Κρίσιμο δεκαήμερο: Στόχος το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Ο ρόλος των ξένων οίκων
Eurokinissi

Ακόμα ένα κρίσιμο δεκαήμερο ξεκινά από σήμερα για την Ελληνική Οικονομία. Έως τις 22 Ιανουαρίου και το πρώτο Eurogroup της χρονιάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με επιτυχία από κομβικούς σταθμούς προκειμένου να ξεπεράσει με επιτυχία τον πρώτο μεγάλο κάβο του 2018 που δεν είναι άλλος από την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης .

Αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει στους δανειστές ότι έχει κάνει ότι ήταν απαραίτητο ώστε να «κλείσει» της εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων και να πάρει το πολιτικό «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group με την συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, αναμένεται να περάσει από «κόσκινο» την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων καθώς και το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη βουλή. Στόχος είναι να εντοπιστεί αν υπάρχουν αποκλίσεις από την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Η έγκριση από το EWG για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων (με ορισμένους αστερίσκους οι οποίοι θα πρέπει να «σβηστούν» έως τις 22 Ιανουαρίου) θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική έγκριση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα ξεπερνά τα 5,5δισ ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως επιθυμεί την ομαλή πορεία προς το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κυρίως για να διατηρήσει το εξαιρετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για τα Ελληνικά ομόλογα. Η ζήτηση που καταγράφεται από ξένους επενδυτές, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων, δίνει την απαιτούμενη ώθηση ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο σχεδιασμός για τις επόμενες εξόδους στις αγορές.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει τουλάχιστον τρεις εξόδους, με ομόλογα τριετούς, επταετούς και δεκαετούς διάρκειας. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου ομολόγου για το 2018 ακόμα και στις 23 Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

«Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί χωρίς πίεση» αναφέρει στην HuffPost αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου. «Στόχος είναι η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει στις αγορές χωρίς προβλήματα και άρα δεν έχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση από τους δανειστές» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας και προσθέτει «άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες κινήσεις».

Ο ρόλος των ξένων οίκων

Ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές αναμένεται να παίξει και η στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. «Οι αξιολoγήσεις τους μας πέταξαν εκτός αγορών και μας έβαλαν στα μνημόνια, οι αξιολογήσεις τους θα μας επαναφέρουν στην κανονικότητα των αγορών» δηλώνει με νόημα στη HuffPost κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Ήδη η αγορά περιμένει στις 19 Ιανουαρίου την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από την Standard & Poor’s από το Β- στο Β. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αξιολόγησης οι οποίες θα ακολουθήσουν από τους τρίτους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) θα κρίνουν την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων από τους επενδυτές, άρα εν πολλοίς και την τελική μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ένα «μπαράζ» αναβαθμίσεων από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην αντιστροφή του κλίματος που υπάρχει ακόμα σε πολλά κέντρα αποφάσεων (κυρίως στην ΕΚΤ) αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδα να προχωρήσει σε «καθαρή έξοδο», χωρίς νέο πρόγραμμα ή εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης.

Δημοφιλή