Ένα μήνα μετά την έναρξη των χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και 13 μήνες μετά την έναρξη των επιθέσεων της Χεζμπολάχ -προς υποστήριξης της Χαμάς στην Γάζα- πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα να ”κλείσει” αυτό το μέτωπο στην Μέση Ανατολή.
Η Ουάσιγκτον που επιδεικνύει διάθεση συνολικής διευθέτησης της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή-δηλ. σε Γάζα και Λίβανο-παρουσιάζει σήμερα και επίσημα στο Τελ Αβίβ πρόταση για εκεχειρία μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ.
Οι Μπρετ ΜακΓκερκ και Άμος Χόχσταϊν, ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντώνται με τον ισρηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου που είχε λάβει γνώση ήδη από την Τρίτη για το ειρηνευτικό σχέδιο που κομίζουν. Μάλιστα στο έκτακτο υπουργικού συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πηγές αναφέρουν πως αυτό εγκρίθηκε επί της αρχής και πλέον η ”μπάλα” θα είναι στο γήπεδο της Χεζμπολάχ.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας - Τι θέλει το Ισραήλ
Όπως αναφέρει το ισραηλινό Ynet, ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως η συμφωνία για τον Λίβανο συνδέεται με τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, αιγύπτιων και καταριών διαμεσολαβητών που επιδιώκουν και μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και στην Γάζα και ανταλλαγή ομήρων-παλαιστίνιων κρατουμένων.
Το σχέδιο των ΗΠΑ ετοιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες και προβλέπει, σύμφωνα πάντα με ισραηλινά ΜΜΕ, μια μεταβατική περίοδο 60 ημερών που θα επιτρέπει την παραμονή δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, σε θέσεις στον νότιο Λίβανο.
Η δε Χεζμπολάχ θα πρέπει να δεχθεί να κρατήσει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιντάνι, όπως ούτως ή άλλως προβλέπει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο.
Πηγές αναφέρουν πως κάποιον εποπτικό ρόλο στην όλη συμφωνία θα έχει και η Ρωσία, αλλά αυτός δεν έχει διευκρινιστεί.
Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι ορισμένοι από τους όρους του Ισραήλ θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο να τους αποδεχτεί ο Λίβανος, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μπορεί ο Ισραηλινός στρατός να επιχειρεί ελεύθερα στα νότια της για να χώρας, προς διασφάλιση των συμφωνηθέντων.
Σημειώνεται επίσης πως το ψήφισμα 1701, που τερμάτισε τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006, προβλέπει στη περιοχή παρουσία του στρατού του Λιβάνου και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL), που όμως το Ισραήλ εκτιμά πως δεν είναι σε θέση να κρατήσουν μακριά την Χεζμπολάχ.
Επίσης, το Ισραήλ απαιτεί από τον στρατό του Λιβάνου να ολοκληρώσει την καταστροφή όλων των υποδομών της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, μετά την αποχώρηση του Ισραηλινού Στρατού.
Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ
Σε ό,τι αφορά την Χεζμπολάχ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως υπάρχει ”διάθεση” να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, αποσυνδέοντας αυτές από τον αρχικό όρο που έθετε για τερματισμό του πολέμου στην Γάζα.
Μάλιστα ο νέος αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναϊμ Κασέμ είχε κάνει μια σχετική δήλωση πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Δεδομένου ό,τι ”τρέχουν” και οι συνομιλίες για μια εκεχειρία και στη Γάζα ίσως μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο να έβγαζε την σιιτική οργάνωση από την δύσκολη θέση να ”συνθηκολογήσει” με τον ”εχθρό” της Χαμάς της οποίας είναι σύμμαχος. Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τους όρους της συμφωνίας.
Αναμφίβολα βέβαια ο Κασέμ, ιδρυτικό μέλος της Χεζπολάχ δεν θα ήθελε αυτή να είναι η πρώτη ”μεγάλη απόφαση” που θα λάβει.
Σε κάθε περίπτωση, οι απεσταλμένοι του Μπάιντεν θα μεταβούν και στην Λίβανο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και διαμεσολαβητές, αφού για τις ΗΠΑ η Χεζμπολάχ είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί απευθείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ εκτιμά πως ήρθε η ώρα να κλείσει το μέτωπο του Λιβάνου. Την Κυριακή ο υπ.Άμυνας, Γιοάβ Γκαλαντ είχε δηλώσει πως ”Η ιεραρχία της Χεζμποπλάχ έχει διαλυθεί, έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της πυραυλικής της δύναμης της και οι δυνάμεις της χτυπήθηκαν και υποχώρησαν από τα σύνορα. Δεν αντιπροσωπεύει πλέον ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του Ιράν”, δείχνοντας πως οι βασικοί στόχοι του Ισραήλ έχουν ήδη επιτευχθεί.
Αυτό υποστηρίζει και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, παρουσιάζοντας την ίδια εκτίμήση στον Νετανιάχου χθες λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει των σημερινών συζητήσεων.
Ο ίδιος μάλιστα, είχε δηλώσει προ ημερών πως ”ίσως βρεθούμε μπροστά σε ένα απότομο τέλος” του πολέμου στο Λίβανο.
ηγ Χαμάς: Ανοιχτή σε διάλογο αλλά για ”μόνιμη κατάπαυση πυρός”
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, στην Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε πως ανταποκρίθηκε ”στο αίτημα των μεσολαβητών να συζητηθούν νέες προτάσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς το κίνημα πραγματοποίησε ορισμένες συναντήσεις σχετικά με αυτό, και υπάρχουν άλλες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν επίσης στο ίδιο πλαίσιο”.
Και συμπλήρωσε: ”η Χαμάς είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συμφωνία ή ιδέες που θα τερματίσουν τα δεινά του λαού μας στη Γάζα” τονίζοντας όμως ότι επιδιώξή της είναι μια ”μια οριστική κατάπαυση του πυρός, καθώς η αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, άρση της πολιορκίας, παροχή ανακούφισης, υποστήριξης και καταφυγίου στον λαό μας, ανοικοδόμηση και ολοκλήρωση μιας σοβαρής συμφωνίας για τους κρατούμενους”.
Μια οριστική κατάπαυση πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων όμως, εκτιμάται πως απέχει πολύ ακόμα από τις επιδιώξεις του Ισραήλ.
Πηγές: Υnet, Reuters