Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως σε λιγότερο από δύο χρόνια

Οι ανθρώπινες απώλειες υπερβαίνουν τον πληθυσμό πολλών χωρών του πλανήτη.
Willy Kurniawan via Reuters

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια τη Δευτέρα, σε λιγότερο από δύο χρόνια από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, που όχι μόνο κατέστρεψε τις φτωχές χώρες αλλά λύγισε και τα πλούσια κράτη με συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρώτης κατηγορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία και η Βραζιλία - άπασες χώρες άνω του μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος - αντιπροσωπεύουν από κοινού το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά σχεδόν το ήμισυ όλων των καταγεγραμμένων θανάτων από Covid. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 745.000 χαμένες ζωές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο αριθμός των νεκρών, όπως υπολογίζεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι περίπου ίσος με τους πληθυσμούς του Λος Aντζελες και του Σαν Φρανσίσκο μαζί. Συναγωνίζεται τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ εθνών από το 1950, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Oσλο. Παγκοσμίως, η COVID-19 είναι πλέον η τρίτη κύρια αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Ο συγκλονιστικός αυτός αριθμός είναι σχεδόν σίγουρα υποτιμημένος, λόγω των περιορισμένων τεστ και των ανθρώπων που πεθαίνουν στο σπίτι χωρίς ιατρική φροντίδα, ειδικά σε φτωχά μέρη του κόσμου, όπως η Ινδία.

Τα hot spot του κορονοϊού έχουν μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια αυτών των 22 μηνών από την έναρξη της επιδημίας, με διαφορετικά μέρη στον παγκόσμιο χάρτη να βρίσκονται κάθε φορά στο «κόκκινο». Τώρα, ο ιός πλήττει τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά όπου οι φήμες, η παραπληροφόρηση και η δυσπιστία στην κυβέρνηση έχουν σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού. Στην Ουκρανία, μόνο το 17% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και στην Αρμενία μόνο 7%.

Η Ινδία, παρά το τρομακτικό κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που κορυφώθηκε στις αρχές Μαΐου, έχει τώρα πολύ χαμηλότερο αναφερόμενο ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας από την πλουσιότερη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα στοιχεία της.

Η φαινομενική αποσύνδεση μεταξύ πλούτου και της υγείας είναι ένα παράδοξο που οι ειδικοί στις ασθένειες θα συλλογίζονται για χρόνια. Αλλά το μοτίβο είναι διαφορετικό όταν εξετάζεται η επίδραση του κορονοϊού εντός της εκάστοτε χώρας. Σε κάθε πλούσια χώρα, όταν χαρτογραφούνται οι θάνατοι και οι μολύνσεις, οι φτωχότερες γειτονιές φαίνονται να πλήττονται περισσότερο.

Δημοφιλή