Σε «κούρεμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι στόχοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν εάν οι τράπεζες δεν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε «γενναίο» κούρεμα των «κόκκινων» δανείων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον θεωρείται αναγκαίο το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να συνδυαστεί και με ένα ενιαίο σχέδιο των τραπεζών για τους όρους και τα κριτήρια προκειμένου να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χαράσσουν την ενιαία στρατηγική τους προκειμένου να ορίσουν ενιαία κριτήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική προϋπόθεση θα είναι το ύψος της αξίας του ακινήτου, προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση για τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» θα αφορά δανειολήπτες των οποίων η αξία του ακινήτου τους υπερβαίνει το συνολικό ύψος του δανείου τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες θα επανασχεδιάσουν την πολιτική τους, επιχειρώντας να ελαφρύνουν τα βάρη ορισμένων δανειοληπτών, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο και πάλι εξυπηρετήσιμα τα δάνεια τους. Με αυτό το σχέδιο οι τράπεζες εκτιμούν ότι αρκετοί δανειολήπτες θα βρεθούν και πάλι «στην απέναντι όχθη» ώστε να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν και πάλι τα δάνεια τους.
Επιδότηση μηνιαίας δόσης
Στα «σκαριά» είναι και η ρύθμιση η οποία θα προβλέπει κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου. Η ρύθμιση θα προβλέπει την επιδότηση κατά 1/3 της συνολικής δόσης του δανείου, το οποίο όμως θα αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε αυτή θα ενταχθούν τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Νόμος Κατσέλη
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της υπόθεσης των «κόκκινων» δανείων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-Θεσμών-τραπεζών, μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Με δεδομένο ότι η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και οι Θεσμοί δεν επιθυμούν νέα παράταση, οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αυτό που αναζητούν πλέον κυβέρνηση και τράπεζες είναι τον τελικό συμβιβασμό για τα περιουσιακά κριτήρια. Οι διαφορές που χωρίζουν ωστόσο τις τράπεζες κα την κυβέρνηση παραμένουν ακόμα μεγάλες. Αν και οι δύο πλευρές έχουν κάνει πίσω από τις αρχικές τους θέσεις, υπάρχει ακόμα απόσταση και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν κάπου στη μέση.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει από την αρχική πρόταση τους για όριο 70.000 ευρώ προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Επιθυμούν το όριο για την προστασία να είναι στις 100.000, αφήνοντας ωστόσο περιθώρια να φτάσει έως τις 120.000 ευρώ. Βήματα πίσω έχει κάνει και η κυβέρνηση η οποία από τα 180.000 ευρώ έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αν και η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου είναι τα περιουσιακά όρια να διατηρηθούν ως έχουν, πλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο το όριο να πέσει έως τις 150.000 ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο μοιάζει να είναι το περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη της πρώτης κατοικίας στο Νόμο Κατσέλη να διαμορφωθεί στις 120.000 ευρώ ή ακόμα και στις 100.000 ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να μειωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.