Κάποιες φορές, η ντουζίνα με τα αυγά εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ. Άλλες πάλι, ολόκληρη η καρτέλα μπορεί να μείνει κλειστή στο ψυγείο για ολόκληρες εβδομάδες. Με άλλα λόγια, η λαχτάρα μας για αυγά δεν είναι ποτέ σταθερή. Έτσι, πολλές φορές, διαπιστώνοντας ότι αφήσαμε μια ολόκληρη δωδεκάδα να λήξει, αναρωτιόμαστε αν είναι ασφαλές να φάμε τα αυγά. Ακόμα κι αν πέρασε η «απαγορευτική» ημερομηνία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), τα αυγά τις περισσότερες φορές φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων λίγες μόνο ημέρες μετά την διαδικασία συσκευασίας τους.
Κι ενώ η συσκευασία συνήθως φέρει ημερομηνία λήξης ή βέλτιστη ημερομηνία κατανάλωσης, σε ένα μεγάλο σύνολο από περιπτώσεις μπορούμε να φάμε τα αυγά μας ακόμα και μετά το πέρας των αναγραφόμενων κωδικών.
Aρχικά, έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην καρτέλα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 30 μέρες από τη στιγμή που συσκευάζονται τα αυγά. Σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη ημερομηνία κατανάλωσης, αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 45 ημέρες από τη συσκευασία των αυγών.
Είναι ασφαλές να φάμε ληγμένα αυγά;
«Οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων χρησιμοποιούνται ως ένδειξη της ποιότητας των τροφίμων και όχι ως ένδειξη του κατά πόσο τα τρόφιμα αυτά είναι ασφαλή προς κατανάλωση», εξηγεί ο Γιακόμπ Τουέλο, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης τροφίμων στο Northwest Missouri State University.
«Εφόσον έχει γίνει σωστά η διαδικασία της αποθήκευσης, η κατανάλωση των αυγών θεωρείται γενικά ασφαλής. Και πώς θα αποθηκεύσουμε σωστά τα αυγά μας; Είναι απλό: Τα αυγά θα πρέπει να ψύχονται αμέσως μόλις τα φέρουμε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ και να φυλάσσονται στην αρχική τους συσκευασία, στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Εφόσον τα διατηρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, τα αυγά μας θα διαρκέσουν από τρεις έως πέντε εβδομάδες από την ημέρα που θα τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο», συνεχίζει ο καθηγητής.
Πώς θα καταλάβουμε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει
Στο μεγαλύτερο από τα δύο άκρα του αυγού, υπάρχει ένα σημείο γεμάτο αέρα. Όσο περνάει ο καιρός αυτή η «θήκη» αέρα μεγαλώνει, καθώς ο αέρας διεισδύει στο κέλυφος και η υγρασία εξατμίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ένα φρέσκο αυγό, αν το πετάξουμε σε μια κούπα με νερό θα βυθιστεί, ενώ ένα πολυκαιρισμένο αυγό θα επιπλεύσει.
Επιπλέον, σε ένα πιο πολυκαιρισμένο αυγό, μόλις το σπάσουμε, ο κρόκος αντί για ένα αφράτο στρογγυλό σχήμα ενδέχεται να έχει μια επίπεδη εμφάνιση, ενώ το ασπράδι θα έχει την τάση να απλώνεται μέχρι τις άκρες του πιάτου, ενώ θα ξεχωρίζει και για τη θολή του, κάπως ημιδιάφανη όψη.
Ωστόσο και στην περίπτωση που το αυγό επιπλέει στο νερό και στην περίπτωση που ο κρόκος και το ασπράδι απλώνονται υπερβολικά στο πιάτο, είναι ασφαλές να το φάμε υπό έναν όρο: Να μη διαχέει άσχημη μυρωδιά. Στο ενδεχόμενο δυσοσμίας, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πετάξουμε το αυγό στα σκουπίδια, καθώς είναι επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.
(Mε πληροφορίες από yahoolife).