Κορονοϊός: Τι είναι το «σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης» που θέτει σε εφαρμογή η Αγγλία

Το πρόγραμμα που θα λειτουργεί από σήμερα έχει στόχο την αποφυγή νέας έξαρσης στην χώρα. Οι άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα και η δουλειά που πρέπει να κάνουν.
coldsnowstorm via Getty Images

Σε καραντίνα 14 ημερών θα τεθούν το επόμενο διάστημα όσα άτομα ήρθαν σε επαφή με κάποιο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που θα καταγραφούν κατά την διάρκεια του νέου συστήματος ελέγχων το οποίο θέτει σε εφαρμογή η Aγγλία δοκιμαστικά από σήμερα Πέμπτη.

Για την ακρίβεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε μιλώντας στους βουλευτές του πως το πολυσυζητημένο πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό με το όνομα «εξέταση και ιχνηλάτηση» είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό του lockdown και των αυστηρών περιορισμών που έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας.

Όπως διευκρίνισε ο Μπόρις Τζόνσον, ένα και μόνο τηλεφώνημα θα αρκεί ώστε κάποιος να τεθεί σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες, αφού μια ειδική ομάδα που θα απαρτίζεται από 25.000 επαγγελματίες θα αναγνωρίζει ποιοι είχαν «στενή επαφή» με εκείνους που διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19.

Oι οδηγίες ορίζουν πως στενή επαφή θεωρείται όποιος άνθρωπος βρέθηκε σε απόσταση έως και δύο μέτρων από τον ασθενή για διάστημα τουλάχιστον 15 λεπτών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, όπως για παράδειγμα μάσκα ή κάποιο άλλου είδους προστατευτικό.

Αρχικά, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εθελοντικά όσοι επιθυμούν, ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, διευκρίνισε πως αν διαπιστωθεί πως υπάρχει κίνδυνος για νέα έξαρση της πανδημίας, θα αναγκαστούν όλοι οι πολίτες να λειτουργήσουν με βάση το σύστημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάνει παράλληλα ξεκάθαρο το εξής: Όσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για διάστημα 14 ημερών. Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχουν κολλήσει τον ιό, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να περιορίζονται για 7 ημέρες.

Τι είναι το νέο σύστημα; Πρόκειται για κάποιο app;

Η απάντηση, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι αρνητική. Η εν λόγω εφαρμογή που εφαρμόζεται ήδη δοκιμαστικά στην νήσο Γουάιτ, λειτουργεί συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών που θα εντοπίζει εκείνους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Toby Melville / Reuters

Είναι έτοιμο για εφαρμογή;

Η απάντηση είναι αρνητική και σε αυτό το ερώτημα. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως έχουν προσληφθεί 25.000 ιχνηλάτες τηλεφωνικών επαφών, πολύ περισσότεροι από τους 18.000 που αρχικά είχε θέσει ως στόχο. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν τα άτομα αυτά έχουν λάβει κάποιου είδους εκπαίδευση ή αν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την δουλειά τους.

Τι θα κάνουν όσοι διαχειρίζονται τα τηλέφωνα;

Αρχικά να σημειωθεί πως θα δουλεύουν από το σπίτι ενώ στην συνέχεια πιθανότατα θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένα τηλεφωνικά κέντρα. Στα χέρια τους θα έχουν μια λίστα με άτομα που έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό και υποχρέωσή τους θα είναι να τα καλούν ώστε να διαπιστώνουν με ποιους ήρθαν σε επαφή τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να τηλεφωνούν στις επαφές των ασθενών και να ζητούν από τους ίδιους και τις οικογένειες τους να απομονωθούν για 14 ημέρες. Παράλληλα, την περίοδο αυτή θα πρέπει να τους καλούν για να μαθαίνουν πώς είναι στην υγεία τους και αν εμφανίζουν κάποιο νέο σύμπτωμα.

Εάν κάποια από τις επαφές αυτές αρρωστήσει, οι διαχειριστές των κλήσεων θα ζητούν εκ νέου τα ονόματα των δικών τους επαφών, καθώς και τον τηλεφωνικό τους αριθμό.

Θα συνεργαστούν όσοι δέχονται κλήση;

Πιθανότατα κάποιοι ναι και άλλοι όχι. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διευθύνεται από μια ομάδα γιατρών στο Σέφιλντ κατέγραψε διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας ορισμένων να αυτοαπομονωθούν, κυρίως γιατί θα έπρεπε να απουσιάσουν από την δουλειά τους, πράγμα που σημαίνει πως θα έχαναν χρήματα. Αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς εργάζονταν σε κέντρα φροντίδας.

Δεκάδες γιατροί που εργάζονται στον χώρο της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι τα προγράμματα ανίχνευσης θα πρέπει να εφαρμόζονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, από άτομα που είναι μέλη μιας κοινότητας, δεδομένου ότι θα είναι ευκολότερο γι′ αυτούς να βρίσκουν και να επικοινωνούν με τους ασθενείς που θα προκύψουν. Η διαδικασία αυτή άλλωστε στο παρελθόν γίνονταν όντως από υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης που ειδικεύονταν στον τομέα της υγείας ή του περιβάλλοντος.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τον Nτομινίκ Κάμινγκς θα κάνουν πιο δύσκολο το έργο των Αρχών;

Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος όσων έχουν δουλέψει σκληρά για την εφαρμογή του συστήματος. Ορισμένες οικογένειες πιθανότατα ερμηνεύσουν τους κανόνες με τον τρόπο που θέλουν και άλλες ίσως δεν συμμορφωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στενός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού και εξόχως αμφιλεγόμενο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή του Λονδίνου, Ντομινίκ Κάμινγκς, κατηγορείται πως μαζί με την οικογένειά του, έσπασαν την καραντίνα και ταξίδεψαν στο Ντάραμ (400χλμ απο το Λονδίνο) εν μέσω lockdown και ενώ η σύζυγός του είχε παρουσιάσει συμπτώματα κορονοϊού- όπως και ο ίδιος λίγο αργότερα- για να μεταβούν στο πατρικό του και να αφήσουν στον πατέρα του τον γιο τους. Αξίζει δε να τονιστεί πως ο Κάμινγκς είχε ενεργή συμμετοχή στην σύνταξη των κανόνων που αφορούσαν το lockdown στη Βρετανία.

Aς μην ξεχνάμε εξάλλου πως οι εξηγήσεις που έδωσε ο Κάμινγκς για το περιστατικό μάλλον εξόργισαν περισσότερο, παρά εξευμένισαν τη βρετανική κοινή γνώμη, αν κρίνει κανείς από δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το ποσοστό όσων ζητούν την παραίτησή του.

Το 59% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση ζήτησε την παραίτηση του, (το αντίστοιχο ποσοστό το Σαββατοκύριακο ήταν 52%), ενώ το 71% υποστήριξε ότι οι πράξεις του συνιστούν παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

Εξίσου θυελλώδεις ήταν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Τόρις με τον αναπληρωτή υπουργό για τη Σκωτία Ντάγκλας Ρος να υποβάλει την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «γελοιοποίηση των κανόνων», όπως έγραψε στη σχετική επιστολή του.

Phil Noble / Reuters

Ποιοι θα δεχθούν πρώτοι κλήση;

Οι πρώτοι πολίτες που θα δεχθούν κλήση θα είναι όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα την Πέμπτη στις διαγνωστικές τους εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στη διάρκεια της ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.

Ο Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα θα μπορούν να εξετάζονται όλοι όσοι έχουν συμπτώματα της ασθένειας, ασχέτως της ηλικίας τους, καθώς διευρύνεται η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ και στις ηλικίες κάτω των πέντε ετών.

Σε κοινή θέα η εφαρμογή ιχνηλάτησης

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών της βρετανικής κυβέρνησης, που θα συμβάλει στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Η βρετανική κυβέρνηση, είτε λόγω ολιγωρίας είτε λόγω απροσεξίας, αποθήκευσε τα σχετικά αρχεία στο υπολογιστικό νέφος «Google Drive», ορίζοντας ως «δημόσια» τη δυνατότητα πρόσβασης.

Τα αρχεία που εντοπίστηκαν από το περιoδικό τεχνολογίας WireUk, έφεραν απλώς τη σήμανση «επίσημο - ευαίσθητο περιεχόμενο» και περιείχαν στοιχεία τόσο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της εφαρμογής όσο και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

Επί του παρόντος, η εφαρμογή ζητεί μόνο το πρώτο μισό του ταχυδρομικού κώδικα του χρήστη και χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth μπορεί να τον προειδοποιήσει για την πιθανή επαφή του με κάποιον άλλο χρήστη που έχει αναφέρει ότι είναι θετικός στον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το WireUk, μελλοντικά η εφαρμογή θα ζητάει περισσότερα προσωπικά δεδομένα και θα του δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της κατάστασής του, με τις επιλογές να είναι καραντίνα, κοινωνική αποστασιοποίηση, προστασία ή τίποτα. Επίσης μελλοντικά η εφαρμογή θα κάνει χρήση και της γεωγραφικής θέσης του χρήστη.

Το σύστημα των τεστ και της ιχνηλάτησης έχει στόχο την λήψη αποτελεσμάτων μέσα σε 24 ώρες για κάθε περίπτωση και την άμεση επικοινωνία με τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με εκείνους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

(Με πληροφορίες από HuffPost UK, Guardian, BBC, NHS)

Δημοφιλή