Λαχανικά, μεσογειακή διατροφή και μουρουνέλαιο κάνουν θαύματα για την νόσο του Πάρκινσον

Ο ρόλος της διατροφής στην εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος είναι ίσως σημαντικότερος απ' ότι νομίζουμε.
.
Ziga Plahutar via Getty Images
.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Ο επιπολασμός της ανέρχεται σε περίπου 2 ανά 1.000 άτομα, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αυτή. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία, φθάνοντας το 1% του πληθυσμού άνω από 60 ετών. Κληρονομικότητα παρουσιάζεται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, γύρω στο 5%.

Ο ρόλος της διατροφής στη νόσο Πάρκινσον

Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον περιλαμβάνει την εμπλοκή των διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε διάφορα βιοχημικά μονοπάτια των νευρονικών λειτουργιών. Έτσι, τα διατροφικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών στη νόσο του Πάρκινσον είναι απολύτως τεκμηριωμένα μέσα από μια πληθώρα μελετών, οι οποίες επισημαίνουν βαρύνουσα σημασία της συμμετοχής τους σε πολλαπλές βιοχημικές λειτουργίες.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η σύνθεση αντιφλεγμονωδών μεσολαβητών, η διαμόρφωση ρευστότητας στην κυτταρική μεμβράνη, η ενδοκυτταρική σηματοδότηση και η γονιδιακή έκφραση. Η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών επιφέρει σημαντικά κλινικά αποτελέσματα στη νόσο του Πάρκινσον.

Επομένως, μπορούν να αποτελούν πολύτιμο και βιολογικά αξιόπιστο εργαλείο για την περιεκτική διαχείριση των νευροεκφυλιστικών νόσων, ιδιαίτερα στα αρχικά τους στάδια (Avallone et al. 2019). Υπενθυμίζεται ότι πλούσια τρόφιμα σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, σολομός κλπ.) και φυσικά το μουρουνέλαιο.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε) στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

Το οξειδωτικό στρες και οι μιτοχονδριακές διαταραχές επισημαίνονται ως κεντρικό χαρακτηριστικό των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου. Το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που συμβαίνει λόγω της έλλειψης ισορροπίας στο οξειδωτικό και αντιοξειδωτικό ισοζύγιο, είναι γνωστό ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην παθοφυσιολογία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Αlzheimer(AD), Parkinson (PD) και Huntington (HD).

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ. Βιταμίνη Ε), παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον ως δυνητικοί θεραπευτικοί παράγοντες. Τα in vivo ευρήματα που προέρχονται από ανθρώπινα δεδομένα και αναφορές, σημειώνουν την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να διασχίζουν με ευκολία τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, βελτιώνοντας τις κινητικές και γνωσιακές λειτουργίες.

Ως αποτέλεσμα, η θρεπτική τους πρόσληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη νευροπροστατευτική παρέμβαση και μπορεί να αποτελεί ένα επιπλέον βοηθητικό μέσο σε μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον (Kujawska & Jodynis-Liebert, 2018).

Η βιταμίνη D

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση (2019), οκτώ σχετικών μελετών, εξέτασε το ρόλο της βιταμίνης D στη νόσο του Πάρκινσον. Σε όλες της έρευνες, η ανεπάρκεια της 25-υδροξυβιταμίνης D και η έλλειψή της συσχετίστηκαν σημαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Αντίθετα, η έκθεση στο φως του ήλιου συσχετίστηκε σημαντικά με τον μειωμένο κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον.

Ως συμπέρασμα, φαίνεται ότι παρόλο η ανεπάρκεια και η έλλειψη της 25-υδροξυβιταμίνης D, όπως και η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, συσχετίζονται σημαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον.

Πως τα διάφορα διατροφικά συστατικά σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα καρύδια, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται με την θετική εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Σε γενικές γραμμές, ο Seidl και οι συνεργάτες του (2014), ανάλογα με το νευροεκφυλιστικό ή νευροπροστατευτικό ρόλο των επιμέρους τροφίμων και θρεπτικών συστατικών καταλήγουν στην παρουσίαση του ακόλουθου σχήματος:

Το Μουρουνέλαιο στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

Το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο) αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου, το οποίο εξάγεται από το συκώτι λιπαρών ψαριών. Το σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου είναι ότι είναι πλούσιο στα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, δηλαδή σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη D (D3) και βιταμίνη Ε. Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό διατροφικό συνδυασμό, τον οποίο δεν μπορεί να εντοπιστεί πουθενά αλλού. Το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο αποτελεί εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων: DHA (600 mg/5 ml) και ΕΡΑ (400 mg/5 ml), όπως και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D (10 μg/5 ml – 400 IU). Ταυτόχρονα, περιέχει ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνη Ε (10 mg/5 ml) για αντιοξειδωτική προστασία των ω-3 (Mollers.gr).

Τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά και η ασφάλεια του μουρουνέλαιου απαντούν με σαφήνεια στο ερώτημα που υποβάλλουν συχνά παρκινσονικοί ασθενείς, για το εάν θα πρέπει να λαμβάνουν μουρουνέλαιο.

Όπως είναι φανερό, από την ταυτόχρονη συνύπαρξη σε αυτό της βιταμίνης D (η παρουσία της οποίας είναι δυσεύρετη στα διάφορα τρόφιμα) και των ω-3 λιπαρών, η απάντησή για το θέμα αυτό είναι καταφατική.

Συμπέρασμα

Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση μουρουνέλαιου παρουσιάζουν έναν προστατευτικό ρόλο έναντι της νόσου του Πάρκινσον. Τα λαχανικά, η μεσογειακή διατροφή και το μουρουνέλαιο, μπορούν να προσφέρουν μέγιστη προστασία, συνεισφέροντας στη βελτίωση της νευρωνικής υγείας.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μουρουνέλαιο θα πρέπει να το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και προδιαγραφές, τους οποίους έχουν θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία.

Έτσι λοιπόν προκειμένου οι ασθενείς να επωφεληθούν από τις σημαντικές ιδιότητες υγείας, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας , το οποίο εξάγεται από συκώτι μουρούνας που αλιεύεται στα καθαρότερα ύδατα της Αρκτικής.

Είναι επίσης σημαντικό η εταιρεία που προμηθεύει το μουρουνέλαιο να παρουσιάζει τις προδιαγραφές του προϊόντος της, όπως συμβαίνει με προϊόντα της ελληνικής αγοράς που υπερβαίνουν τις επίσημες προδιαγραφές καθαρότητας και ποιότητας (όπως έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία) και έχουν εσωτερικές προδιαγραφές αυστηρότερες από τους επίσημους κανόνες (Μουρουνέλαιο MÖLLER’S).

Βιβλιογραφία εδώ .