Η ρωσική έκφραση «τα τανκς δεν φοβούνται τη λάσπη» είναι πολύ κοινή, σε σημείο που ήταν ο τίτλος μιας ρωσικής τηλεοπτικής σειράς και τη βλέπει κανείς γραμμένη σε παράθυρα αυτοκινήτων.
Επίσης, είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο μια ενδεχόμενη ρωσική απόφαση εισβολής στην Ουκρανία πιθανότατα θα εξαρτάται πολύ λίγο από ανησυχίες περί αύξησης της θερμοκρασίας την άνοιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τα άρματα μάχης να δυσκολεύονται να κινηθούν σε λασπώδες έδαφος.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πέρα από τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι επαρκώς εξοπλισμένα για συνθήκες με λάσπη, και ένα μεγάλο εύρος μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων, όπως άλλωστε οποιοσδήποτε σύγχρονος στρατός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η Ρωσία είναι πρακτικά έτοιμη για μια εισβολή στην Ουκρανία, «αν θεωρηθεί πως το έδαφος είναι παγωμένο πάνω από το Κίεβο», την πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είναι μόνο 75 χλμ από τα σύνορα της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται στην ανάγκη της Ρωσίας για παγωμένο έδαφος προκειμένου να πραγματοποιήσει εισβολή.
Ωστόσο αναλυτές που προσπαθούν να βρουν πώς θα εισέβαλλε η Ρωσία λένε ότι οποιαδήποτε επίθεση θα άρχιζε με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα, πιθανότατα εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
«Αν ο Πούτιν συμφωνήσει σε εισβολή, δεν θα βρίσκονται τανκ ή πλοία στην εμπροσθοφυλακή, μα αεροσκάφη και πυραυλικές δυνάμεις. Οι πρώτοι στόχοι τους θα είναι συστήματα αεράμυνας και η δύναμη αντιπυραυλικής άμυνας, σταθμοί διοικήσεως, κρίσιμες υποδομές, μετά τις οποίες το πλεονέκτημα των ρωσικών δυνάμεων στον αέρα και το πάνω χέρι στην ξηρά και τη θάλασσα θα είναι εγγυημένο» είπε ο Μίκολα Σουνχουρόφσκι, στρατιωτικός αναλυτής στο Κέντρο Ραζούμκοφ, think tank στο Κίεβο.
Κάποιοι Ουκρανοί αναλυτές έχουν αναγνωρίσει πως οι αεράμυνες της χώρας είναι ανεπαρκείς σε περίπτωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης. Το Κίεβο έχει ζητήσει από τους συμμάχους του στη Δύση να να παρέχουν σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, επιπρόσθετα στα όπλα για χερσαίες επιχειρήσεις που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι.
Ο Σουνχορόφσκι είπε ότι «η μόνη αποτροπή είναι η θέση της Δύσης και η ετοιμότητα εκατομμυρίων Ουκρανών να πολεμήσουν μέχρι τέλους».
Το Κρεμλίνο, που αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτει το επιχείρημα πως περιμένει να δει το έδαφος να παγώνει για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι συμφωνούν ότι το παγωμένο έδαφος ή η λάσπη δεν αποτελούν ζήτημα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στο επιχείρημα για να προκαλέσει την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μετά τις «παγωμένες» συνομιλίες τους στη Μόσχα την Πέμπτη.
«Λένε πως η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος σαν πέτρα, έτσι ώστε τα άρματα μάχης να κινηθούν εύκολα στην ουκρανική επικράτεια» είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους. Το έδαφος ήταν κάπως έτσι με τους Βρετανούς συναδέλφους μας, με πολλαπλά γεγονότα που αναφέραμε να προσπερνιούνται».
Ο Κονσταντίν Σίβκοφ, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, είπε πως ακόμα και αν γινόταν χερσαία εισβολή, τα ρωσικά άρματα μάχης είναι σημαντικά ελαφρύτερα από τα δυτικά τεθωρακισμένα και δεν κολλάνε.
«Τα άρματά μας είναι πολύ καταλληλότερα για να προελαύνουν σε λασπώδες έδαφος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε ο Σίβκοφ σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το FAN. «Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να σταματήσει μόνο τα δυτικά τανκ».