Λίβανος: Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Βηρυτό-Ιράν: Απειλές αλί Χαμενεϊ και μήνυμα συσπείρωσης των μουσουλμάνων

Η ένταση των χτυπημάτων μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή στην Γάζα τις πρώτες μέρες του πολέμου. 11 φορές σε λίγες ώρες έπληξε τη πρωτεύουσα. Χτυπά σε όλη τη χώρα.
Γειτονιά στην Βηρυττό μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (4 Οκτωβρίου 2024)
Γειτονιά στην Βηρυττό μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Σε ένα ανελέητο σφυροκόπημα της Βηρυτού επιδίδονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την στιγμή που χτυπούν παράλληλα στα νότια του Λιβάνου- όπου σημειώνονται χερσαίες μάχες με την Χεζμπολάχ αλλά πλέον και τον στρατό της χώρας- και στα ΒΑ όπου βομβάρδισαν την οδό ακολουθούν χιλιάδες άμαχοι στα σύνορα με την Συρία, αναζητώντας ασφαλές (;) καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ σε μια εμφάνιση γεμάτη υψηλούς συμβολισμούς, προειδοποιεί δεν θα ”αναβάλει αλλά ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της” στην αντιμετώπιση του Ισραήλ και παράλληλα απευθύνει μήνυμα συσπείρωσης και αντίστασης των μουσουλμάνων σε Λίβάνο, Παλαιστίνη, Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Αίγυπτο απέναντι στον κοινό εχθρό.

Σαν τις πρώτες ημέρες που πολέμου στην Γάζα

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο είναι πλέον τέτοιας έντασης, ισχύος και συχνότητας που όπως σχολίασαν ειδικοί στο CNN μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτούς των πρώτων εβδομάδων του πολέμου στην Γάζα. Και η παρατήρηση αυτή θυμίζει σαφώς την απειλή που είχαν εκφράσει υπουργοί και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ισραήλ εδώ και εβδομάδες: πως θα μετατρέψουν τον Λίβανο σε Γάζα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν μέσα σε λίγες ώρες 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε προάστιο της Βηρυτού, ”οχυρό της Χεζμπολάx”. Ολόκληρα κτίρια έτρεμαν, συναγερμοί αυτοκινήτων ”ούρλιαζαν” ενώ η τεράστια έκρηξη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έσπειρε τρόμο και πανικό.

Ισραηλινός βομβαρδισμός στην Βηρυτό (4 Οκτωβρίου 2024)
Ισραηλινός βομβαρδισμός στην Βηρυτό (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

″Είμαστε άμαχοι. Βλέπετε μαχητές εδώ γύρω; Γιατί θέλουν να μας ρίξουν τις οροφές των σπιτιών μας πάνω μας;” ξέσπασε μιλώντας το AFP ο Χασάν Αμάρ, 82 ετών, που ζούσε σε κτίριο που βομβαρδίστηκε αφότου εγκατέλειψε το σπίτι του στον νότιο Λίβανο.

Στόχος, φαίνεται να ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, που κατά πληροφορίες είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, που το Ισραήλ δολοφόνησε τη περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο στόχος επετεύχθη.

Από τις επιθέσεις του τελευταίου 24ωρου στον Λίβανο σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι, 151 τραυματίστηκαν ενώ από τις 17 Σεπτεμβρίου που άρχισαν να κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ οι νεκροί είναι περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι -δεκάδες είναι ιατροί και νοσηλευτές-, πολλαπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί ενώ πάνω από 1,3 εκατ. άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τα δε καταφύγια για τους εκτοπισμένους στην Βηρυτό είναι γεμάτα και πολλές οικογένειες ζουν στον δρόμο.

Παράλληλα μαίνονται και οι χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο του Λιβάνου όπου το Ισραήλ συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό τεθωρακισμένων και μονάδων του πεζικού ενώ απαιτεί την εκκένωση όλο και περισσότερων περιοχών σε καθημερινή βάση.

Συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα της 3ης προς 4η Οκτωβρίου σην Βηρυτό του Λιβάνου
Συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα της 3ης προς 4η Οκτωβρίου σην Βηρυτό του Λιβάνου
Anadolu via Getty Images

Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως οι αρχικές δηλώσεις περί δήθεν ”περιορισμένων” και ”στοχευμένων” επιχειρήσεων ήταν είτε εξ αρχής παραπλανητικές είτε ότι η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ισραηλινές δυνάμεις επί του εδάφους είναι πιο δύσκολη από ό,τι υπολόγιζαν.

Οι μάχες με τα μέλη της Χεζμπολάχ συνεχίζονται ενώ χθες υπήρξε και εμπλοκή για πρώτη φορά με τον στρατό του Λιβάνου με δύο στρατιώτες του να σκοτώνονται.

Το Ισραήλ από την Τρίτη έως και την Πέμπτη έχει αναφέρει τον θάνατο εννέα στρατιωτών.

Σήμερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοθέτησε ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Λέει πως άνοιξε πυρ με το πυροβολικό κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή Μαρούν αλ Ρας, η οποία βρίσκεται στη λιβανική πλευρά των συνόρων, διευκρινίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επίσης κατήγγειλε πως καταγγέλλεται πως σε επίθεση με ισραηλινά drone σκοτώθηκαν τέσσερις διασώστες των υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι εξάλειψε τον επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, τον Μοχάμαντ Ρασίντ Σακάφι, διεξάγοντας ”βάσει πληροφοριών ένα πλήγμα ακριβείας” χθες, Πέμπτη, στη Βηρυτό.

Βομβαρδισμοί στο μεθοριακό πέρασμα προς Συρία και στην Δυτική Όχθη

Επίσης, νωρίς το πρωί σημειώθηκε ισραηλινό πλήγμα κοντά στο πέρασμα Μάσναα στα ΒΑ του Λιβάνου, στα σύνορα με την Συρία, αποκλείοντας τον δρόμο που ακολουθούν χιλιάδες άμαχοι που προσπαθούν να καταφύγουν στη γείτονα χώρα αναζητώντας ασφάλεια.

Κάτοικοι σε γειτονιά τη Βηρυτού στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ισραηλινός βομβαρδισμός (4 Οκτωβρίου 2024)
Κάτοικοι σε γειτονιά τη Βηρυτού στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ισραηλινός βομβαρδισμός (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Ο εξοππλισμός διασώστη και η σημαία του Λιβάνου στα ερείπια κτιρίου στην Βηρυτό (4 Οκτωβρίου 2024)
Ο εξοππλισμός διασώστη και η σημαία του Λιβάνου στα ερείπια κτιρίου στην Βηρυτό (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε το πλήγμα είχε στόχο σε περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα 4μ.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε την Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο. ”Δεν θα επιτρέψουμε τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου”..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι – στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες στη χώρα εδώ και χρόνια—έχουν περάσει στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Και ενώ το Ισραήλ χτυπά λυσσαλέα τον Λίβανο και φυσικά συνεχίζει τις επιθέσεις στην Γάζα, την Πέμπτη βομβάρδισε και την Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα τον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ.

Παιδί στα πόδια της μητέρας του σε δρόμο της Βηρυτού. Μια ακόμη οικογένεια εσωτερικά εκτοοπισμένων (4 Οκτωβρίου 2024)
Παιδί στα πόδια της μητέρας του σε δρόμο της Βηρυτού. Μια ακόμη οικογένεια εσωτερικά εκτοοπισμένων (4 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Στόχος, όπως εκ των υστέρων φάνηκε ήταν ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ο Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, που κατά το Ισραήλ σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της πόλης της Δυτικής Όχθης.

Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000.

Εξάλλου, οι εναέριες επιδρομές δεν συνηθίζονται αφού οι ισραηλινές δυνάμεις συνήθως διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως η Δυτική Όχθη παραμένει υπό παράνομη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο, ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου». Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, «παιδιά και νέοι», μεταξύ άλλων, «κομματιάστηκαν», πρόσθεσε.

Νεκρό αγοράκι στο νοσοκομείο μετά την ισραηλινή επίθεση στην Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης (4 Οκτωβρίου 2024)
Νεκρό αγοράκι στο νοσοκομείο μετά την ισραηλινή επίθεση στην Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης (4 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Γεμάτο το νοσοκομείο στην Τούλκαρεμ στην Δυτική Όθχη μετά το΄ν ισραηλινό βομβαρδισμό (4 Οκρτωβρίου 2024)
Γεμάτο το νοσοκομείο στην Τούλκαρεμ στην Δυτική Όθχη μετά το΄ν ισραηλινό βομβαρδισμό (4 Οκρτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ, μήνυμα με διττή σημασία και πολλαπλούς αποδέκτες

Στο μεταξύ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ ηγήθηκε σήμερα της μεγάλης μεσημεριανής προσευχής της Παρασκευής, κάτι που έχει να το κάνει εδώ και περίπου πέντε χρόνια.

Η δημόσια εμφάνιση του μάλιστα δεν ήταν μόνο γεμάτη υψηλούς συμβολισμούς και κρίσιμα μηνύματα αλλά ήρθε και μετά από αρκετές ημέρες, που πληροφορίες των ήθελαν να έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος λόγω φόβων για τη ζωή του μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Ναράλα.

Στο μήνυμά του, τόνισε πως το Ιράν δεν θα ”αναβάλει αλλά ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της” στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα προς Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ πως η στάση της Τεχεράνης θα καθοριστεί από την επόμενη κίνηση τους, καθώς έχει προειδοποιήσει πως επίθεση στη χώρα θα σημάνει νέα αντίποινα, και μάλιστα σφοδρότερα.

Έστειλε όμως και ένα μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και κοινής αντίστασης προς τους μουσουλμάνους συγκεκριμένων χωρών όπου έχει επιρροή μέσω ένοπλων οργανώσεων.

Όπως είπε: ”Οι πολιτικές που υιοθέτησε ο εχθρός μας είναι της σποράς διχασμού αλλά και εξέγερσης. Προσπαθεί να διχάσει του μουσουλμάνους. Είναι ίδιος όμως ο εχρθός για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς. Είναι ο εχθρός του λαού της Υεμένης και της Συρία”.

Τόνισε πως κάθε χώρα δικαιούται να αντισταθεί έναντι της τυραννίας και υπερασπιστεί εαυτόν από τους επιτιθέμενους. Και τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να προετοιμάσουν την ”άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό”.

Χαρακτήρισε δε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 αλλά και την πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν ήταν ”νόμιμες”.

’Οπως είπε, αυτό που έκαναν ήταν η ”ελάχιστη τιμωρία” για το Ισραήλ ενάντια στα ”τρομερά εγκλήματά του” ενώ αποκάλεσε το Ισραήλ καθεστώς ”βαμπίρ” και τις ΗΠΑ ”λυσσασμένο σκυλί”.

Εν αναμονή του πλήγματος στο Ιράν

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως ”μπορεί να αποφευχθεί” το ξέσπασμα ”ολοκληρωτικού πολέμου” στη Μέση Ανατολή, όμως πρέπει ”να γίνουν πολλά” για αυτό.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν, δήλωσε πως βρίσκεται ″σε συνομιλίες” με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, χώρας που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον πλανήτη.

Η δε G7 εξέφρασε τη ”βαθιά ανησυχία” της για την ”επιδείνωση της κατάστασης” στη Μέση Ανατολή επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες στο Ιράν. Η δε Τεχεράνη κατηγόρησε τις χώρες για μεροληπτικές υπέρ του Ισραήλ δηλώσεις, αγνοώντας προκλητικά τον ρόλο που παίζει στην κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή. Επίσης, λίγο αργότερα προειδοποίησε πως χώρες οι οποίες συνδάμουν εμπράκτως το Ισραήλ αποτελούν για το Ιράν -και προφανώς του συμμάχους του- νόμιμο στόχο.

Πηγές: CNN, Reuters, AFP, BBC

Δημοφιλή