Κτηνωδία σε βορειοκορεάτικο καΐκι: Ψαράδες σκότωσαν 16 συναδέλφους τους εν πλω

Τους δολοφόνησαν τον έναν μετά τον άλλον και πέταξαν τις σορούς τους στη θάλασσα.
ASSOCIATED PRESS

Δύο Βορειοκορεάτες ψαράδες, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν 16 συναδέλφους τους προτού διαφύγουν προς τη Νότια Κορέα, εκδόθηκαν πίσω στη χώρα τους.

Πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα το Σάββατο και αργότερα κρατήθηκαν από τις νοτιοκορεάτικες αρχές.

Η Νότια Κορέα συνήθως χορηγεί άσυλο σε αποστάτες του σκληρού καθεστώτος ΚΙμ αλλά στην περίπτωση αυτή οι δύο άνδρες αποτελούσαν χαρακτηρίστηκαν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Θεωρήθηκαν εγκληματίες - και όχι ως αποστάτες - και εστάλησαν πίσω στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, που επικαλείται αξιωματούχους, οι δύο τους ομολόγησαν ότι αυτοί και άλλος ένας άνδρας σκότωσαν τον καπετάνιο στα τέλη Οκτωβρίου λόγω της σκληρής στάσης του απέναντί τους.

Στη συνέχεια δολοφόνησαν και άλλα 15 μέλη του πληρώματος, ένα προς ένα, και πέταξαν τις σορούς τους στη θάλασσα.

Οι τρεις υπόπτους αρχικά επέστρεψαν στη Βόρεια Κορέα, αλλά όταν ένας από αυτούς συνελήφθη από την τοπική αστυνομία σε ένα λιμάνι, οι άλλοι δύο αποφάσισαν να διαφύγουν προς το νότο.

Οι δύο άνδρες ηλικίας περίπου 20 ετών παραδόθηκαν τελικά στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη απέλαση Βορειοκορεάτων από τον Νότο μέσω του Πανμουντζόμ, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών.

Woohae Cho via Getty Images

Οι αποστάτες στην κορεατική χερσόνησο είναι συνήθως πολίτες από τη Βόρεια Κορέα που προσπαθούν να ξεφύγουν από την δικτατορία του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον δημοκρατικό και πλουσιότερο νότο.

Τέτοιες απόπειρες, όμως, είναι πολύ επικίνδυνες. Σε μερικές περιπτώσεις στρατιώτες έχουν περάσει τα σύνορα με τα πόδια, συχνά κάτω από βροχή από σφαίρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Σεούλ, μόνο το 2017 υπήρξαν 1.127 αποδράσεις από το Βορρά προς τον Νότο.

Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες καταφεύγουν εκεί μέσω της Κίνας, η οποία έχει τα μακρύτερα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και είναι πιο εύκολο να τα διασχίσει κανείς από ότι την ισχυρά προστατευμένη αποστρατιωτική ζώνη (DMZ).

Η Κίνα θεωρεί τους αποστάτες ως παράνομους μετανάστες, και όχι ως πρόσφυγες, και τους επαναπατρίζει συχνά βίαια.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή