Λειψοί: Φύτευση υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας (Εικόνες)

Δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου της καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως.
M.van der Werf Coorens/Archipelagos Institute of Marine Conservation/Twitter

Μία διεθνώς πρωτοποριακή διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας με τη χρήση σπόρων, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νησί των Λειψών, στον κόλπο του υπό – δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Μία ιδιαίτερα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας (P. oceanica) με τη χρήση σπόρων, ολοκληρώθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, έπειτα από 3 μήνες προετοιμασίας.

Δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου της καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, αυτός ο τρόπος φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως.

«Στους Λειψούς δεν μας φτάνει που φυτεύουμε στη στεριά, τώρα φυτεύουμε και στη θάλασσα. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη φιλοσοφία ζωής και η ”πράσινη” πρόταση διακοπών σε έναν αυθεντικό εξωτικό προορισμό με εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών έχει μεγάλη αποδοχή από το ταξιδιωτικό κοινό. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται να διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο με τις κρατήσεις να ακολουθούν πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.

Τα «δάση των θαλασσών»

Το καινοτόμο εγχείρημα έλαβε χώρα στον κόλπο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου ενώ ειναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια καταγράφηκε ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Έχοντας συλλέξει περισσότερους από 12.000 σπόρους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» προετοίμαζαν επί τρεις μήνες την πειραματική φύτευση.

M.Calandranis/Archipelagos Institute of Marine Conservation/Twitter

Η σημασία του εγχειρήματος είναι μεγάλη, καθώς τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται τα «δάση των θαλασσών», δεν είναι φύκη αλλά αποτελούν ένα ανώτερο είδος φυτού, ανθοφορούν και καρποφορούν, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και εντοπίζονται μόνο στη Μεσόγειο.

Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών όπου ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων.

T.Tsimpidis/Archipelagos Institute of Marine Conservation/Twitter

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας είναι τα ανεκτίμητα δάση των θαλασσών μας:

- Δεν είναι φύκη, είναι ένα ανώτερο είδος φυτού, αντίστοιχο με αυτά της στεριάς απ’ όπου και προέρχεται άλλωστε. Η Ποσειδωνία ανθοφορεί και καρποφορεί

- Σχηματίζουν βαθύ ρίζωμα με το οποίο συγκρατούν το ίζημα του πυθμένα και ουσιαστικά αποτελούν έναν ανεκτίμητο φυσικό φράχτη.

- Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών μας – εκεί ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων

- Συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο από τα ρηχά νερά έως και σε 50 μέτρα βάθος

- Απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Είναι δηλαδή ένας ανεκτίμητος σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

- Η καταστροφή ενός λιβαδιού Ποσειδωνίας συνεπάγεται τον αφανισμό ενός ολόκληρου οικοσυστήματος αλλά και την εκ νέου απελευθέρωση όλης της ποσότητας μπλε άνθρακα που αποθηκεύεται σε αυτά.

- Για να ανακάμψει ένα κατεστραμμένο λιβάδι απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών. Συνεπώς η αποτελεσματική προστασία τους είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

|

Δημοφιλή