Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία, με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Πέμπτη να τίθενται σε ισχύ από Δευτέρα.
Αναλυτικά τα μέτρα
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».
Το πρώτα μέτρα προστασίας είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Δημόσιες υπηρεσίες
Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]. Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.
Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης
Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από Covid-19 ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή. Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας. Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.
Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή. Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Δυνατότητα λειτουργίας μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ
Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Ποσοστό πληρότητας 100%. Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό.
Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ,ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)
Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι και οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Παιδότοποι
Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο. Ένα παιδί ανά 5 τ.μ. Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).
Οι ενήλικοι εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολία στους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Χώροι Λατρείας
Οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και κομμωτήρια οι πελάτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).
Η απόφαση περιλαμβάνει ακόμη τα μέτρα προστασίας που αφορούν σχολεία και πανεπιστήμια, μέσα μαζικής μεταφοράς, γυμναστήρια κ.ά
Τι ισχύει για τα σχολεία
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) με τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που ήδη ισχύουν.
Παρόμοια, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών και τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα προστασίας θα λειτουργούν οι δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown»
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε στον ΑΝΤ1 το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως συμπλήρωσε, «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορονοϊός να εξελιχθεί σε μια ”βαριά γρίπη”. Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
Ερωτηθείς γιατί δεν επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό να κάνει και πριν τους έξι μήνες την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η οδηγία που υπάρχει από τους ειδικούς είναι ότι η λεγόμενη «αναμνηστική» δόση θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου, αναφέροντας πως «είναι σαν την οδηγία του γιατρού που λέει ότι αν πάρεις παυσίπονο θα πρέπει να περάσουν 8 ώρες για να πάρεις άλλο παυσίπονο».
Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας είπε πως υπάρχει μια αναθέρμανση στα ραντεβού για την πρώτη δόση και σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει την τρίτη δόση, είναι άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί».
«Η γενικότερη αντίληψη είναι πως αν κάποιος έχει κάνει μια δόση και έχει νοσήσει, θα κάνει και την «αναμνηστική» λεγόμενη, την τρίτη δόση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα, στην τακτική ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό.
«Τα εμβόλια όλων των εταιρειών καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστό άνω του 70%. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσεί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσηλεύεται. Ο εμβολιασμός συμβάλει και στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην ηπιότερη νόσηση. Το εμβόλιο μας δίνει πολλαπλάσια προστασία και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση και δεν υπάρχουν αναμονές, όπως ανέφερε ο Γ. Γ. του Υπ. Υγείας, λέγοντας ακόμη ότι μπορεί να μην λαμβάνει δημοσιότητα, αλλά «είναι πάρα πολλές οι κινητές ομάδες που βγαίνουν σε χωριά και πόλεις, έξω από εκκλησίες, σε πλατείες. Είναι περίπου 350 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που επιχειρούν κάθε ημέρα».
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται άνοδος των εμβολιασμών, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση περίπου 900.000 πολίτες. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση.
Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία στην βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας ) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%. Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%
«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώνονται ασθενείς στους θαλάμους, η κόπωση του προσωπικού είναι αφάνταστη, έχουμε δώσει τα πάντα σε βάρος και της προσωπικής μας ζωής», είπε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κληθείς να περιγράψει την σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την «μάχη» με τον κορονοϊό.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ερωτηθείς και για τους εμβολιασμένους που νοσούν, σημείωσε «βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων να χάνουν την προστασία τους με την πάροδο του χρόνου. Βλέπουμε και ένα 10%-15% στους ασθενείς να είναι εμβολιασμένοι. Φωνάζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα».
«Πέρσι χωρίς εμβόλιο και με μεγάλη στέρηση ελευθεριών φθάσαμε τους 100 νεκρούς. Φέτος με τους εμβολιασμούς και όχι τόσο μεγάλη στέρηση ελευθεριών, φθάσαμε τους 90 νεκρούς. Κάτι δεν πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χτυπάνε την πόρτα του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι, που μετανιώνουν την τελευταία στιγμή, δυστυχώς».
Σχετικά με το εάν η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να επιλέγεται ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και θα μπουν σε ΜΕΘ, ο κ. Καπραβέλος είπε «η πληρότητα δεν έχει φθάσει το 99%. Η πληρότητα είναι στο 110%. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Έχει ξεπεραστεί το θέμα της διαλογής ασθενών. Διασωληνώνουμε σε θαλάμους, διασωληνώνουμε σε χειρουργεία», κάνοντας την ζοφερή εκτίμηση ότι «θα έχουμε μεγάλη αύξηση των θανάτων».