Σε διαφορετική υπηρεσία μετακινούνται 54 πυροσβέστες από τις οκτώ ΕΜΑΚ (Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 19 στελέχη προέρχονται από την ΕΜΑΚ Αττικής.
Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζεται ότι απλά εφαρμόζεται η σχετική διαταγή και οι ανεμβολίαστοι πυροσβέστες δεν θα έχουν καμία άλλη επίπτωση στη σταδιοδρομία τους.
Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιλογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα στελέχη των ΕΜΑΚ επελέγη, καθώς επιχειρούν σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, ενώ καλούνται και σε αποστολές του εξωτερικού, όπου δεν θα μπορούσαν να μεταβούν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.
Τα κενά, αναμένεται να συμπληρωθούν άμεσα, καθώς ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εκπαίδευσης για πυροσβέστες, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ειδικές ομάδες.
Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Όποιος από τους 54 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ εμβολιαστεί, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην Υπηρεσία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως οι 54 πυροσβέστες, εφόσον εμβολιαστούν, θα μπορούν να επιστρέψουν στην Υπηρεσία.
«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες, συνολικά, που έχουν μετακινηθεί σε άλλη Υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θέλουν να επιστρέψουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί», επισημαίνει στο ο
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων πυροσβεστών διευκρινίζει ο κ. Βαθρακογιάννης: «Από την μεγαλύτερη των ΕΜΑΚ, αυτή της Αττικής, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από 5 κατά μέσο όρο από τις άλλες, εκτός από αυτές των Ιωαννίνων που έχουμε 2 μετακινήσεις και από 1 σε Λάρισα και Λαμία. Όποιος εμβολιαστεί και επιθυμεί να επιστρέψει, τότε αυτό θα γίνει άμεσα. Σημειώστε, ότι όλοι μετακινήθηκαν εντός του νομού όπου υπηρετούν ή όπου αλλού επιθυμούσαν».
Εκτός EMAK επτά πυροσβέστες που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην Κρήτη
Εξάλλου, την μετάθεση επτά στελεχών της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, αποφάσισε η διοίκηση της Πυροσβεστικής την Τρίτη (20/7/2021).
Η απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού σώματος ελήφθη διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν εμβολιάστηκαν, παρά την σχετική απόφαση της Υπηρεσίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων τα 7 στελέχη της ΕΜΑΚ μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ στην θέση τους μετακινήθηκαν ήδη τρεις πυροσβέστες από άλλα Τμήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στην ΕΜΑΚ έχουν πρόθεση να προσφύγουν κατά της απόφασης.
Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με την απόφαση, “στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορoνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ