αντιστρέφεται. «Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής δημόσιας υγείας, σημείωσε πως τα μέτρα έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση της έλευσης του κύματος της Όμικρον. «Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα περί προσαρμογής του εμβολίου στον αριθμό των αντισωμάτων του καθενός, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αντισωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο. Επίσης, πρόσθεσε πως θα είχε σημασία να φτιάξουμε ειδικούς αλγορίθμους για το ποιοι χρειάζονται μια δόση ακόμη. Η ελπίδα, όπως είπε, είναι ότι δεν θα πάμε μόνο σε προσαρμοσμένα, αλλά σε εμβόλια που θα πιάνουν όλους τους κορονοϊούς και στο μέλλον γιατί θα φτιάχνονται εναντίον των περιοχών του κορονοϊού που δεν αλλάζουν, ανέφερε.

Δημοφιλή