Οι εισαγγελείς θα βάλουν φραγμό στις επισκέψεις σε τρεις πρώην ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, γνωστός ως ΟΥΤΣΕΚΑ (UCK), οι οποίοι δικάζονται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, επειδή φέρονται να προσπάθησαν να χειραγωγήσουν μάρτυρες και να διαρρεύσουν εμπιστευτικές καταθέσεις.
Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κάντρι Βεσέλι και ο πρώην βουλευτής Ρεξίπ Σελίμι διετέλεσαν κορυφαία στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ που διεξήγαγε τον πόλεμο του Κοσόβου για την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 1998-99 και πλέον δικάζονται στη Χάγη.
Ένα έγγραφο που είδε το Associated Press την Πέμπτη έδειξε ότι οι εισαγγελείς από τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσόβου -ένα παράρτημα του νομικού συστήματος του Κοσόβου που δημιουργήθηκε στη Χάγη εν μέρει λόγω φόβων για την ασφάλεια των μαρτύρων- διαπίστωσαν ότι άτομα που επισκέφθηκαν τους τρεις κατηγορούμενους είχαν αργότερα προσεγγίσει προστατευόμενους μάρτυρες «προσπαθώντας να αποτρέψουν ή να επηρεάσουν την κατάθεσή τους».
Οι εισαγγελείς ζήτησαν να περιοριστούν όλες οι επισκέψεις, εκτός από εκείνες των μελών της οικογένειας, οι οποίες θα καταγράφονται. Ζητούν επίσης να περιοριστούν οι τηλεφωνικές κλήσεις και η γραπτή επικοινωνία και να διαχωριστούν οι κατηγορούμενοι από τους άλλους κρατούμενους.
Οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να αποτραπούν τυχόν απόπειρες παρέμβασης στους μάρτυρες, παρεμπόδισης ή διαρροής της κατάθεσής τους και «περαιτέρω απειλές για την ακεραιότητα της διαδικασίας», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονται υπό κράτηση από τον Νοέμβριο του 2020. Οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δολοφονίες, βασανιστήρια και διώξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν σε όλο το Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία από το 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Το δικαστήριο της Χάγης συστάθηκε μετά από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, σύμφωνα με την οποία φερόμενοι ως μαχητές του UCK διακινούσαν ανθρώπινα όργανα που είχαν ληφθεί από κρατούμενους, καθώς και από νεκρούς Σέρβους και ομοεθνείς τους Αλβανούς. Οι κατηγορίες για τη συλλογή οργάνων δεν περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο κατά του Θάτσι.
Οι περισσότεροι από τους 13.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του 1998-1999 στο Κοσσυφοπέδιο ήταν Αλβανοί. Μια 78ήμερη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων έθεσε τέρμα στις μάχες. Περίπου 1 εκατομμύριο αλβανόφωνοι Κοσοβάροι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.