Κρίση στην Ουκρανία: Η Δύση συσπειρώνεται και προειδοποιεί τη Ρωσία για το τίμημα μιας εισβολής

Κορυφαίοι αξιωματούχοι απηύθυναν προειδοποιήσεις προς το Κρεμλίνο.
POOL New via Reuters

Προειδοποιήσεις προς το Κρεμλίνο για το τίμημα που θα είχε μια εισβολή στην Ουκρανία απηύθυναν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δύσης, στον απόηχο της αύξησης των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας και καθώς μεγάλοι αριθμοί ρωσικών στρατευμάτων παραμένουν κοντά στα σύνορά της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, δεν βλέπουν καμία απόδειξη ότι η Ρωσία μειώνει τη στρατιωτική δραστηριότητά της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και διατηρούν τις «σοβαρές ανησυχίες τους» για την κατάσταση στην περιοχή.

«Καλούμε τη Ρωσία να επιλέξει την οδό της διπλωματίας, να αποκλιμακώσει την ένταση, να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της» ανέφεραν οι επτά χώρες στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Ως πρώτο βήμα, αναμένουμε από τη Ρωσία να εφαρμόσει τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της κατά μήκος των συνόρων, όπως έχει ανακοινώσει. Δεν έχουμε δει αποδείξεις αυτού του περιορισμού», πρόσθεσαν.

Ταυτόχρονα, η G7 δηλώνει «έτοιμη για διάλογο» με τη Ρωσία για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η διαφάνεια, η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ο έλεγχος των εξοπλισμών.

Οι υπουργοί των επτά χωρών κάλεσαν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς για να τις πείσει να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Η Μόσχα θα είχε περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματαγορές και αγαθά υψηλής τεχνολογίας λόγω των δυτικών κυρώσεων που προετοιμάζονται για την περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ο επικίνδυνος τρόπος σκέψης του Κρεμλίνου, που προέρχεται απευθείας από ένα σκοτεινό παρελθόν, μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα μέλλον ευημερίας» είπε το Σάββατο η φον ντερ Λάιεν στη Συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου μίλησε επίσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα «στιβαρό και εκτενές πακέτο» οικονομικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. «Εάν η Ρωσία χτυπήσει, θα περιορίσουμε την πρόσβαση σε χρηματαγορές για τη ρωσική οικονομία και θα επιβάλουμε ελέγχους εξαγωγών που θα εμποδίσουν την πιθανότητα η Ρωσία να εκσυγχρονίσει και να δώσει ποικιλομορφία στην οικονομία της» πρόσθεσε, «Και έχουμε πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπου έχουμε παγκόσμια κυριαρχία, και που είναι απολύτως απαραίτητα για τη Ρωσία, και δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την Τρίτη με τον Πούτιν αποσαφήνισε πως «οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά».

«Ταυτόχρονα τόνισα πως η διπλωματία δεν θα αποτύχει εξαιτίας μας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «όση διπλωματία είναι δυνατή χωρίς να είμαστε αφελείς, αυτή είναι η φιλοδοξία μας, και χρησιμοποιούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας για αυτό».

POOL New via Reuters

Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν πως είναι «πεπεισμένος» ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, προειδοποίησε τη Ρωσία από πλευράς της πως θα βρεθεί μπροστά σε οικονομικό τίμημα «άνευ προηγουμένου» αν εισβάλει, και προέβλεψε πως μια τέτοια επίθεση θα έφερνε τους Ευρωπαίους συμμάχους πιο κοντά στις ΗΠΑ. «Για να είμαι ξεκάθαρη, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα: Αν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα επιβάλει σημαντικά και άνευ προηγουμένου οικονομικά τιμήματα» τόνισε, προσθέτοντας πως η Δύση έχει «δύναμη μέσω ενότητας» και ότι μια εισβολή πιθανότατα θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πει αν θα ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα, μα η Χάρις υπέδειξε πως μια εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αμερικανική παρουσία: «Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα» είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία, κατά την έναρξη συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, έκανε λόγο για μια «αποφασιστική στιγμή στην ιστορία», διαβεβαιώνοντάς τον πως «λαμβάνουμε υπόψιν σοβαρά οποιαδήποτε απειλή προς τη χώρα σας». Ο ίδιος απάντησε πως «κατανοούμε τι συμβαίνει. Είναι η γη μας. Θέλουμε ειρήνη», ενώ ζήτησε «συγκεκριμένα βήματα από τους δυτικούς συμμάχους, αναφερόμενος στα αιτήματα της Ουκρανίας για περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Επίσης είπε πως, με τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορά της, η Ουκρανία «υπερασπίζεται όλη την Ευρώπη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το σοκ μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα «αντηχούσε ανά τον κόσμο», τονίζοντας πως είναι ανάγκη για «ακλόνητη ειλικρίνεια» ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν πρέπει να υποτιμάται η σοβαρότητα της στιγμής.

Μιλώντας στο Μόναχο ο Τζόνσον είπε πως δεν γνωρίζει τι σκοπεύει να κάνει ο Πούτιν, μα οι οιωνοί δεν είναι καλοί, «και για αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ακόμα πως η διπλωματία και ο διάλογος θα μπορούσαν ακόμα να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο πως, αν γίνει εισβολή στην Ουκρανία, «θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής μιας δημοκρατικής χώρας, μιας χώρας που είναι ελεύθερη εδώ και μια γενιά, με μια περήφανη ιστορία εκλογών».

via Associated Press

Ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «άνοιγε τις κούκλες μπάμπουσκα» συγκεκριμένων ρωσικών εταιρειών και θα καθιστούσε αδύνατη τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Λονδίνο.

Από πλευράς του, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στον Γάλλο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο πως το να αγνοούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας είναι κακό για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και αλλού.

Όπως είπε ο Λαβρόφ στον Ζαν Ιβ Λεντριάν, όλες οι χώρες θα έπρεπε να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για να διασφαλίζεται η αρχή του αδιαιρέτου της ασφαλείας, με τον Λεντριάν να απαντά πως ο διάλογος είναι ακόμα δυνατός και η Ρωσία δεσμεύεται να εργαστεί για αυτό, μα επαφίεται στη Ρωσία να κάνει αυτή την επιλογή. «Σήμερα οι ενέργειες και τα λόγια της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC

Δημοφιλή