Κρυπτονομίσματα: Έσπασαν ρεκόρ οι παράνομες συναλλαγές το 2022, ξέπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια

Οι συναλλαγές που σχετίζονται με πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις αυξήθηκαν κατά 44% από το 2021.
yasindmrblk via Getty Images

Ρεκόρ έσπασε το 2022 η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων φτάνοντας τα 20,1 δισ. δολ., με τις συναλλαγές εταιρειών που έχουν στοχοποιηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις να εκτοξεύονται στα ύψη.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της Chainalysis, η αγορά των κρυπτονομισμάτων σημείωσε βουτιά το 2022 καθώς κορυφώθηκε η αποστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο. Παράλληλα, το περασμένο έτος πολλές εταιρείες του κλάδου κατέρρευσαν, προκαλώντας ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους επενδυτές τους.

Παρά τη μείωση του συνολικού όγκου συναλλαγών στην αγορά, η αξία των συναλλαγών που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα της Chainalysis.

Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 100.000 φορές το 2022 και αποτέλεσαν το 44% της παράνομης δραστηριότητας του περασμένου έτους, ανέφερε η Chainalysis.

Τα κεφάλαια που έλαβε το ρωσικό χρηματιστήριο Garantex, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αντιπροσώπευαν ”μεγάλο μέρος του παράνομου όγκου του 2022″, όπως σημειώνει η Chainalysis, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι ”πιθανότατα Ρώσοι χρήστες που χρησιμοποιούν το ρωσικό χρηματιστήριο”.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν επίσης κυρώσεις πέρυσι στις Blender και Tornado Cash, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται από χάκερ απο πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να ξεπλύνουν έσοδα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από εγκλήματά στον κυβερνοχώρο.

Ο όγκος των κλεμμένων κεφαλαίων σε κρυπτονομίσμτα αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι, ωστόσο άλλες παράνομες συναλλαγές κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με απάτες, ransomware, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εμπορία ανθρώπων, υποχώρησαν.

″Η ύφεση της αγοράς μπορεί να είναι ένας λόγος γι′ αυτό”, ανέφερε η Chainalysis. ”Έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι απάτες κρυπτογράφησης, για παράδειγμα, αποφέρουν λιγότερα έσοδα κατά τη διάρκεια των bear markets”.

Η Chainalysis είπε ότι η εκτίμηση των 20,1 δισ. δολ. περιλαμβάνει μόνο τη δραστηριότητα που καταγράφεται στο blockchain και αποκλείει το έγκλημα ”εκτός αλυσίδας”.

″Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι μια εκτίμηση στο χαμηλότερο όριο – η μέτρηση για τον όγκο των παράνομων συναλλαγών είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου”, ανέφερε η Chainalysis, σημειώνοντας ότι ο αριθμός για το 2021 αναθεωρήθηκε σε 18 δισ. δολ. από 14 δισ. δολ. αρχικά.

Δημοφιλή