Μία ακόμη κρίση έρχεται να ταρακουνήσει την Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου, αυτή την φορά από την χώρα της Βορείου Αφρικής, την Τυνησία.
Έπειτα από μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις σε πόλεις της Τυνησίας από πολίτες που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας της αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες, ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σαΐντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε την λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ ο στρατός απέκλεισε το κοινοβούλιο και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ασυλία των μελών του κοινοβουλίου και παίρνει υπό τον έλεγχό του το γραφείο της γενικής εισαγγελίας.
Ο Σαΐντ υποστηρίζει πως το Άρθρο 80 του Συντάγματος (το οποίο αφορά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) του επιτρέπει να προχωρήσει στις κινήσεις αυτές.
Ο πρόεδρος της βουλής Ρασίντ Γανούσι έκανε λόγο για πραξικόπημα. Στον αντίποδα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για την απόφαση του προέδρου.
Ο Γανούσι είναι πρόεδρος του κόμματος Ennahda (Ενάχντα), το οποίο διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο της Τυνησίας και βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στο πλευρό του Ενάχντα τάχθηκαν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η «Καρδιά της Τυνησίας» και ο «Συνασπισμός της Αξιοπρέπειας».
Το Ενάχντα αποτελεί ουσιαστικά τον εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία, αν και είναι πιο μετριοπαθές από την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε άλλες χώρες, και διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του Ενάχντα σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας.
Επομένως, οι διαδηλώσεις και η κίνηση του προέδρου φαίνεται να στοχεύουν το Ενάχντα το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 2011 η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».
Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, ο Σαΐντ θέλει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να συνεννοηθούν, καθώς και την υψηλή δημοφιλία του για να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.
Η πολιτική κρίση η οποία κορυφώθηκε χθες με τις αποφάσεις του προέδρου Σαΐντ απειλούν την σταθερότητα της Τυνησίας, της μοναδικής χώρας στην Μέση Ανατολή η οποία κατάφερε να αποκτήσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα μετά τις εξεγέρσεις του 2011.
Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι και η αντίδραση της Τουρκίας. Προς το παρόν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την «κατάλυση των δημοκρατικών αρχών στην Τυνησία».