Οι κρίσεις πανικού είναι μια τρομακτική εμπειρία. Ξαφνικά, χωρίς προεόρτια και δίχως κάποιο αντιληπτό ερέθισμα ή γεγονός να την έχει προκαλέσει, αισθανόμαστε πολύ έντονο φόβο και δυσφορία, τα οποία κλιμακώνονται και φτάνουν στο απόγειό τους περίπου σε ένα δεκάλεπτο. Το άτομο που τα βιώνει να πιστεύει πως πρόκειται να πεθάνει, να χάσει τα λογικά του ή να εξευτελιστεί.
Τα συμπτώματα που βιώνει το άτομο περιλαμβάνουν ταχυπαλμία ή πολύ έντονους καρδιακούς χτύπους, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθηση πως δεν επαρκεί ο αέρας, φόβος πνιγμού, πόνος στο στήθος, ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία, ζαλάδα, αστάθεια, αίσθηση αποκοπής από την πραγματικότητα ή από τον εαυτό, φόβος πως τρελαίνεται, φόβος πως θα πεθάνει, μουδιάσματα, αίσθηση κρύου ή ζέστης. Δεν είναι παράξενο το ότι συχνά το άτομο που βιώνει κρίσεις πανικού, συχνά ζει με ένα επιπρόσθετο άγχος μήπως του συμβεί μια ακόμα κρίση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του και η κοινωνική και προσωπική του ζωή.
Συνήθως η ένταση και η πειστικότητα των συμπτωμάτων είναι τέτοια που απευθυνόμαστε σε κάποιον γιατρό, ο οποίος δεν εντοπίζει κάποιο παθολογικό αίτιο και μας προτείνει να μιλήσουμε με κάποιον ψυχολόγο γιατί πρόκειται για κρίσεις πανικού.
Πέρα από τα συμπτώματα όμως, τί είναι η κρίση πανικού; Σας έχει συμβεί ποτέ να ακούσετε να χτυπάει ο συναγερμός ενός αυτοκινήτου δίχως αυτό να έχει παραβιαστεί; Ενδεχομένως, ένα φορτηγό πέρασε από δίπλα του και ο συναγερμός πήρε μπρος ενώ δεν χρειαζόταν. Η κρίση πανικού είναι ο δικός σας συναγερμός που άρχισε να χτυπάει κατά λάθος! Τίποτα περισσότερο! Θα χτυπήσει, θα είναι πολύ δυσάρεστο όσο χτυπάει, αλλά μετά από λίγα λεπτά θα σταματήσει αναπόφευτα.
Ο φόβος είναι ένα εργαλείο επιβίωσης που μας έχει δώσει η φύση. Για διάφορους λόγους που μπορεί να σχετίζονται με το άγχος, με περιόδους που η διάθεσή μας μπορεί να έχει διακυμάνσεις, ή ακόμα και με θετικές αλλαγές στη ζωή μας (όπως ένας γάμος, ή μια προαγωγή που πάντα επιθυμούσαμε), αυτό το εργαλείο επιβίωσης μπορεί να πυροδοτείται ενώ δεν χρειάζεται.
Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κρίση πανικού είναι μια πολύ έντονη και τρομακτική εμπειρία, εντούτοις η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του με δύο τρόπους:
1. Να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές αιτίες που συμβάλλουν στο πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο οι κρίσεις πανικού να μειωθούν ή ακόμα και να σταματήσουν.
2. Να δώσει στο άτομο τρόπους και εργαλεία με τα οποία μπορεί, ακόμα και όταν προκύψει μία κρίση, να βοηθήσει τον εαυτό του να την περάσει λιγοτερο επώδυνα.
Με τους τρόπους αυτούς το άτομο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, καθώς πέρα από την ένταση της ίδιας της κρίσης θα μπορέσει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και τη λειτουργικότητα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Αναδημοσίευση από το coaching-therapy.gr