Όχι, δεν προτείνω να παίρνει αποφάσεις η κυβέρνηση - ούτε η σημερινή, ούτε καμία - με βάση τις τάσεις στο Twitter ή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα social media. Όχι ότι δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά σχεδόν πάντοτε είχε καταστροφικά αποτελέσματα η λογική της διακυβέρνησης με βάση τις δημοσκοπήσεις και λοιπά σχετικά εργαλεία - και με στόχο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης. Θα την χαρακτήριζα βλακώδη, ως πολιτική λογική.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο hashtag «#κλειστε_τα_σχολεια_τωρα» - ακόμα και αν ήταν το τελευταίο σε δημοφιλία σήμερα - εγώ θα το υπερασπιζόμουν και θα έγραφα ακριβώς τα ίδια.
Το σκεπτικό μου είναι απλό και βασίζεται στους αριθμούς, σε συνδυασμό με την γνώμη που πληροφορούμαι ότι εκφέρουν - ακόμη και αρμοδίως - οι άνθρωποι που διαθέτουν πραγματικές γνώσεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που ως αρμόδιοι μπορούν να κάνουν υπολογισμούς, σχετικά με το που μπορεί να οδηγήσει η έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Επειδή παραμένω δημοσιογράφος και δεν δηλώνω γιατρός ή επιδημιολόγος, θα τα γράψω ως οφείλω με τη μορφή ερωτημάτων. Ο σκοπός, άλλωστε, δεν είναι να πυροδοτήσουμε εντάσεις ή συγκρουσιακό κλίμα σχετικά με τις κρίσιμες αποφάσεις για τον κορονοϊό τέτοιες ώρες.
Όταν αρρωσταίνει κάποιος στο σπίτι των υπουργών, εκείνοι αποφασίζουν μόνοι για το δέον γενέσθαι ή ακούνε τον γιατρό τους;
Εάν ακούνε τον γιατρό τους, τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει φαινόμενο πανδημίας, μήπως να ακούσουν και πάλι τους γιατρούς - επιδημιολόγους - λοιμωξιολόγους; Το δικό μου ρεπορτάζ, πάντως, λέει ότι οι περισσότεροι από την ομάδα των 27 επιστημόνων, από τους οποίους ζητήθηκε να εκφέρουν άποψη για το θέμα, εισηγήθηκαν να κλείσουν τα σχολεία χθες.
Αν κάνω λάθος, παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος εκ των αρμοδίων.
Είναι ακριβές ότι η λογική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων κινούνται στην ίδια λογική - αυτή των συγκεκριμένων επιστημόνων;
Εάν ισχύει το παραπάνω, τότε με βάση ποιές εισηγήσεις άλλοι υπουργοί επέμειναν, ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία;
Ποιός ήταν ο αντίλογος για το κλείσιμο των σχολείων και από ποιούς υπουργούς;
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο 7 Μαρτίου, συμμετείχαν αρκετοί υπουργοί. Ωστόσο, αναρωτιέμαι: Yπάρχουν υπουργοί που γνωρίζουν καλύτερα από το υπουργείο Υγείας και από τους επιστήμονες;
Ακούγεται λογικό να εκφέρουν άποψη οι υπουργοί Παιδείας, ή Τουρισμού... αλλά μπορεί η δική τους άποψη να καθισχύσει για ένα εξόχως ιατρικό ζήτημα;
Aντί επιλόγου, θα επισημάνω μόνο ορισμένους αριθμούς, που ίσως έχουν τη σημασία τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες σήμερα 342 θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (συνολικά, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία).
Σε αυτές νοσηλεύονται σε μεγάλο ποσοστό θύματα τροχαίων, όπου δυστυχώς η χώρα μας διακρίνεται. Πόσες κλίνες σε ΜΕΘ περισσεύουν για τον κορονοϊό; Mήπως δεν έχει η χώρα την «πολυτέλεια» να καθυστερεί την λήψη έκτακτων μέτρων, εφόσον οι νοσηλευτικές υποδομές είναι περιορισμένες; Επισήμως, αυτή την ώρα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 73.
Στην Ιταλία είναι 7.375 και οι νεκροί 366. Ο αριθμός των θυμάτων της Ιταλίας υπερβαίνει τον αριθμό των κλινών σε ΜΕΘ στην Ελλάδα. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις στατιστικές της Ιταλίας, αφού ο πληθυσμός της είναι πολύ μεγαλύτερος.
Όμως, αν δεν έχουμε δει την έξαρση του κορονοϊού και εάν φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να χρειαστούν 100 ή 150 κλίνες σε ΜΕΘ για αυτό τον λόγο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνει διαχείριση κρίσης με διαχωρισμό των θυμάτων τροχαίων (για παράδειγμα) από τους φορείς κορονοϊού.
Μόνο που τότε θα είναι αργά για να περιοριστεί το φαινόμενο, ενώ σήμερα ίσως προλάβουμε κάτι, έστω κλείνοντας τα σχολεία για μερικές εβδομάδες. Θα χαθούν μερικά μαθήματα, αλλά ίσως αποδειχθεί σοφή απόφαση - αντί του «βλέποντας και κάνοντας».