Συναγερμός και πάλι έχει σημάνει ανά τον πλανήτη μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού που σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες θεωρείται πως είναι η πιο σημαντική θέτοντας, λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει ερωτήματα για την κάλυψη ή μη που παρέχουν τα εμβόλια.
Η πρώτη αντίδραση πολλών χωρών, με πρώτη την Βρετανία, ήταν η απαγόρευση πτήσεων από τις 6 αφρικανικές χώρες όπου εντοπίστηκε η παραλλαγή, η επιβολή καραντίνας σε εισερχόμενους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες ενώ Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή. Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στην Ελλάδα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπ.Υγείας με θέμα επίσης την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών.
Κάποιες χώρες βέβαια δεν πρόλαβαν να ”οχυρωθούν” με τελευταία το Ισραήλ που ανέφερε ήδη το πρώτο κρούσμα (και δύο ύποπτα) ενώ ήδη την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί δύο μολύνσεις σε Χονγκ Κόνγκ και Μαλάουι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάσει εκτάκτως αυτή την ώρα στη Γενεύη για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος (κωδική ονομασία B.1.1.529). Στόχος η καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και η διερεύνηση αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας”. Σημειώνεται πως σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει ”μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων”, κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.
Ήδη πάντως η νέα εξέλιξη ρίχνει βαριά σκιά στο κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με την υποχώρηση των μολύνσεων, προκαλώντας αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές, αφού καταγράφηκε μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου ενώ οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στα ομόλογα, το γιεν και το δολάριο.
Ειδικότερα βέβαια για την Ευρώπη, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς είναι και η μόνη περιοχή του πλανήτη που πλήττεται έντονα από το τελευταίο κύμα δίνοντας ακόμη άνιση μάχη με την κυρίαρχη μετάλλαξη ”Δελτα”.
Απαγορεύσεις πτήσεων, μπλόκο ταξιδιωτών και καραντίνες
-Ήδη από σήμερα τη Βρετανία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες και συγκεκριμένα Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα οι οποίες προστίθενται στην λίστα των «κόκκινων χωρών» ενώ όπως ανακοινώθηκε οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
-Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε επίσης να σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
-Η Τσεχική Δημοκρατία επίσης απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες και απόφαση τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια.
-Και η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.
-H Αυστραλία επίσης ανακοίνωσε ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.
-Η Σιγκαπούρη ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει σήμερα ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.
-Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή.
-Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες ”υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.
-Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.
Πηγές: Reuters, AFP