Λεμούριος που σκαλίζει τη μύτη του έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας (Βίντεο)

Και πώς εξηγείται η συνήθης -αν και αγενής- ένοχη απόλαυση να σκαλίζουμε τη μύτη μας και στη συνέχεια να βάζουμε το χέρι μας στο στόμα.
Christophe Lehenaff via Getty Images

Για όλους εμάς που ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια στην όψη ενός ζώου να σκαλίζει τη μύτη του, τα νέα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Εκτός από τον άνθρωπο, δεκάδες είδη του ζωϊκού βασιλείου μοιράζονται τη συγκεκριμένη συνήθεια -την οποία το savoir vivre κατακρίνει ως ύψιστη αγένεια- με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Η καθηγήτρια Αν Κλερ Φαμπρ κινηματογράφησε ένα Άγιε-Άγιε, δηλαδή ένα είδος λεμούριου, που στη χώρα μας είναι γνωστό ως «Xειρόμυς» και κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη. Η βιολογική αποστολή της ξεκίνησε με μια τυχαία συνάντηση με το συγκεκριμένο θηλαστικό, στο Duke Lemur Center, στις ΗΠΑ. Ο λεμούριος μη γνωρίζοντας τί ορίζει το πρωτόκολλο για τους επισκέπτες, σκάλιζε τη μύτη του, αγνοώντας την παρουσία της Φαμπρ.

Το νυκτόβιο θηλαστικό έχωνε με αναίδεια το δάχτυλό του στο ρουθούνι του, ενώ σύμφωνα με την Φαμπρ «Το δάχτυλο φαινόταν να φτάνει μέχρι τον εγκέφαλό του. Ήμουν περίεργη μέχρι που μπορεί να φτάσει».

Τα Άγιε-Άγιε φημίζονται για τα υπερβολικά αδύνατα και μακριά δάχτυλά τους, τα οποία ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιούν για να βουτάνε πράγματα από τον κόσμο. Το φαινόμενο απασχόλησε τόσο πολύ την καθηγήτρια, ώστε να προχωρήσει σε μια τρισδιάστατη ανατομική ανάλυση του κεφαλιού των Άγιε-Άγιε.

«Το δάχτυλο εισχωρούσε στο ιγμόρειο και από το ιγμόρειο προχωρούσε στο λαιμό, για να καταλήξει τελικά στο στόμα», διαπίστωσε η Φαμπρ.

Με τους συναδέλφους της, η Φαμπρ έψαξε στην επιστημονική βιβλιογραφία για στοιχεία άλλων ζώων που σκαλίζουν τη μύτη τους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Zoology, η ομάδα εντόπισε δώδεκα παραδείγματα πρωτευόντων θηλαστικών που σκαλίζουν τη μύτη τους.

Σύμφωνα με την Φαμπρ, ελάχιστες μελέτες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί οποιοδήποτε ζώο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχει τη συνήθεια να σκαλίζει τη μύτη του.

Πάντως, μελέτες που διερευνούν την ανθρώπινη συμπεριφορά αποκαλύπτουν πόσο κοινή είναι η συγκεκριμένη συνήθεια, παρόλο που η πλειοψηφία των ατόμων είναι απρόθυμα να το παραδεχτούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές μελέτες που εξετάζουν τα μειονεκτήματα και τα πιθανά πλεονεκτήματα αυτού του φαινομένου, με κάποιες να επισημαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπό του στη διάδοση επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, υπάρχει και μία μελέτη που υποδηλώνει ότι το να σκαλίζουμε τη μύτη μας και στη συνέχεια να τρώμε τη ρινική βλέννα, θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λόγω των πρωτεϊνών που κρύβονται στο συγκεκριμένο παράγωγο του σώματός μας.

Επομένως, αν και αηδιαστικό, για ορισμένα είδη, το να σκαλίζουν τη μύτη τους, μπορεί να επιφυλάσσει οφέλη για αυτά.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή