Κροατία: Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο ελληνικό τείχος

Οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν το οικοδόμημα εντυπωσιακό, εξαιρετικά μνημειώδες και το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία.
Το αμυντικό τείχος έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και ύψος 3.5 μ.
Το αμυντικό τείχος έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και ύψος 3.5 μ.
Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Κροατία

Ένα αρχαίο ελληνικό τείχος ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών αποκαλύφθηκε κοντά στις ακτές της Αδριατικής στην Κροατία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές σ′ ένα άδειο οικόπεδο στην πόλη Stobreč (Επέτιο) ενόψει μελλοντικών κατασκευαστικών έργων.

Τα ερείπια του τείχους είναι σε σχήμα “L”. Η μικρότερη πλευρά μοιάζει με μια σειρά από πέντε ορθογώνιες κατασκευές. Η μακρύτερη πλευρά έχει λιγότερο καθορισμένο σχήμα.

Το τείχος έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και ύψος 3.5 μέτρα στο ψηλότερο σημείο του, δήλωσε η αρχαιολόγος Marina Ugarković.

Οι αρχαιολόγοι περιέγραψαν τη δομή ως εντυπωσιακή, εξαιρετικά μνημειακή και ως το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία.

Μια κοντινή άποψη του αρχαίου τείχους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Μια κοντινή άποψη του αρχαίου τείχους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Ministry of Culture and Media, Croatia

Οι αρχαίοι Έλληνες ξεκίνησαν να ιδρύουν αποικίες στην σημερινή Κροατία τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και επηρέασαν τη γραφή, το νόμισμα, το εμπόριο, την καλλιέργεια της γης και τις δομές των τειχών των πόλεων της περιοχής.

Οι Έλληνες δημιούργησαν αποικίες και εμπορικούς σταθμούς στην περιοχή αυτή κατά την κλασική περίοδο, κυρίως μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ. Μια από τις πιο αξιόλογες αποικίες ήταν ο Φάρος (το σημερινό Στάρι Γκραντ στο νησί Χβαρ) που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από το νησί της Πάρου, οι οποίοι έφτασαν εκεί το 384 π.Χ.

Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ.
Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ.
Ministry of Culture and Media, Croatia

Τους αρχαίους Ελληνες στην περιοχή διαδέχθηκαν ”από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά” οι Ρωμαίοι. Η ιστορία του Stobreč ακολούθησε παρόμοια την ίδια εξέλιξη. Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ., πριν γίνει αργότερα αρχαίος ρωμαϊκός εμπορικός κόμβος. Οι ανασκαφές στην περιοχή του Stobreč αποκάλυψαν επίσης δεκάδες αντικείμενα, αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και μια δομή από τον Μεσαίωνα. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή.

Πηγή: Greek Reporter

Δημοφιλή