Επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν διαρκώς το τελευταίο διάστημα τον έντονο προβληματισμό τους για την συμπεριφορά των νέων στη χώρα μας, κάποιοι από τους οποίους δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού - κάτι που εξηγεί εν μέρει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Τον προβληματισμό αυτό έρχεται να εντείνει ένα τιτίβισμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τον οποίο ο ηλικιακός μέσος όρος των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τον Αύγουστο στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 36 χρόνια.
«Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του.
Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος» επισημαίνει ο κ.Κικίλιας στο επίμαχο tweet, καλώντας άπαντες - προφανώς και τους νεότερους - να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να μην γίνουν εστία διασποράς.
Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι το παράδειγμα της 27χρονης γιατρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά την επιστροφή της από την Χαλκιδική όπου και έκανε διακοπές, και τώρα βρίσκεται διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας μάχη για τη ζωή της.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει κατέβει πλέον στα 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (συνολικών κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:
0 – 17 ετών 355 (6.3%)
18 – 39 ετών 2.177 (38.8%)
40 – 64 ετών 2.172 (38.7%)
65 και άνω 908 (16.2%) 166