Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για τα Λιχαδονήσια. Τα χαρακτηρίζουν «οι Σεϊχέλες της Ελλάδας», ή «Μπαχάμες της Ελλάδας», λόγω των εκπληκτικών νερών τους. Για όσους δεν τα έχουν ακούσει μέχρι σήμερα, βρίσκονται στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια.
Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.
Αυτά όμως, σύμφωνα πάντα με τον μύθο. Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.
Στο πρώτο του παραπάνω βίντεο, εστιάζουμε στη νότια πλευρά των Λιχαδονησίων και σε αγαπημένα σημεία τους.
Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τη βίαιη γέννησή τους, δηλαδή το ηφαίστειο που τα δημιούργησε (η νήσος Στρογγυλή), το ποτάμι της λάβας που διακρίνεται να συνδέει τη ”μύτη” που προεξέχει από το ηφαίστειο Στρογγυλή, να απλώνεται και να καταλήγει σαν υποθαλάσσιος ”διάδρομος” στα Λιχαδονήσια.
Σήμερα τα νησάκια είναι ακατοίκητα, και αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις. Στη Στρογγυλή θα δείτε τα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, όπου έζησε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Στη Μονολιά υπάρχει και οργανωμένη παραλία.
Η πρόσβαση γίνεται με τα καραβάκια ”Λιχαδονήσια Ι” και ”Λιχαδονήσια ΙΙ”, που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα. Ο βυθός μάλιστα είναι ιδιαίτερα πλούσιος, ενώ υπάρχουν ναυάγια τα οποία προσελκύουν τους καταδύτες. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να ανταμώσετε και κάποια από τις τέσσερις φώκιες Μονάχους - Μονάχους που έχουν επιλέξει την περιοχή ως ”κατοικία” τους.