Ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό εκτός Κίνας καταγράφηκε την Κυριακή στις Φιλιππίνες. Ο ιός ευθύνεται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ).
Το θύμα είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.
Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες.
Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.
Πάνω από 303 οι νεκροί, περισσότεροι από 14.000 οι ασθενείς
Μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 304, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της μόλυνσης, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 45 νέους θανάτους, εκ των οποίων 32 στην Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.
Στον νεότερο απολογισμό που δίνει καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την εθνική επιτροπή υγείας, εξηγώντας ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι τις περασμένες εικοσιτέσσερις ώρες σε άλλες περιοχές της Κίνας.
Ωστόσο, το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 14.380 ως το βράδυ του Σαββάτου.
Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το όγδοο κρούσμα της επιδημίας
Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το Σάββατο το όγδοο κρούσμα του κορονοϊού στην χώρα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στην Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.
Όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τον νέο κορονοϊό, στις ΗΠΑ, πλην ενός, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την ασθένεια κατά την επίσκεψή τους στην Γουχάν.
Εξαιτίας των ανησυχιών για την εξάπλωση της επιδημίας η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.
Επιπλέον οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για έως και 1.000 ανθρώπους που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους από το εξωτερικό.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Εντός της Κίνας οι Αρχές της πόλης Ουέντζου, μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Γουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.
Επιστροφή 250 Ευρωπαίων
Αεροπλάνο που μετέφερε 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες - ανάμεσά τους και ένας Ελληνας - από την Γουχάν προσγειώθηκε την Κυριακή σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία.
Περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα θέρετρο στο Καρί Λε-Ρουέ, στη νότια Γαλλία, ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Παιδικής Προστασίας Αντριέν Τακέ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είπε πως το αεροπλάνο μετέφερε υπηκόους 30 χωρών και πως οι περισσότεροι μη Γάλλοι θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους.
Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επέβαινα στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τσεχικό αεροπλάνο.
Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία.
Στη γαλλική πτήση βρίσκονταν και Βρετανοί πολίτες.
Ιαπωνία: Τρεις πολίτες που επαναπατρίστηκαν έχουν μολυνθεί
Στην Ιαπωνία οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα μεταξύ των Ιαπώνων που επαναπάτρισαν από την πόλη Γουχάν, συμπεριλαμβανομένου ενός που οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας σε είκοσι τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.
Στην περίπτωση του ενός από τους τρεις ασθενείς, ενός άνδρα 40 ετών που είχε συμπτώματα — πυρετό και βήχα — οι εξετάσεις επέτρεψαν αρνητικές για την παρουσία του κορονοϊού. Αλλά ο άνδρας, που διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, κατόπιν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί έπειτα από άλλη μια εξέταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.
Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει άλλο ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπηκόους της χώρας για το σχέδιο αυτό, ενώ συζητά με το Πεκίνο για τους Κινέζους και τις Κινέζες, συζύγους υπηκόων Ιαπωνίας, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τους συνοδεύσουν όταν επαναπατριστούν.
Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει την είσοδο όλων των αλλοδαπών που προέρχονται από την Κίνα
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κορονοϊού.
Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε «Μην ταξιδεύετε», την ανώτατη βαθμίδα.
«Υγειονομικοί αξιωματούχοι μας συνέστησαν ότι, εφόσον υπάρχει μια σειρά άγνωστων στοιχείων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε προληπτική στάση», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, όπως και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, όμως θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.
Η απαγόρευση θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.
Φοιτητής του Γιορκ ένας από τους Βρετανούς που είναι θετικοί στον ιό
Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μετέδωσε το Reuters που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο μέλη της ίδιας οικογένειας εισήχθησαν σε ειδική μονάδα νοσοκομείου στο Νιούκασλ από το βράδυ της Τετάρτης και υποβάλλονται σε θεραπεία.
Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ επιβεβαίωσε ότι ο φοιτητής είναι ένα από τα δύο κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Τσάρλι Τζέφρι δήλωσε: «Ανησυχούμε για τον φοιτητή που έχει προσβληθεί από τον ιό και την οικογένειά του, όπως και για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών μας, του προσωπικού μας, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας».
Γερμανία: Θετικοί στον κοροναϊό δύο από τους επαναπατρισθέντες
Εντωμεταξύ θετικά στον νέο κινεζικό κορονοϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από την Γουχάν στην Φρανκφούρτη.
Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ έντεκα εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα. Τα δύο νέα κρούσματα ωστόσο δεν βρίσκονται μεταξύ αυτών των ατόμων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης, Κάι Κλόζε.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας.
Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στην Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρείας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κορονοϊό.
Το Ιράκ και η Ινδονησία απαγόρευσαν την είσοδο επισκεπτών από την Κίνα
Στην λίστα των χωρών που απαγορεύουν την είσοδο όλων των αλλοδαπών που έρχονται από την Κίνα λόγω των φόβων για το ξέσπασμα του κορονοϊού, προστίθενται το Ιράκ και η Ινδονησία.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Κίνας (China National Petroleum Corp ― CNPC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ιρακινό πετρέλαιο ενώ η κινεζική κρατική CNOOC Ltd εργάζεται στο κοίτασμα Μέισαν στο νοτιοανατολικό Ιράκ.
Στο μεταξύ, η Ινδονησία απαγόρευσε την είσοδο σε επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα για 14 μέρες λόγω των ανησυχιών για τον νέο κορονοϊό.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ινδονησία, ωστόσο οι γειτονικές Φιλιππίνες κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον ιό εκτός Κίνας.
Η Ινδονησία θα σταματήσει επίσης προσωρινά τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική Κίνα από την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο ινδονησιακός όμιλος Lion Air έχει ήδη σταματήσει τις πτήσεις του προς την Κίνα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)