Κρεμλίνο: Η Ρωσία «ανοιχτή» για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία

Τι απαντά η Μόσχα στο σχόλιο του Μπάιντεν κατά την συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ανοιχτός για διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Ουκρανία, αλλά η Δύση πρέπει να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Μόσχας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει εάν ο Πούτιν αναζητήσει τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο.

Μιλώντας μετά από τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν «αν στην πραγματικότητα υπάρχει ενδιαφέρον να αποφασίσει ότι ψάχνει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο», προσθέτοντας ο Ρώσος ηγέτης. «Δεν το έχει κάνει ακόμα».

Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «σφαγέα» που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μαχών και με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία καθώς αυτή δέχεται αδιάκοπες επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone με στόχο βασικές ενεργειακές υποδομές που έχουν αφήσει εκατομμύρια κατοίκους της χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό.

Στην πρώτη δημόσια απάντηση της Μόσχας στην πρότασή του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν, είναι και παραμένει πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν προσαρτημένα εδάφη της Ουκρανία ως ρωσικά, εμποδίζει την αναζήτηση τρόπων τερματισμού του πολέμου. Η Μόσχα είχε προηγουμένως ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο Πούτιν διεμήνυσε στον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή ότι η δυτική στάση για την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την προσέγγισή του, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σολτς, είπε ότι ο καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά μη στρατιωτικών υποδομών και ζήτησε μια διπλωματική λύση στον πόλεμο «συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων».

Ξεχωριστά, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να παραδώσει επτά άρματα μάχης Gepard στην Ουκρανία, προσθέτοντας στα 30 άρματα αεράμυνας που ήδη χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μετανιώνει που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Θεωρεί τον πόλεμο ως μια στιγμή ορόσημο καθώς η Ρωσία στάθηκε τελικά απέναντι σε μια αλαζονική Δύση μετά από δεκαετίες ταπείνωσης ύστερα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι είναι «εξοργισμένο» από μια δήλωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που υποστήριξε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει δικαστήριο για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Δημοφιλή