«Λεπτομέρειες» η εθνική ασφάλεια και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας;

Η εθνική ασφάλεια περνά μέσα από τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.
NurPhoto via Getty Images

Το πρόσφατο περιστατικό «κρατικής αεροπειρατείας», από πλευράς του καθεστώτος Λουκασένκο της Λευκορωσίας, κατά επιβατικού αεροσκάφους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, με την αμφισβήτηση των κανονισμών για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Είναι αυτονόητη η καταδίκη ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου τόσο απέναντι στην πρακτική του Προέδρου της Λευκορωσίας, όσο και έναντι της σύλληψης και του καταγγελλόμενου βασανισμού του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Είναι, επίσης, επιβεβλημένη η άμεση επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του λευκορωσικού καθεστώτος, πέραν της απαγόρευσης πτήσεων από αεροσκάφη της εν λόγω χώρας στον εναέριο χώρο των κρατών-μελών της Ε.Ε..

Ωστόσο, τίθεται και ένα κρίσιμο ερώτημα ως προς το τι όφειλε να πράξει η Αθήνα προς αποσόβηση του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο αφορούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους.

Ο Προτάσεβιτς δεν αποτελεί ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς είναι ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος, δεδηλωμένα επικριτικός έναντι του καθεστώτος Λουκασένκο, ο οποίος βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και οι οποίες είχαν διαταχθεί να τον συλλάβουν.

Συνεπώς, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα προκειμένου να παρευρεθεί στο Φόρουμ των Δελφών, διερωτάται κανείς ποια μέτρα έλαβαν οι ελληνικές αρχές; Τί έπραξε η Ε.Υ.Π. για να διαφυλάξει την εικόνα της χώρας μας ως «ευνομούμενη Πολιτεία», η οποία δεν επιτρέπει φαινόμενα καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου;

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όσο βρισκόταν στη χώρα μας, ο Προτάσεβιτς παρακολουθείτο από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Όφειλε ή όχι η Ε.Υ.Π. να διαφυλάξει την ασφάλεια αυτού του ανθρώπου (όπως οφείλει να κάνει και σε κάθε άλλη περίπτωση) έως ότου μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας;

Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό και αναδεικνύει τις συνέπειες των αναξιοκρατικών μεθοδεύσεων στελέχωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την επιχειρησιακή αποδυνάμωσή της και την απουσία συντεταγμένης στρατηγικής ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ..

Η απαξίωση και η κομματικοποίησης της τόσο νευραλγικής υπηρεσίας σχετίζεται, άλλωστε, με τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για το διορισμό του νυν Διοικητή της Ε.Υ.Π. και προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, όταν η Ν.Δ. μέσω τροπολογίας, εν μία νυκτί θεσμοθέτησε ως μη υποχρεωτική την κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών για την ανάληψη της εν λόγω θέσης «υψηλότατης ευθύνης».

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στην «υπόθεση Προτάσεβιτς» συνιστά την κορυφή του παγόβουνου, όπως και η ανεύθυνη μετέπειτα στάση της, διά στόματος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βλάση, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτομέρεια που μπορεί να ξεφύγει από τις υπηρεσίες μιας χώρας» ένα περιστατικό που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Η απουσία ενσυναίσθησης και τα χαμηλά αντανακλαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών δημιουργούν ένα κλίμα περαιτέρω ανησυχίας και προφανώς δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα, που έχουν προκύψει και τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας εντός της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Μια εικόνα δημοκρατικής Πολιτείας, η οποία είχε δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα και όταν στις 25 Νοεμβρίου 2020, οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. μαζί με τον καταδικασθέντα Ευρωβουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό καταψήφισαν την τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο.

Πριν σπεύσουν και πάλι να χαρακτηρίσουν «λεπτομέρεια» τον κίνδυνο καταδίκης ενός δημοσιογράφου σε θάνατο εξαιτίας και της αμέλειας των ελληνικών υπηρεσιών, τα στελέχη της Ν.Δ. και ειδικά η ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ. και της Ε.Υ.Π. οφείλουν να αναλογιστούν ότι η εθνική ασφάλεια περνά μέσα από τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.

Επί δεκαετίες, έχουμε επενδύσει στο ρόλο της «έντιμης συμμάχου», η οποία προτάσσει τις αρχές της δημοκρατίας στις διεθνείς σχέσεις της και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτή τη θέση μας στην παγκόσμια σκακιέρα των ανταγωνισμών ισχύος.

***

Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Δημοφιλή