Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους, για ακόμα μια φόρα με αφορμή, στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας. Σε ένα διαφορετικό σενάριο, 8 άνδρες ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, διαβάζουν κείμενα που αφορούν - υμνούν τη γυναίκα.
Τα κείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Κολοβό, θα συνοδεύονται από μουσικά αποσπάσματα που θα ερμηνεύουν μουσικοί της πόλης.
Το Ανθολόγιο των ποιημάτων που φιλοξενούνται καθώς και οι ηθοποιοί που θα τα αποδώσουν συνοδεία πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων είναι:
1) Κική Δημούλα «Σημείο Αναγνωρίσεως» από τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου» Εκδόσεις «Ίκαρος» - ανάγνωση από τον ηθοποιό Γιάννη Καραμφίλη.
2) Γιώργος Θέμελης «Γυναικεία Ονόματα» - Εκδόσεις «Ρώμη» και στη συνέχεια, Βίκτωρ Χάρα «Υφάντρες» - ανάγνωση από τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιλινίκο.
3) Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η Φόνισσα» - Απόσπασμα - ανάγνωση από τον ηθοποιό Δημήτρη Σιακάρα.
4) Γιάννης Ρίτσος «Γυναίκες» και στη συνέχεια, Κωστή Παλαμά «Γυναίκα» - ανάγνωση από τον ηθοποιό Θοδωρή Πολυζώνη.
5) Μιλτιάδης Μαλακάσης (πεζό) και Τάσος Λειβαδίτης - Αποσπάσματα από «Αγαπημένη μου» , Θυμάσαι» -Περιοδικό και Εκδόσεις «Μετρονόμος»- ανάγνωση από τον ηθοποιό Γιάννη Καραμφίλη.
6) Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ( Πράξη Β’ - Σκηνή 2) -Μετάφραση: Βασίλη Ρώτα και Γαλάτεια Καζαντζάκη «Αμαρτωλό» Εκδόσεις Καστανιώτη - ανάγνωση από τον ηθοποιό Χρήστο Μαστρογιαννίδη.
7) Τάσος Λειβαδίτης «Γυναίκες» - Περιοδικό και Εκδόσεις «Μετρονόμος»- ανάγνωση από τον ηθοποιό Κώστα Ίτσιο.
8) Γιάννης Ρίτσος «Το Τραγούδι Της Αδερφής Μου» εκδόσεις «Κέδρος» και Μαρία Δημητρούκα « Προς τους Άνδρες - Συντρόφους Μας» με την άδεια της ποιήτριας - ανάγνωση από τον ηθοποιό Νίκο Καπέλιο.
Την ανάγνωση των κειμένων συνοδεύουν οι μουσικοί Κατερίνα Κίτσου (άρπα), Δημήτρης Βίττης (κρουστά), Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο) και Μαρία Ανισέγκου (τσέλο).
Για το ΚΘΒΕ τον γενικό συντονισμό ανέλαβε ο ηθοποιός Θανάσης Κεραμίδας ενώ την παραγωγή η Μαρλέν Βερσιούρεν.
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός και του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας, με την αφορμή αυτή δήλωσαν:
«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου, έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, ψωμί, κρασί, φωτιά γυναίκα»…
Μυστηριακή, σαγηνευτική, ακριβή και πολύτιμη, δυναμική, σκληρή, ρομαντική, έξυπνη, ευαίσθητη, εργώδης, εκτυφλωτική, καταξιωμένη, απρόβλεπτη, η γυναίκα σε κάθε έκφανσή της, όπως κι αν την υμνήσουμε, όποιο επίθετο κι αν της κοσμίσουμε, εκφράζεται διαχρονικά το σύμπαν, αφού είναι η ίδια η ζωή και η ποίησή της όλη.
Σε ένα εγχείρημα απόδοσης τιμής -σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που με μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών και συνθετών εργογραφούν με νότες τις πένες που ζωγράφισαν τη μορφή της-, καταθέτουμε, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (που μακάρι να γιορτάζεται καθημερινά κι όχι κατ’ εξαίρεση μιας μέρας ειδικής), ειπωμένα από άνδρες ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, λόγια και σκέψεις μεγάλα, αγγίζοντας ακροθιγώς το μεγαλείο της.
Γιατί κι αν μεγαλώσαμε, από χέρια μάνας αναστηθήκαμε, κι αν ερωτευτήκαμε ήταν η εικόνα της γυναίκας που μας εμφύσησε το πάθος και τον πόθο, κι αν αγαπήσαμε μια κόρη μας το δίδαξε… αξίζουν όλες τους τον σεβασμό, την κατανόηση, την υποστήριξή μας, την διαρκή μας παρουσία στη ζωή τους…
Ας αποδώσουμε με λόγο ποιητικό λοιπόν θεατροποιημένα, το δώρο της ζωής στις γυναίκες όλου του κόσμου, τις δικές μας μορφές, τις δικές μας Παναγιές».
Info
Η προβολή θα γίνει στις 8 Μαρτίου, ώρα 17:00, από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο YouTube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece και από την επίσημη σελίδα του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr).