Τα ευρήματα έρευνας επιστημόνων στη Νότιο Αφρική, υποδηλώνουν ότι η μόλυνση από την νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται να ενισχύει την εξουδετερωτική ανοσία έναντι της προηγούμενης, κυρίαρχης παραλλαγής Δέλτα.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον, ειδικά εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί, ανέπτυξαν ενισχυμένη ανοσία στην παραλλαγή Δέλτα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 33 εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική.
Ενώ οι επιστήμονες και συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση της Όμικρον αυξήθηκε 14 φορές σε διάστημα 14 ημερών διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρξε 4,4 φορές αύξηση της εξουδετέρωσης του ιού από την παραλλαγή Δέλτα.
«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα της πρώτης να μολύνει εκ νέου αυτά τα άτομα», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ο Αλεξ Σιγκάλ, καθηγητής στο Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική, ανέφερε στο Twitter τη Δευτέρα ότι αν η Όμικρον αποδειχθεί λιγότερο παθογόνος, όπως φαίνεται να είναι στη χώρα του, «αυτό θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση της Δέλτα».
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη επίσης στη Νότιο Αφρική, καταγράφεται μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας και σοβαρής νόσου σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, αν και οι συγγραφείς αυτής τονίζουν πως ίσως αυτό να οφείλεται στην υψηλή ανοσία του πληθυσμού. Η παραλλαγή Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία ενώ έχει διαταράξει ήδη τις γιορτινή περίοδο.