Κορονοϊός: Δύσκολος «γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων- ποιο είναι το βασικό σενάριο

Την Τρίτη (4/1) η οριστική απόφαση.
.
.
Eurokinissi

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης των ειδικών την Τρίτη, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Συνεδριάζει την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ξεκαθαρίσει πως η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Από πλευράς του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε στην ΕΡΤ πως δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών, καθώς είναι πολλαπλές οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε στον ΣΚΑΪ πως τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά, με αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας γαι τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, σημειώνοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του κύματος Όμικρον. Πάντως προειδοποίησε ότι αναμένονται πολλά κρούσματα κορονοϊού το επόμενο διάστημα, με κορύφωση κατά τις 12-15 Ιανουαρίου.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «η Κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει τα όπλα της επιστήμης και τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Λογικός είναι ο φόβος των γονιών που υπάρχει, στα σχολεία όμως υπάρχει έλεγχος. Τα περισσότερα κρούσματα στα παιδιά εντοπίστηκαν όταν άνοιξαν τα σχολεία και έγιναν τα τεστ, καθώς μέχρι τότε τα παιδιά δεν ελέγχονταν». Όπως συμπλήρωσε, «σοβαρότατο ενδεχόμενο έως βεβαιότητα, είναι η προσαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά με ανοιχτά σχολεία».

«Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα δούμε αν έχουμε συρροές μέσα στο σχολείο, αν κόλλησε το ένα παιδί από το άλλο παιδί μέσα στο σχολείο, έχουμε στοιχεία και πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές» είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η κοινωνία θέλει ανοιχτά τα σχολεία», είπε ο κ. Βατόπουλος, λέγοντας πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αύξηση των ελέγχων στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και σημειώνοντας πως «δεν ξέρω αν είναι rapid ή self test, όλα είναι υπό συζήτηση».

Ωστόσο δεν απουσιάζουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχίες: Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου χαρακτήρισε παρακινδυνευμένο το άνοιγμα των σχολείων, ζητώντας να εξοικονομηθούν μία ή δύο εβδομάδες με κάποιο τρόπο, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία μια καλύτερη από επιδημιολογικής άποψης στιγμής και εκτιμώντας πως αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία, πολλά τμήματα θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων. Όπως σημείωσε, η κορύφωση αναμένεται μετά τις 20 Ιανουαρίου, ενώ στις 17 η εικόνα από την επίδραση της Πρωτοχρονιάς θα είναι σαφέστερη, ώστε να ληφθούν πιο σωστά αποφάσεις.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β′ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είπε στο Mega πως «τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα». Επίσης, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης είπε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.

Ο Γ. Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.

Επίσης, έντονους προβληματισμούς έχει εκφράσει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος), που κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο και ζητά λήψη μέτρων. Σημειώνεται πως φροντιστήρια, όπως και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί άρχισαν σήμερα Δευτέρα τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα. Όπως είπε στο ertnews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα άρχιζε με τηλεεκπαίδευση, αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις.

Δημοφιλή