Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τους αυξημένους κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης τονίζοντας επίσης ότι θεωρεί πως το ΝΑΤΟ ”στην ουσία” εμπλέκεται σε πόλεμο δια αντιπροσώπων με τη Ρωσία, προμηθεύοντας στο Κίεβο όπλα.
Ο Λαβρόφ, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, είπε επίσης ότι ο πυρήνας οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ερωτήθηκε και για τη σημασία της αποφυγής ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και εάν η τρέχουσα κατάσταση ήταν συγκρίσιμη με την πυραυλική κρίση το 1962 στην Κούβα, οπότε οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΣΣΔ έφτασαν στον ναδίρ.
Η Ρωσία, όπως είπε ο Λαβρόφ, έκανε πολλά για να διατηρήσει την αρχή της προσπάθειας να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο με κάθε κόστος. ”Αυτή είναι η βασική μας θέση στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί”, όπως είπε.
″Δεν θα ήθελα να ενισχύσω αυτούς τους κινδύνους τεχνητά. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε”.
Ο Λαβρόφ, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της Μόσχας, κατηγόρησε και την Ουάσιγκτον για την έλλειψη διαλόγου.”Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά διέκοψαν όλες τις επαφές απλώς και μόνο επειδή ήμασταν υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους Ρώσους στην Ουκρανία», είπε ο επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό για την εισβολή της Μόσχας στη χώρα.
Τόνισε επίσης οι προμήθειες της Δύσης σε εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin, τεθωρακισμένων οχημάτων και προηγμένων drones ήταν προκλητικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη σύγκρουση αντί να θέσουν ένα τέλος σε αυτή.
″Αυτά τα όπλα θα είναι νόμιμος στόχος για τη ρωσική στρατιωτική δράση στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Λαβρόφ. ”Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν γίνει στόχος περισσότερες από μία φορές (από τις ρωσικές δυνάμεις). Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά;”.
Και συνέχισε: ”Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος”.
Τέλος, υποστήριξε πως οι αρχές του Κιέβου δεν διαπραγματεύονταν καλή τη πίστη και ότι ο Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (πρώην ηθοποιός) όπως και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να ”παίζει” με το κοινό του ντί να ασχολείται με το καθήκον του, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις.