Σε περίπτωση που κρυολογήσαμε ας δοκιμάσουμε αυτά τα 6 πανεύκολα γιατροσόφια που κάνουν θαύματα

Κρυωμένοι μέσα στα Χριστούγεννα; Είναι κρίμα. Ας το αντιμετωπίσουμε.
Δεν υπάρχει κανενός είδους «μαγική» θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, μικρά tips υπόσχονται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Deagreez via Getty Images
Δεν υπάρχει κανενός είδους «μαγική» θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, μικρά tips υπόσχονται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Φτάσαμε στην εποχή που το κρυολόγημα έχει την τιμητική του. Και για αυτό, δεν φταίνε μόνο οι ψυχρές θερμοκρασίες. Φταίει και το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι, στο μετρό, στη δουλειά, στο ασανσέρ φτερνίζονται και βήχουν γύρω μας, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο να «αρπάξουμε» το οτιδήποτε.

Και ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους «μαγική» θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το ίδιο και ορισμένοι φυσικοί και οικονομικοί τρόποι, που μπορούμε να δοκιμάσουμε στο σπίτι.

Οπότε;

Από τις τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, μέχρι τις απλές καθημερινές συνήθειες, ακολουθούν έξι συμβουλές για να καταπολεμήσουμε το κρύωμα και να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί.

6 tips για να πούμε αντίο στο κρυολόγημα εύκολα και γρήγορα

1. Ας φάμε μερικά μούρα (ή ας τα πιπιλίσουμε)

Το αποδεικνύουν μελέτες: H κατανάλωση μούρων, εντός του πρώτου 48ωρου από την στιγμή που θα μας χτυπήσει την πόρτα μια ιογενής λοίμωξης του αναπνευστικού, μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Είτε πρόκειται για πυρετό, είτε για πονοκέφαλο, είτε για ρινική συμφόρηση.

Τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, αυτή την εποχή, μπορούμε είτε να τα βρούμε κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ, είτε να τα πιπιλίσουμε, με τη μορφή παστίλιας από το φαρμακείο.

2. Η κλασική και αγαπημένη μας κοτόσουπα

Η κοτόσουπα λειτουργεί αποτελεσματικά ως θεραπεία κατά του κρυολογήματος. Κι αν βάλουμε στην εξίσωση και μερικά φρέσκα λαχανικά; Τότε ο ζεστός, αρωματικός ατμός από τη σούπα κοτόπουλου, θα μειώσει τη φλεγμονή και θα εξουδετερώσει τη ρινική βλέννα πιο αποτελεσματικά κι από ένα ζεστό ρόφημα.

Επιπλέον, η κοτόσουπα, είναι μια πηγή ενέργειας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με κυρίαρχα την πρωτεΐνη, τα αντιοξειδωτικά και διάφορες βιταμίνες. Και όλα αυτά μαζί, προσφέρουν στον οργανισμό μας όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη, προκειμένου να ανακάμψει μετά από μια δυνατή ίωση.

3. Γαργάρες με αλατόνερο

Αντιμετωπίζουμε συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος; Ας ανακατέψουμε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και έπειτα, ας κάνουμε για δευτερόλεπτα μερικές γαργάρες. Αυτή είναι μια απλή, φυσική θεραπεία που φέρνει άμεση ανακούφιση.

Γιατί;

Διότι το αλάτι σε συνδυασμό με το ζεστό νερό σκοτώνει τα βακτήρια, μαλακώνει τη βλέννα και καταπραΰνει τον πόνο και το πρήξιμο, που πηγαίνει χέρι-χέρι με τον καταπονημένο λαιμό.

4. Μέλι το θαυματουργό

Το μέλι, πέρα από την υπέροχη γεύση του, μας προσφέρει και ένα σωρό οφέλη, όπως οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές του ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του επίμονου βήχα και βελτιώνει τον ύπνο. Δυο πράγματα ζωτικής σημασίας προκειμένου να γίνουμε καλά.

Το ιδανικό προκειμένου το μέλι να δράσει άμεσα, είναι να φάμε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού σκέτο ή να το ανακατέψουμε σε ένα ζεστό ρόφημα όπως το τσάι ή το χαμομήλι.

5. Ενυδατωνόμαστε σωστά

Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας, που παλεύει με το κρυολόγημα. Γιατί τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας, απομακρύνουν τη συμφόρηση και διευκολύνουν την αναπνοή.

Το πόση ενυδάτωση χρειαζόμαστε εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής μας δραστηριότητας, οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρειαζόμαστε περίπου 11, ενώ οι άνδρες 15 ποτήρια νερό την ημέρα. Για να είμαστε σίγουροι πως παραμένουμε ενυδατωμένοι ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο.

6. Μετράμε προβατάκια

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα για να παραμείνουμε υγιείς. Προσοχή: Το να κοιμόμαστε λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο να κρυολογήσουμε.

Και ειδικά αν αρρωστήσουμε κιόλας, ο ύπνος γίνεται ακόμα πιο σημαντικός από ότι είναι στο στάδιο της πρόληψης. Διότι όσο εμείς κοιμόμαστε, κυριολεκτικά η τύχη μας δουλεύει. Ή μάλλον, το σώμα μας, που απελευθερώνει κυτοκίνες, ένα είδος πρωτεϊνών, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Αυτή η διαδικασία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης. Για αυτό και όταν είμαστε άρρωστοι, νιώθουμε την ανάγκη να ξεκουραστούμε περισσότερο.

Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Οτι όταν αρρωσταίνουμε, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουμε σε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα, οι έφηβοι σε οκτώ με δέκα ώρες και τα μικρότερα παιδιά, να αγγίζουν ακόμα και τις δεκατέσσερις ώρες.

(Με πληροφορίες από yahoolife).