Λίβανος: Νεκροί εργαζόμενοι ΜΜΕ σε ισραηλινό πλήγμα - Γάζα: Νέες επαφές για κατάπαυση πυρός

Το χειρόγραφο σημείωμα του δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς με "οδηγίες" για τους ομήρους. Θετική η οργάνωση σε εκεχειρία υπό τον όρο απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.
Κάτοικοι σπιτιού που καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τύρο του Λιβάνου μαζεύουν τα υπάρχοντα τους (24 Οκτωβρίου 2024)
Κάτοικοι σπιτιού που καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τύρο του Λιβάνου μαζεύουν τα υπάρχοντα τους (24 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο με έναν από αυτούς μάλιστα να πλήττει ξενοδοχείο όπου διαμένουν δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις λιβανέζοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Γάζα ενώ η Χαμάς να δηλώνει πρόθυμη αλλά υπό όρους που δύσκολα θα δεχόταν το Ισραήλ. Αίσθηση όμως προκαλεί και δήλωσης του αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγου Χερζί Χαλεβί πως ”Στο βορρά, υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί ένα απότομο τέλος. Τελειώσαμε την ανώτερη ιεραρχία της Χεζμπολάχ με πολύ λεπτομερή τρόπο”. Η δήλωση κάνει πολλούς να εκτιμούν πως ίσως μια εκεχειρία και στο μέτωπο του Λιβα΄νου να είναι κοντά

Λίβανος: Νεκροί εργαζόμενοι ΜΜΕ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο συνεχίζονται χωρίς σταματημό στην Βηρυτό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε νυχτερινό πλήγμα στην περιοχή Χασμπάγια, στα ανατολικά της χώρα και αρκετά κοντά στα σύνορα με την Συρία σκοτώθηκαν τρεις λιβανέζοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και συγκεκριμένα δυο εικονολήπτες και ένας τεχνικός. Οι δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν το ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει εργαζόμενοι σε ΜΜΕ όπως μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI ενώ ο υπουργός Ενημέρωση του Λιβάνου κάνει λόγο για ”έγκλημα πολέμου”.

Από τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά της χώρας σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι συνολικά, μεταξύ των οποίων τρια παιδιά.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού. Ο σφοδρότερος καταγράφτηκε στη Σουέιφατ αλ Αμρούσια, όπου καταστράφηκαν δυο κτίρια και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά με μαύρους καπνούς να ”πνίγουν” την ευρύτερη περιοχή. Ένας άλλος βομβαρδισμός είχε στόχο τη συνοικία της Αγίας Τερέζας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίριο κοντά στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν επίσης στο νότο στην αρχαία πόλη Τύρο και στην Μπιντ Τζμπάιλ. Στον νότο επίσης συνεχίστηκαν οι μάχες ανάμεσα στη Χεζμπολά και σε ισραηλινά στρατεύματα σε παραμεθόρια χωριά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε στρατιωτών του με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον του 27 από την 23η Σεπτεμβρίου οπότε άρχισε η ευρείας κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Έκτοτε, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου τουλάχιστον 1.580 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ανά τη χώρα ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για την Γάζα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ για να ξαναρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας που θα συμπεριλαμβάνει απελευθέρωση των ομήρων, ενώ η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχαν γίνει τον Αύγουστο. Η διαφαινόμενη αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων έρχεται μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και καθώς το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά.

Πληροφορίες αναφέρον πως η Χαμάς ”φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών” αλλά αξιώνει το Ισραήλ να ”δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός”, στην ”αποχώρηση” των στρατευμάτων του από τον παλαιστινιακό θύλακα και σε ”σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή” των ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Φωτιά μετά από βομβαρδισμό σε γειτονιά της Βηρυτού (25 Οκτωβρίου 2024)
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό σε γειτονιά της Βηρυτού (25 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Συγγενείς των ομήρων ζητούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου εδώ και τώρα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων (Τελ Αβίβ 22 Οκτωβρίου 2024)
Συγγενείς των ομήρων ζητούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου εδώ και τώρα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων (Τελ Αβίβ 22 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Το Ισραήλ στέλνει την Κυριακή στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, της Μοσάντ που θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Αντικείμενο, σύμφωνα με τι ισραηλινές αρχές είναι οι ”ιάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων”. Ο επικεφαλής της Μοσάντ έχει προχωρήσει ήδη σε προκαταρκτικές συζητήσεις και με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές.

Στο μεταξύ στο φως έφερε παλαιστινιακή εφημερίδα «Al Quds» χειρόγραφο σημείωμα του δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σίνουαρ, με οδηγίεςγια τοςυ ομήρους. Τους χαρακτηρίζει ως ”σημαντικό χαρτί” και τονίζει την ανάγκη να φροντίζουν οι απαγωγείς τους να είναι αφαλείς. Επίσης υπάρχει και μια λίστα με τα ονόματα, τις υπηκοότητες και τις ηλικίεςι 11 γυναικών ομήρων.

Γάζα: 770 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 19 ημέρες

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στο βόρειο τμήμα που τελεί ουσιαστικά υπό πολιορκία. Η ένταξη των βομβαρδισμών είναι τέτοια που θυμίζει τις πρώτες ημέρες του πολέμου ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μόλις 19 ημέρες έχουν σκοτωθεί 770 άνθρωποι.

Παιδιά στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ στη Γάζα (24 Οκτωβρίου 2024)
Παιδιά στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ στη Γάζα (24 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Μεταφορά τραυματισμένου παιδιού μετά από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στο Ντεϊρ Αλ Μπαλάχ στη Γάζα (24 Οκτωβρίου 2024)
Μεταφορά τραυματισμένου παιδιού μετά από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στο Ντεϊρ Αλ Μπαλάχ στη Γάζα (24 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Σε νέο ισραηλινό χτύπημα σε ένα σχολείο-καταφύγιο εκτοπισμένων στην περιοχή Νουσεϊράτ της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 ανθρώποι, εκ των οποίων οι 13 ήταν παιδιά και τρεις γυναίκες. Άλλοι 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στον πυκνοδομημένο προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, σύμφωνα με το νοσοκομείο Άουντα, το οποίο δέχθηκε τα θύματα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευσε μαχητές της Χαμάς μέσα στο σχολείο, χωρίς να παράσχει αποδείξεις.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα σε πολλά σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι στοχεύει σε μαχητές που κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες. Τελικά όμως από τα πλήγματα σκοτώνονται κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Επίσης, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ένα πρώτο πλήγμα στοχοθέτησε μια κατοικία οικογένειας στη συνοικία αλ-Μανάρα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων. Ένα άλλο στοχοθέτησε μια δεύτερη κατοικία κοντά στην πρώτη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ.

Ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της Γάζας, συνεχίζεται ο αποκλεισμός από την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αν και οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ κατά τακτικών πολιορκίας. Πολλοί άμαχοι που αρχικά είχαν αρνηθεί να απομακρυνθούν για πολλοστή φορά από την περιοχή τώρα αναγκάζονται, λόγω έλλειψης τροφής, καθαρού νερού, φαρμάκων κ.α να αποχωρήσουν κάτι που πλέον δεν είναι τόσο εύκολο αφού οι υπόκεινται σε έλεγχο από τις ισραηλινές αρχές και σε πολλούς άνδρες δεν επιτρέπεται η έξοδος.

Πηγές: Reuters, AFP, BBC

Δημοφιλή