Κοστέλο στο Invest in Greece: Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα

Μήνυμα Τσίπρα: Η Ελλάδα έχει επανέλθει
Nikos Libertas / SOOC

Θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της στις αγορές στέλνουν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου. Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις μακροοικονομικές προοπτικές της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM. «Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά εφαρμογή των μέτρων και των επενδυτικών πρότζεκτ», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει επανέλθει

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο 19ο Invest in Greece, το ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι θυσίες έχουν αποδώσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει εξέλθει από το πρόγραμμα, διαμηνύοντας πως η χώρα μας έχει διάπλατα ανοικτά τις πύλες της για εξαιρετικές κερδοφόρες επενδύσεις.

Επισήμανε πως η ελληνική οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι και τα επιτεύγματα είναι προφανή, παρουσιάζοντας μεγέθη της οικονομίας που αποτυπώνουν αυτό το οικονομικό κλίμα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κλείσει στο 2% το 2017 και στο 2,5% για το 2018, στη μείωση της ανεργίας κατά 6% από το 2015, οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση, και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μας στόχων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενους σε Αμερικανούς επενδυτές, είπε πως αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η απόφαση της Ελλάδας να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018, δείχνει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς των χωρών μας. Από την άποψη αυτή, σημείωσε, «θα σας καλωσορίσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, για να διερευνήσουμε τις επερχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες σε περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τη μεριά του, μίλησε για τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Συμπλήρωσε πως προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται πιο θετικές και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπως και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πιτσιλής: 711 εκατ. ευρώ από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ύψους 711 εκατομμυρίων ευρώ, απέδωσε στο Δημόσιο η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του στο 19ο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που πραγματοποιείται από την Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, πρόκειται για την τρίτη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, η οποία στέφθηκε με επιτυχία σε αντίθεση με την ισχνή απόδοση που είχαν οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις.

Ο Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που συμμετέχουν στο συνέδριο, να επενδύσουν στην Ελλάδα αναφερόμενος και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε βασικούς τομείς της φορολογικής διοίκησης, ανέφερε τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών μεταξύ των φορολογικών αρχών και των φορολογούμενων. Όπως είπε, στις αρχές του 2016 είχε εξετασθεί λίγο περισσότερο από το 50% των υποθέσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτήν. Σήμερα, ενημέρωσε, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 90%.

Μεγάλου: Σε επιταχυνόμενη τροχιά εξομάλυνσης οι ελληνικές τράπεζες

Σε επιταχυνόμενη τροχιά εξομάλυνσης έχουν εισέλθει οι ελληνικές τράπεζες, καταγράφοντας σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σήμερα στο 19o ετήσιο συνέδριο του Capital Link, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω κινήσεων ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ παράλληλα και η ρευστότητα βελτιώνεται, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές και μειώνει τη χρηματοδότησή του από το ευρωσύστημα, σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Όπως εξήγησε, οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν κυρίως λόγω της πολιτικής σταθερότητας, της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των αποφασιστικών κινήσεων που πραγματοποίησαν οι νέες διοικητικές ομάδες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν ενόψει των επικείμενων εποπτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προτύπου IFRS9, την ίδια στιγμή που τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων παραμένουν υψηλά και το πρόγραμμα αποεπενδύσεων μη κύριων στοιχείων ενεργητικού απαιτητικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης, τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί την Agenda 2020, ένα στρατηγικό σχέδιο με όραμα «να είναι η πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της» και με βάση, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες: εστίαση στον πελάτη, διοικητική υπευθυνότητα, κουλτούρα επιδόσεων, επιχειρηματική αειφορία.

Ο CEO του Ομίλου Πειραιώς αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με την Agenda 2020, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020, από 34 και 22 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Πρόκειται για στόχους που είναι εναρμονισμένοι με τις δεσμεύσεις έναντι του SSM, και είναι «επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί», όπως εκτίμησε ο κ. Μεγάλου.

Tα αποθέματα των NPEs και των NPLs της Πειραιώς βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών, και οι επιδόσεις αυτές ενισχύονται από χαμηλότερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση, και υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς, καταγράφεται βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού σε όλα τα επίπεδα: μικρότερες εισροές νέων καθυστερήσεων, αύξηση των εισπράξεων και της «θεραπείας», ενίσχυση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, υποχώρηση της επαναθέτησης.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η επιτυχία του σχεδιασμού εξαρτάται από τον συνδυασμό των εργαλείων διαχείρισης, και στην κατεύθυνση αυτή η τράπεζα θα δώσει έμφαση σε πιο δραστικές αναδιαρθρώσεις, ενώ προχωρά και σε πωλήσεις δανείων.

Οι πρώτες δύο συναλλαγές, περίπου συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και ήδη καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι άλλοι ομιλητές

Ο Τσαρλς Σέβιλ (Charles Seville), ανώτερος διευθυντής της Fitch για τη Βόρεια Αμερική, ενός από τους σημαντικότερους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, είπε πως «βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ο Νικολά Γκιαμαρόλι (Nicola Giammarioli), εκπρόσωπος του ESM, παρατήρησε πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.

Από την Ελλάδα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας για τα προβλήματα που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση, ανέφερε πως «σταματήσαμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις το 2001 και χάσαμε την ανταγωνιστικότητα μας». Επιπλέον, τόνισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν διοχετεύονται στην οικονομία αλλά μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Ο Βασίλης Κότσιρας, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε πως οι πρόσφατες συναλλαγές καλυμμένων ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών της Deutsche Bank Χένρικ Τζόνσον (Henrik Johnsson) παρατήρησε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή