Κρίση στην Ουκρανία: Το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του, οι Ευρωπαίοι συσπειρώνονται πίσω του

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση του στρατού κατά 100.000 στρατιώτες.
Vyacheslav Madiyevskyy via Reuters

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα την Τρίτη για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 στρατιώτες σε διάστημα τριών ετών και αύξηση των μισθών των στρατιωτικών, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονταν πίσω του στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν τους πανικούς, λέγοντας πως διέταξε την αύξηση «όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο...μα έτσι ώστε σύντομα και στο μέλλον να υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει- μια ενέργεια για την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν προειδοποιήσει ότι θα είχε ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις.

Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 250.000 άτομα, τη στιγμή που της Ρωσίας είναι στις 900.000. Η Ουκρανία είπε πως συνεργάζεται με την Πολωνία και τη Βρετανία για την ενίσχυση της συνεργασίας «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας».

Σε επίσκεψη στο Κίεβο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοριαβιέτσκι είπε πως η Βαρσοβία θα βοηθούσε την Ουκρανία με προμήθειες αερίου και όπλων, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. «Ζώντας κοντά σε έναν γείτονα σαν τη Ρωσία, έχουμε την αίσθηση πως ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου» είπε ο Μοραβιέτσκι, υποσχόμενος στην Ουκρανία πυρομαχικά πυροβολικού, όλμους, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και drones.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συναντούσε τον Ζελένσκι αργότερα την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας δυτικής επίδειξης υποστήριξης με σκοπό να πειστεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πως θα πλήρωνε υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική κίνηση.

«Καλούμε τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω και να εμπλακεί σε διάλογο για να βρούμε μια διπλωματική λύση και να αποφύγουμε περαιτέρω αιματοχυσία» είπε ο Τζόνσον, στο πλαίσιο σχολίων που δημοσιεύτηκαν εν όψει της άφιξής του. «Ως φίλος και δημοκρατικός εταίρος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας απέναντι σε αυτούς που επιδιώκουν την καταστροφή της».

Η Δύση την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε επίσημα τις ρωσικές απαιτήσεις περί απαγόρευσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απόσυρσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την ανατολική Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα προθυμία για συζητήσεις περί ελέγχου εξοπλισμών και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει δείγματα για την επόμενη κίνησή της, και το Κρεμλίνο τόνισε πως ο Πούτιν θα απαντούσε «όταν θεωρούσε πως είναι απαραίτητο».

Ο Πούτιν είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είχαν ικανοποιήσει τις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας, μα η Ρωσία ήταν έτοιμη να συνεχίσει να συζητάει.

Την Τρίτη μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, το γραφείο του οποίου είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί μια «βιώσιμη και ανθεκτική» λύση στην κρίση και να ανοικοδομηθεί ένα «κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Όπως αναφέρθηκε, ο Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης εντάσεων στην Ουκρανία δεδομένων των «σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Πάντως, παρά τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα φανεί να «αντιστέκεται» σε προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορείς να είσαι στην αντιπολίτευση, μα δεν μπορείς να είσαι ενάντια στην Ουκρανία» είπε σε βουλευτές. «Μπορεί να απεχθάνεσαι...την κυβέρνηση, τον πρόεδρο, μα δεν μπορείς να απεχθάνεσαι τον ίδιο σου τον λαό, να σπέρνεις πανικό για να αποσπάσεις πολιτικά οφέλη, να κρατάει τον λαό σε κατάσταση συναγερμού».

Οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Μόσχα θα ήταν επιπρόσθετες σε αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη σε αυτονομιστές που μάχονταν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία το 2014, μα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια αποδυναμώνει τις επιλογές της Δύσης.

Δημοφιλή