Λαμπεροί celebrities που από τις πολυτελείς βίλες και τη χλιδή έμειναν στην ψάθα

Εξωφρενικές δαπάνες και εθισμοί οδήγησαν πολλούς διάσημους σε χρεοκοπία, χάνοντας αμύθητες περιουσίες.
Tommaso Boddi via Getty Images

Oι πλούσιοι και διάσημοι το Χόλιγουντ εκτός από την προσβεβλημένη πολυτελή τους ζωή, τα πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα, τα ταξίδια και τα επώνυμα ρούχα, συχνά έχουν και πολλά χρέη.

Κι αν κάποιος από εμάς τους θνητούς, αδυνατεί να κατανοήσει πως κάποιος με περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μένει στην ψάθα σε λίγα χρόνια, η απάντηση είναι απλή. «Όπως τα λίγα έτσι και τα πολλά λεφτά τρώγονται γρήγορα»

Εξωφρενικές δαπάνες που οδήγησαν πολλούς από τους διάσημους σε χρεοκοπία χάνοντας αμύθητες περιουσίες που θα μπορούσαν να ζήσουν δύο γενιές.

Στη γη της επαγγελίας, όπου τα πάντα είναι πιο μεγάλα, ηθοποιοί, μουσικοί και αθλητές λαμβάνουν υπέρογκους μισθούς κάθε μήνα ενώ εάν έχουν έστω κι ένα μικρό ταλέντο στην επιχειρηματικότητα μπορούν πραγματικά να θησαυρίσουν πριν κλείσουν τα 25 τους χρόνια.

Η συμφωνία του Michael Jordan με τη Nike για την Air Jordans ήταν μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες στη βιομηχανία του αθλητισμού και του θεάματος αναγκάζοντας τον Τζόρνταν να προσλάβει οικονομικούς συμβούλους για να διαχειρίζονταν τα χρήματα τους

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως της Γουίτνει Χιούστον, τη διαχείριση της αμύθητης περιουσίας της ανέλαβε ο ίδιος της ο πατέρας για να διαπιστώσει μερικά από χρόνια ότι την είχε κάνει φύλο και φτερό αφήνοντας την στον άσσο.

Άαρον Κάρτερ

Ο τραγουδιστής Άαρον Κάρτερ έγινε γνωστός ως το παιδί θαύμα της ποπ μουσικής σε ηλικία 7 ετών. Ως το μικρότερο μέλος του συγκροτήματος των Backstreet Boys μαζί με τον αδερφό του Νικ, είχε συγκεντρώσει μια σημαντική περιουσία πριν κλείσει τα 18 του χρόνια.

via Associated Press

Μεταξύ άλλων είχε ένα πολυτελές συγκρότημα 12 κατοικιών, πολυτελή αυτοκίνητα και τεράστια προβλήματα εθισμού που τον οδήγησαν τα επόμενα 2 χρόνια σε ένα χρέος πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.

Έως τα 20 του χρόνια και μετά από δύο αποτοξινώσεις κατάφερε να αποπληρώσει μέρος των χρεών του. Όμως δεν κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία το 2013. Όμως δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στη μουσική βιομηχανία. Τον Νοέμβριο του 2022, βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση στην μπανιέρα του σπιτιού του σε ηλικία 34 ετών.

Τόνι Μπράξτον

via Associated Press

Η μαύρη γαζέλα των επιτυχιών της δεκαετίας του 1990 και του “Unbreak My Heart” ήταν μια από τις μεγαλύτερες ντίβες της εποχής της. Με ακριβοπληρωμένες εμφανίσεις και παγκόσμιες περιοδείες είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία που χάθηκε εξαιτίας των εξωφρενικών της εξόδων. Υπέβαλλε δύο φορές αίτηση για πτώχευση το 1998 και το 2011.

Η πρώτη, οφειλόταν στο σύνδρομο καταναλωτισμού από το οποίο έπασχε για χρόνια που της δημιούργησε ένα χρέος πάνω από 10 εκατ. δολάρια.

Το 2010 η πτώχευση ήρθε μετά την ακύρωση της αυτοχρηματοδοτούμενης εκπομπής της στο Λας Βέγκας λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Το χρέος ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια δολάρια και έχασε την πολυτελή της έπαυλη.

50 Cent

Aaron J. Thornton via Getty Images

Ο ράπερ Curtis Jackson, γνωστός ως 50 cent, ήταν ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς καλλιτέχνες στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το πολλές φορές πλατινένιο άλμπουμ του το 2003, Get Rich or Die Tryin’, εκτόξευσε τη φήμη του και αύξησε κατά εκατ, δολάρια της περιουσία του.

Μέχρι σήμερα, ο δημιουργός της επιτυχίας «Candy Shop» έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Οι επιχειρηματικές του κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώιμης επένδυσης στην Glaceau, τη μητρική εταιρεία της Vitaminwater, τον έκαναν έναν από τους πιο πλούσιους ράπερ.

Είχε συλλογή από πολυτελή σπορ αυτοκίνητα, μια έπαυλη 52 δωματίων και μεγάλη συνοδεία υπαλλήλων.

Στη πορεία η μουσική του καριέρα άρχισε να φθίνει. Οι κακές επιχειρηματικές συμφωνίες που ακολούθησαν- συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης εταιρείας παραγωγής, μιας επιχείρησης ακουστικών που κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, και ενός σκανδάλου συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών - άρχισαν να εξανεμίζουν την περιουσία του.

Το 2008 με την κρίση, ο ράπερ έχασε εκατομμύρια στο χρηματιστήριο γεγονός που τον ανάγκασε να κηρύξει πτώχευση το 2015 αφού τα χρέη του ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια δολάρια πολλά από τα οποία ήταν τόκοι.

Μάικ Τάισον

via Associated Press

Το κακό παιδί του μποξ, ξεκινώντας την καριέρα του τη δεκαετία του 1980 και γρήγορα έφτασε στην κορυφή τη πυγμαχίας.

Ως πρωταθλητής βαρέων βαρών κέρδιζε 30 εκατομμύρια δολάρια για κάθε. Σύμφωνα με τους New York Times το 2003, συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια στα πρώτα 18 χρόνια της καριέρας του.

Αλλά ο Τάισον ξόδευε πιο γρήγορα και περισσότερα απ ότι κέρδιζε.

Γρήγορα αυτοκίνητα, ακίνητα, κοσμήματα και, κατά το κατοικίδιό του, μια τίγρη της Σιβηρίας (που του δημιουργούσε προβλήματα με το νόμο) ήταν η αρχή του τέλους του.

Η καταδίκη του το 1992 για σεξουαλική επίθεση εναντίον της βασίλισσας της ομορφιάς Desiree Washington, ήταν η χαριστική βολή.

Εξέτισε τρία χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 1995. Όμως οι δικαστικές του περιπέτειες συνεχίστηκαν με δύο διακανονισμούς διαζυγίου – το 1989 και το 2003 – που του κόστισαν τουλάχιστον 9 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Μέχρι τη δεκαετία του 2000, ο Tyson είχε συγκεντρώσει 17,4 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές υποχρεώσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις βρετανικές αρχές, και πολλά εκατομμύρια για δικαστικά έξοδα. Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2003, με χρέη 27 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΜC Hammer

via Associated Press

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το περίφημη “Can’t Touch This” έγινε μια από τις πιο εμπορικές επιτυχίες της εποχής. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο είχε κερδίσει 33 εκατομμύρια δολάρια από αυτό.

Όμως όσο γρήγορα ήρθαν τόσο γρήγορα τα χρήματα εξαφανίστηκαν . Ο MC Hammer κήρυξε πτώχευση το 1996, για χρέη 13 εκατ δολαρίων. Μεταξύ άλλων, ο ράπερ χρωστούσε πάνω από 1 εκατ δολάρια σε φίλους τους, τους οποίους είχε προσλάβει για να δουλεύουν γι αυτόν.

Τζόνι Ντεπ

Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Στην ακμή του, ο σταρ των Πειρατών της Καραϊβικής πήρε ως αμοιβή 30 εκατομμύρια δολάρια για τον περίφημο ρόλο του Τζακ Σπάροου, ενώ έως το 2012 βρισκόταν στην κορυφή των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών του Χόλιγουντ με τις ταινίες του «η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας».

Ο Ντεπ όμως είναι γνωστός για τις σπατάλες του.

Από το 2017, έχει μια συλλογή με 14 ακίνητα, ένα γιοτ 18 εκατομμυρίων δολαρίων, δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα, μια εκτενή συλλογή κρασιών και ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, φέρεται να ξόδεψε σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να απασχολήσει 40 μέλη του προσωπικού και να χρηματοδοτήσει τη ζωή του στο jet-setting.

Τα νομικά του προβλήματα με την πρώην σύζυγό του Amber Heard, που κορυφώθηκαν με μια πολύκροτη δίκη το 2022, του προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στη φήμη και την οικονομική του κατάσταση.

Μετά από ισχυρισμό για ενδοοικογενειακή επίθεση που προέβαλε ο Χερντ σε ένα άρθρο της Washington Post του 2018, ο Ντεπ έχασε τους ρόλους του στα franchises Pirates και Fantastic Beasts με αποτέλεσμα να γίνει persona non grata στη showbiz, επηρεάζοντας σημαντικά τα κέρδη του.

Αν και δεν έχει κηρύξει ποτέ πτώχευση, ο Ντεπ έχει δει την περιουσία του να μειώνεται από το αστρονικό ύψος της δεκαετία του 2010.

Τάισον και Μπραξτον επέστρεψαν

Από αυτές τις διασημότητες ο Τάισον και η Μπράξτον κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες και να επιστρέψουν σε δουλειές που τους επέφεραν κέρδη.

Ο Τάισον πρωταγωνίστησε στο The Hangover (2009) και ξεκίνησε την επιτυχημένη μάρκα κάνναβης Tyson 2.0.

Μετά την αίτηση πτώχευσης, η Μπράξτον πήρε λίγο χρόνο για να αναρρώσει από τις ασθένειες που την εμπόδισαν να πραγματοποιήσει την περιοδεία της και στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ. Το 2011, εμφανίστηκε μαζί με την οικογένειά της στο ριάλιτι Braxton Family Values. Ενώ το 2013 κατάφερε να ρυθμίσει τα χρέη της.

Δημοφιλή