Κόβουμε τα μουχλιασμένα τμήματα ψωμιού πριν το φάμε; Ας το ξανασκεφτούμε σοβαρά

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί.
Mould on bread
Peter Dazeley via Getty Images
Mould on bread

Συνέβη να εντοπίσουμε ποτέ μερικές κηλίδες μούχλας σε μια φέτα ψωμί και να αποφασίσουμε να την κόψουμε και να φάμε την υπόλοιπη; Ας μην ανησυχούμε, δεν σας κρίνουμε πολύ σκληρά. Ζούμε όλοι μια κρίση κόστους ζωής και τα παντοπωλεία δεν είναι ακριβώς φθηνά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον χειρουργό του NHS και τον εκπαιδευτικό υγείας του TikTok, δρ Καράν Ρατζ, αυτό δεν είναι καλή ιδέα και στην πραγματικότητα, αν το κάνουμε, μπορεί να θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Σε ένα βίντεο στο δημοφιλές κανάλι του TikTok, ο χειρουργός συμβουλεύει ότι, «πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ”καθαρό μέρος” του μουχλιασμένου ψωμιού».

Είναι, άραγε, ασφαλές για κατανάλωση το μουχλιασμένο ψωμί;

Στο βίντεο, ο Ρατζ αναφέρει ότι «τα θολά πράγματα που βλέπουμε στην επιφάνεια είναι απλώς τα ... πετράδια της κορώνας της μούχλας». Ξέρω, λυπάμαι. Αυτό όμως είναι σημαντικό.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «[τα θολά αυτά πράγματα] είναι κυριολεκτικά τα αναπαραγωγικά όργανα του ”σποράγγιου”, αυτά απελευθερώνουν χιλιάδες σπόρια που θα εξαπλωθούν παντού».

Προσθέτει ότι δεν βλέπουμε τις «κρυμμένες ρίζες» που ονομάζονται χαΐφι και συνεχίζει να συμβουλεύει όχι μόνο να πετάξουμε ολόκληρη τη φέτα αλλά στην πραγματικότητα ολόκληρο το καρβέλι.

Ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν χρήσιμα είδη μούχλας όπως αντιβιοτικά και ακόμη και νόστιμες εκδοχές της όπως σε ορισμένα τυριά, η μούχλα στο ψωμί είναι συχνά επιβλαβής και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνει κανείς εάν μια μούχλα είναι ακίνδυνη ή όχι απλά κοιτάζοντάς την».

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες από τις μούχλες μπορούν να παράγουν «πολύ άτακτες μυκοτοξίνες» που μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Τέλος, αν σκοπεύουμε να φρυγανίσουμε το ψωμί για να «σκοτώσει» τη μούχλα, ο δρ. Ρατζ λέει ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει «οπότε απλά ας πετάξουμε αυτό το καταραμένο μουχλιασμένο πράγμα μακριά».