Κορονοϊός: Συνωστισμοί στα σύνορα ανά την Ευρώπη

Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα παγκοσμίως.
ASSOCIATED PRESS

Αναστατωμένοι ταξιδιώτες συνωστίζονταν σε συνοριακά περάσματα ανά την Ευρώπη την Τετάρτη, αφού οι κυβερνήσεις έθεσαν σε ισχύ αυστηρά μέτρα ελέγχου στο πλαίσιο προσπαθειών επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19), προκαλώντας «ουρές» χιλιομέτρων και επιβραδύνοντας τη διέλευση φορτηγών με προμήθειες.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ανά τον κόσμο ξεπέρασε το όριο των 200.000 και οι θάνατοι έφτασαν τους 8.000, με αυτούς που έχουν αναρρώσει να ανέρχονται στις 82.000, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Johns Hopkins University στις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Στο πλαίσιο προσπαθειών για μείωση της πίεσης από τους Ανατολικοευρωπαίους που βρίσκονταν στην Αυστρία και προσπαθούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, η Ουγγαρία άνοιξε το βράδυ τα σύνορά της σε φάσεις. Αρχικά επετράπη στους Βούλγαρους να περάσουν σε προσεκτικά ελεγχόμενα κονβόι, και μετά είχαν σειρά οι Ρουμάνοι. Ωστόσο νωρίς την Τετάρτη, στην αυστριακή πλευρά των συνόρων, φορτηγά είχαν κολλήσει για 28 χιλιόμετρα και αυτοκίνητα για 24 χλμ, καθώς οι κανόνες που επέτρεπαν τη διέλευση μόνο Ούγγρων ή φορτηγών από τα σύνορα τέθηκαν ξανά σε ισχύ.

Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να διασφαλίσουν πως θα συνεχίζεται η ροή τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και άλλων απαραίτητων αγαθών, ωστόσο μέχρι τώρα παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα. Επίσης, αναζητούνται τρόποι για να μπορέσουν οι εποχικοί εργάτες γης, που χρειάζονται για να συνεχιστεί η παραγωγή τροφίμων, να περνούν από πρακτικά κλειστά σύνορα.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ίδια προβλήματα σημειώνονται σε χώρες ανά τον κόσμο, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να δουλεύουν πάνω σε μια αμοιβαία απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών.

Στη νοτιοανατολική Ασία, η δίοδος μεταξύ Μαλαισίας και Σιγκαπούρης ήταν ασυνήθιστα αθόρυβη, αφού η Μαλαισία έκλεισε τα σύνορά της, ενώ οι Φιλιππίνες απέσυραν μια εντολή που έδινε στους ξένους 72 ώρες για να αναχωρήσουν από μεγάλο μέρος του κυρίου νησιού τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε ένα σχέδιο για άμεση επιστροφή στο Μεξικό όλων των ανθρώπων που περνούσαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ παράνομα, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Ο κορονοϊός πλέον βρίσκεται σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, αφού η Δυτική Βιρτζίνια ανέφερε κρούσμα. Στη Χαβάη ο κυβερνήτης σύστησε στους ταξιδιώτες να αναβάλουν τις διακοπές τους για τουλάχιστον 30 ημέρες, ενώ ο κυβερνήτης της Νεβάδα (όπου βρίσκεται και το Λας Βέγκας) διέταξε κλείσιμο των καζίνο της πολιτείας για έναν μήνα.

ASSOCIATED PRESS

Ανησυχώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του παγκοσμίου shutdown, ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν πακέτα διάσωσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Βενεζουέλα, επί μακρόν επικρίτρια του ΔΝΤ, ζήτησε από το ταμείο δάνειο 5 δισ. δολαρίων (αίτημα που απορρίφθηκε). Τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια έπεσαν ξανά την Τετάρτη, μετά από μια πρώιμη άνοδο, αφού η Γουόλ Στριτ σημείωσε και αυτή άνοδο λόγω της υπόσχεσης Τραμπ για βοήθεια.

Στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, είπε ότι υπάρχει μια «ομόφωνη και ενιαία προσέγγιση» ως προς την απόφαση απαγόρευσης εισόδου των περισσότερων ξένων στην ΕΕ για 30 ημέρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη στην πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση εισόδου στην Ένωση- μαζί με τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Βρετανία- με «πολύ πολύ λίγες εξαιρέσεις». Ωστόσο οι προσπάθειες της ΕΕ για εξομάλυνση της διαδικασίας δεν έχουν επιτύχει ως τώρα.

ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη χιλιάδες φορτηγά παρέμεναν στη Λιθουανία, σε δρόμους προς την Πολωνία, αφού η Βαρσοβία έθεσε σε ισχύ αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνουν εξέταση κάθε οδηγού για συμπτώματα Covid-19. Η ουρά των φορτηγών ήταν 60 χλμ το βράδυ της Τρίτης.

Όσον αφορά στη Μαλαισία (από όπου 300.000 άνθρωποι πηγαίνουν ημερησίως στη Σιγκαπούρη για δουλειά), τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μετά από απότομη αύξηση των κρουσμάτων στα 673- κάτι που την καθιστά τη χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο στη νοτιοανατολική Ασία. Από πλευράς της η Ταϊβάν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως και αυτή θα απαγορεύσει την είσοδο σε ξένους και ότι οι πολίτες της θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες. Στην Ταϊλάνδη οι περιοχές με τα κόκκινα φανάρια θα σκοτείνιαζαν την Τετάρτη μετά από εντολή της κυβέρνησης για κλείσιμο των μπαρ, των σχολείων, των σινεμά και πολλών άλλων χώρων.

Μέχρι τώρα 81.000 άτομα έχουν αναρρώσει από τον ιό, κυρίως στην Κίνα. Στους περισσότερους ο ιός προκαλεί ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος για βαρύτερες ασθένειες σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή