Καθώς η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κορονοϊό αυξάνεται, οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει σε καθεστώς καραντίνας 50 εκατομμύρια ανθρώπους, που παραμένουν αποκλεισμένοι στη Γουχάν και άλλες 15 πόλεις κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας.
Αυτό με τη σειρά του απαιτεί μια τεράστια προσπάθεια για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και άλλα βασικά είδη αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Λίγες κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη θα μπορούσαν να επιχειρήσουν τέτοιους δραστικούς περιορισμούς σε έναν πληθυσμό μεγαλύτερο από αυτόν της Νότιας Κορέας ή της Αυστραλίας. Στην περίπτωση της Κίνα εν πολλοίς καθίστανται δυνατοί εξαιτίας των εκτεταμένων ελέγχων του κυβερνόντος Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία και της πρότερης εμπειρίας της χώρας από την επιδημίας του SARS την περίοδο 2002-03.
Ορισμένα φορτηγά επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις 16 αποκλεισμένες πόλεις για τη συλλογή τροφίμων. Οι φωτογραφίες στα κρατικά μέσα ενημέρωσης τα δείχνουν να παρατάσσονται στα σημεία ελέγχου, με τους οδηγούς τους να φορούν μάσκες προσώπου. Οι αστυνομικοί, που φορούν ειδικές προστατευτικές στολές, τους εξετάζουν για να διαπιστώσουν έαν έχουν μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό. Οσοι δεν περνούν τις εξετάσεις γυρίζουν πίσω.
Τα σχολεία, οι κινηματογράφοι και τα εστιατόρια είναι κλειστά στη Γουχάν, ένα βιομηχανικό κέντρο με πληθυσμό 1,5 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Νέας Υόρκης. Για να κρατήσουν τους ανθρώπους στο σπίτι και να μειώσουν τις πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου, το μετρό και τα λεωφορεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και η χρήση των ιδιωτικώ οχημάτων απαγορεύεται στις περιοχές του κέντρου της πόλης.
Η κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκονται όλες οι αποκλεισμένες πόλεις, κάνει λόγο για επαρκείς προμήθειες λαχανικών, ρυζιού, κρέατος και ιατροφαρμακευτικών υλικών.
Οι αρχές συνεργάζονται με λιανοπωλητές για να φέρουν φαγητό από τη μακρινή επαρχία Γιουνάν στα νοτιοδυτικά και από το νησί Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μια λήψη δραστικών μέτρων για τη συσσώρευση αποθεμάτων την κοστολόγηση των προϊόντων από τους εμπόρους ανακοινώθηκε μετά την άνοδο του κόστους των τροφίμων.
«Μην πανικοβάλλεστε, μην συσσωρεύετε τρόφιμα, για να μην προκαλέσετε άσκοπη σπατάλη», ανέφερε μια κυβερνητική ανακοίνωση.
Οταν ανακοινώθηκε αρχικά η καραντνα, οι πόλίτες άρχισαν να συγκεντρώνουν αποθέματα τροφίμων και πόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις επόμενες εφιαλτικές ημέρες.
Οι κάτοικοι που έρχονται σε επαφή με τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ μέσω τηλεφώνου δήλωσαν ότι τα περισσότερα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να έχουν επαρκή προμήθεια τροφίμων προς το παρόν.
«Αναπτύσσουμε τα δικά μας λαχανικά, αλλά τα αποθέματα μπορούν να διαρκέσουν μόνο για άλλες 10 ημέρες περίπου», δήλωσε ο Νόνγκ, σεφ της περιοχής. «Υποθέτω ότι οι αρχές του χωριού θα χρειαστεί να μας προμηθεύσουν, αν μας απαγορευτεί ακόμα και να βγούμε έξω».
Την ίδια ώρα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει το ιατρικό προσωπικό στη Γουχάν να λέει ότι τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και ροφήματα, ζητώντας την αποστολή προμηθειών.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η ζήτηση και για προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και σε αυτό το επίπεδο μεγάλες ελλείψεις.
Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε ότι οι μάσκες μπορεί να μην είναι χρήσιμες στην εμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
(με πληροφορίες από Associated Press, Business Insider)