Οι εικόνες από τις σφοδρές συγκρούσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Παρίσι, έκαναν τον γύρο του κόσμου το Σαββατοκύριακο, αποτυπώνοντας τον βίαιο χαρακτήρα των διαδηλώσεων, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Κι αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, μετέφεραν μια εικόνα πεδίου μάχης, το αντίστοιχο υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας από το εσωτερικό της, είναι πραγματικά σοκαριστικό: βαρβαρότητα, ισοπέδωση, λεηλασίες και αποτύπωση ενός κλίματος ακραίου διχασμού, μέσα στο μνημείο – σύμβολο της γαλλικής εθνικής ενότητας.
Ιδιαίτερα «γλαφυρό» είναι το βίντεο που ανήρτησε στον Twitter ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μουσείων της Γαλλίας, Φιλίπ Μπελαβάλ. Δεν είναι μόνο η επίθεση σε καταστήματα που πουλούν σουβενίρ. Πολλά αγάλματα υπέστησαν ζημιές, μεταξύ αυτών και το ιστορικό γλυπτό του Φρανσουά Ρυντ «Le départ des volontaires en 1792» (H αποχώρηση των εθελοντών το 1792), ένα από τα έργα – σύμβολα του μνημείου, που απεικονίζει μια γυναίκα και αποτελεί ουσιαστικά έναν «ύμνο» στην ελευθερία.
Αλλο βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου, δείχνει δύο διαδηλωτές που έχουν φτάσει στην κορυφή της Αψίδας. Ο ένας κάθεται και σε μια καρέκλα και ποζάρει, με τον δεύτερο να τον φωτογραφίζει. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια εικόνα που παραπέμπει σε «κατάκτηση» ενός συμβόλου στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, που μεταξύ άλλων αποτελεί και «σπίτι» του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, αφιερωμένου στη μνήμη όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία.
Οι βανδαλισμοί γύρω και μέσα στην Αψίδα επικρίθηκαν με σφοδρότητα από την πολιτική ηγεσία της χώρας και χαρακτηρίστηκαν ως μια επίθεση σε ένα σύμβολο της γαλλική Δημοκρατίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας σκοπός που να δικαιολογεί την επίθεση κατά αστυνομικών, τη λεηλασία επιχειρήσεων, την πυρπόληση δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, τις απειλές δημοσιογράφων και περαστικών, τη λεηλασία της Αψίδας του Θριάμβου». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε «συγκλονισμένος από την αμφισβήτηση των συμβόλων της Γαλλίας».