Σάλος έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Αμυνας της Λετονίας, ο οποίος είπε ότι οι βετεράνοι συμπατριώτες του, που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί, ήταν «ήρωες» και πως οι «θυσίες» τους πρέπει να μνημονεύονται με λατρεία.
«Είναι καθήκον μας να τιμούμε αυτούς τους Λετονούς πατριώτες από τα βάθη της ψυχής μας», δήλωσε ο Αρτις Πάμπρικς, απευθυνόμενος στο πλήθος κατά τη διάρκεια μίας επετειακής εκδήλωσης το Σάββατο.
Στη συνέχεια αποκάλεσε τους Λετονούς λεγεωνάριους - τους συνεργάτες των Ναζί - «το καμάρι της Λετονίας».
«Μπροστά από τους τάφους και τα μνημεία των λεγεωνάριών μας, όλοι είμαστε γεμάτοι με τη δύναμη και αυτοπεποίθηση ότι η χώρα μας έχει μέλλον, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός.
Οι λεγεωνάριοι αυτοί, σύμφωνα με το RT, αποτελούσαν δύο τμήματα βομβαρδισμών στα Ενοπλα-SS, την ελίτ στρατιωτική πτέρυγα του γερμανικού ναζιστικού κόμματος που ήταν διαβόητη για τις μαζικές της φρικαλεότητες.
Οι Γερμανοί άρχισαν να στρατολογούν Λετονούς για να πολεμήσουν εναντίον των Σοβιετικών λίγο μετά την εισβολή και την κατάληψη της Λετονίας το 1941, που ήταν τότε μέλος της ΕΣΣΔ. Οι Λετονοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν και διευθύνονταν από Γερμανούς αξιωματικούς. Οταν προσχώρησαν στη λεγεώνα, οι στρατιώτες υποσχέθηκαν προσωπική πίστη στον Αδόλφο Χίτλερ.
Το θέμα των συνεργατών των Ναζί παραμένει ένα ζήτημα διαμάχης στη Λετονία, καθώς το μικρό Βαλτικό έθνος βρίσκεται ανάμεσα στις λιγοστές χώρες που τιμούν ανοιχτά τους βετεράνους των SS. Οι πρώην λεγεωνάριοι και οι υποστηρικτές τους πραγματοποιούν ετήσιες παρελάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας Ρίγα. Ο αγώνας τους υποστηρίζεται από πολλούς ντόπιους πολιτικούς, ιστορικούς, συγγραφείς και ΜΜΕ.
Οι ρωσόφωνοι και εβραϊκοί πληθυσμοί της Λετονίας, εν τω μεταξύ, διοργανώνουν ετησίως μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας ότι οι δοξασμένοι βετεράνοι των SS αγωνίστηκαν στο πλευρό του Χίτλερ και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
Οι υποστηρικτές των λεγεωνάριων, από την άλλη, τους θεωρούν ως αγωνιστές της ελευθερίας, που στόχο είχαν την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Λετονίας μετά την ενσωμάτωσή της στη Σοβιετική Ενωση το 1940.
Πηγή: RT