Λαβρόφ κατηγορεί ΗΠΑ για πρόκληση σύρραξης και προπαγάνδα κατά την επικοινωνία με Μπλίνκεν

Μια ώρα και 40 λεπτά η συνομιλία Πούτιν-Μαρκόν. Ζητούμενο ο διάλογος χωρίς κινήσεις στρατιωτικής κλιμάκωσης.
|
POOL New via Reuters

Τεταμένο φαίνεται πως ήταν το κλίμα στην τηλεφωνική συνομιλία των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, προπαρασκευαστική της επικοινωνίας των ηγετών των δύο χωρών, τη στιγμή που για την Ουάσιγκτον καθίσταται όλο και μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενός πολέμου.

Για τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά ΜΜΕ μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσεί εντός ημερών, σύμφωνα με το Associated Press, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Μόσχας αλλά και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την συνομιλία του με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβόφ τον περασμένο Μάιο στην Ισλανδία
Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβόφ τον περασμένο Μάιο στην Ισλανδία
via Associated Press

Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού με «θέμα την ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με την λακωνική ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Sputnik Photo Agency via Reuters

Επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν

Στο μεταξύ, πριν την συνομιλία με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του. Σύμφωνα με το Reuters, o Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε στο ρώσο ηγέτη πως ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη διήρκεσε 1 ώρας και 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής, -σύμφωνα με το Ελιζέ- ο Πούτιν δεν είπε τίποτα που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

″Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.

″Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο”.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του».

Πρόεδρος της Ουκρανίας
Πρόεδρος της Ουκρανίας
Irina Yakovleva via Getty Images

Δυσφορία στο Κίεβο για ρητορική και ενέργειες των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κιέβου σχολιάζει πως οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine «Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Πηγές: Reuters, Associated Press, Interfax-Ukraine

Δημοφιλή