Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση εξαιτίας της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό

Ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, εν μέσω λαϊκής οργής.
- via Getty Images

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά από την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που πυροδότησε δημόσια αναταραχή εναντίον της ηγεσίας της πολύπαθης χώρας.

Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ντιάμπ είπε ότι κάνει «ένα βήμα πίσω», ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα στον λαό «και να παλέψει μαζί του στην μάχη για αλλαγή».

«Ανακοινώνω σήμερα την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης. Είθε ο Θεός να προστατεύσει τον Λίβανο» είπε, επαναλαμβάνοντας την τελευταία φράση τρεις φορές.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους διεφθαρμένους πολιτικούς που είχαν την εξουσία πριν από αυτόν, και οι οποίοι, όπως είπε, είναι υπεύθυνοι για τον «σεισμό» που έπληξε τον Λίβανο.

«Αυτοί (η πολιτική τάξη) έπρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους, επειδή η διαφθορά τους είναι αυτό που οδήγησε σε αυτήν την καταστροφή που ήταν κρυμμένη για επτά χρόνια», πρόσθεσε.

JOSEPH EID via Getty Images

Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, συνήλθε υπό την πίεση πολλών υπουργών που δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.

Οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη ενώ παρόμοια πρόθεση είχε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Οι Λιβανέζοι είχαν καλέσει για διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο Μπαάμπντα για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν.

Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού τουλάχιστον 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 και κατέστρεψε μια λωρίδα της μεσογειακής πόλης, μια καταστροφή που ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.

JOSEPH EID via Getty Images

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.

Ορισμένοι Λιβανέζοι αμφιβάλλουν αν είναι δυνατή η αλλαγή σε μια χώρα όπου σεκταριστές πολιτικοί κυριαρχούν από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

JOSEPH EID via Getty Images

Μια διάσκεψη δωρητών έκτακτης ανάγκης που συγκλήθηκε χθες συγκέντρωσε δεσμεύσεις για σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ σε άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως ξένες χώρες ζητούν διαφάνεια για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια, φοβούμενες να υπογράψουν επιταγές σε μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο λαός θεωρεί ότι είναι βαθιά διεφθαρμένη. Ορισμένοι ανησυχούν για την επιρροή του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Maxim Grigoryev via Getty Images

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Λιβάνου.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή