Σκληρές διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση τραυματιών από το Azovstal

«Ναι» από Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λόγος για «συμμετρική απάντηση» απαντά η Ρωσία.
Alexander Ermochenko via Reuters

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν πως η χώρα πρέπει να υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την πολιτική «ουδετερότητας» που είχε υιοθετήσει από το 1994. Η Ρωσία ήδη εκτοξεύει απειλές ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις και της και η Σουηδία.

Στο μεταξύ, το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Azovstal.

Ολες οι εξελίξεις

23.26 Ο Λευκός Οίκος στηρίζει κάθε κίνηση από Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

22.55 Ιταλία: «Να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν», δήλωσε ο Ντράγκι αναφερόμενος στην Ουκρανία

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

22.54 Ρωσικές απειλές για «χτύπημα» σε Φινλανδία και Σουηδία

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία «θα συνεπάγεται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αντιδρούσε εάν οι χώρες ενταχθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα έβαζε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς - είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός», είπε ο Πολάνσκι.

«Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και φέρουν όλους τους κινδύνους», διεμήνυσε.

22.42 Η αίτηση της Ουκρανίας για την ΕΕ θα αξιολογηθεί τον Ιούνιο, λέει η Γαλλία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζουν να αξιολογήσουν την ένταξη της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα «συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα γνωμοδοτήσει για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ τον επόμενο μήνα.

22.21 Βίντεο από τις μάχες στο εσωτερικό του Azovstal

21.45 Μπάλα του μπέιζμπολ με την υπογραφή του Ζελένσκι πωλήθηκε 50.000 δολάρια

Ο οίκος δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης είπε ότι η νικητήρια προσφορά ήταν τρεις φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Ενα μέρος των χρημάτων θα δωριστεί για την υποστήριξη Ουκρανών που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

via Associated Press

21.32 Ενα ακόμη πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού καίγεται στη Μαύρη Θάλασσα, λέει η Ουκρανία

Ενα ρωσικό πλοίο υποστήριξης, το «Vsevolod Bobrov», ρυμουλκήθηκε στη Σεβαστούπολη από την περιοχή του «Φιδονησίου» αφού έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού, Σέρζχιι Μπράτσουκ.

20.34 Ενταξη-εξπρές στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

20.09 Σχεδόν 100 παιδιά νεκρά στην Ουκρανία μόνο τον Απρίλιο

Η UNICEF έχει επαληθεύσει ότι σχεδόν 100 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μόνο τον Απρίλιο, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Ομάρ Αμπντι, είπε: «Περισσότερα παιδιά έχουν τραυματιστεί και αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, εκατομμύρια άλλα έχουν εκτοπιστεί» και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος στην Η Ουκρανία, όπως όλοι οι πόλεμοι, είναι μια κρίση προστασίας και των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 15 από τα 89 -ένα στα έξι- σχολεία που υποστηρίζονται από τη UNICEF στην ανατολική Ουκρανία είχαν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου». είπε και πρόσθεσε: «Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν χτυπηθεί από βαρύ πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και άλλα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές».

19.15 ΟΗΕ: Διεξαγωγή έρευνας για θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων από ρωσικά στρατεύματα σε περιοχές της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει για λίγο χρονικό διάστημα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ και 2 κατά (Κίνα, Ερυθραία). Δώδεκα μέλη δήλωσαν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει «έρευνα» για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

19.03 Ρωσικό πλοίο με κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία εντοπίστηκε στη Συρία

Ενα ρωσικό εμπορικό πλοίο φορτωμένο με σιτηρά που είχαν κλαπεί στην Ουκρανία απομακρύνθηκε από τουλάχιστον ένα λιμάνι της Μεσογείου και βρίσκεται τώρα στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το CNN μεταδίδει πως πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς φορτίου Matros Pozynich.

Στις 27 Απριλίου, το πλοίο έριξε άγκυρα στις ακτές της Κριμαίας και απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του. Την επόμενη μέρα, εθεάθη στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας, σύμφωνα με φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Το Matros Pozynich είναι ένα από τα τρία πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο κλεμμένων σιτηρών, σύμφωνα με έρευνα και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, παράγει λίγο σιτάρι λόγω έλλειψης άρδευσης. Αλλά οι ουκρανικές περιοχές στα βόρεια της, που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, παράγουν εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες τόνοι μεταφέρονται τώρα με φορτηγά στην Κριμαία.

Από τη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης που εξέτασε το CNN, το Matros Pozynich διέσχισε το στενό του Βοσπόρου και κατευθύνθηκε προς το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ηταν φορτωμένο με σχεδόν 30.000 τόνους ουκρανικού σίτου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ομως οι Ουκρανοί ήταν ένα βήμα μπροστά. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η Αίγυπτος προειδοποιήθηκε ότι το σιτάρι είχε κλαπεί και το πλοίο αναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, με το ίδιο αποτέλεσμα. Το πλοίο έκλεισε ξανά τον αναμεταδότη του στις 5 Μαΐου, αλλά εικόνες από το Tankertrackers.com και τη Maxar Technologies δείχνουν ότι ταξίδεψε στη Λαττάκεια της Συρίας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι τουλάχιστον 400.000 τόνοι σιτηρών έχουν κλαπεί και αφαιρεθεί από την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας.

18.52 «Πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις για την εκκένωση του Azovstal

Το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Azovstal.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στο Telegram. Η Βερεστσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του Azovstal, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

Μετά την αποχώρηση των αμάχων από το εργοστάσιο, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τώρα να απομακρύνουν τους τραυματισμένους μαχητές, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς ιερείς και ελπίζουν ότι θα λάβουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και από την Τουρκία.

18.02 Βίντεο: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν απρόκλητα αμάχους στην Ουκρανία

17.37 Εξι εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία

Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θεωρούνται εκτοπισμένοι εντός της ίδιας της χώρας, καθώς αμέτρητα σπίτια καταστρέφονται από τον ανελέητο ρωσικό βομβαρδισμό.

Η πλειονότητα αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχουν μεταβεί στην Πολωνία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει στην Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Μερικοί έχουν φτάσει περαιτέρω στην ηπειρωτική Ευρώπη - ή ακόμη και στη Ρωσία.

17.17 Η Ρωσία ενδέχεται να κόψει το φυσικό αέριο στη Φινλανδία από αύριο

Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μια μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με την φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.

Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις βιομηχανίες της χώρας και στην τοπική παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα.

17.03 Πούτιν: Η Δύση βλάπτει τα δικά της συμφέροντα με τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τη Δύση ότι βλάπτει τα δικά της συμφέροντα και «προκαλεί παγκόσμια κρίση» επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην απότομη άνοδο του πληθωρισμού, είπε σε κυβερνητική συνεδρίαση για οικονομικά ζητήματα ότι «οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 11% στην ευρωζώνη».

Στις δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι «η συνέχιση της εμμονής με τις κυρώσεις θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πιο περίπλοκες, σχεδόν μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι «οι ελίτ των δυτικών χωρών» ευθύνονται για την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στις φτωχότερες χώρες, υποδεικνύοντας ότι «είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους».

16.51 Σχέδιο Κομισιόν για την εξαγωγή των μπλοκαρισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών δημιουργώντας μία πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα.

Την ώρα που η Ρωσία εφαρμόζει αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, «εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα, εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν.

Η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία (για το έλαιο), καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το μέγιστον της ευελιξίας και να κινητοποιήσουν επαρκή μέσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των φορτίων, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται ακόμη και πολλές ημέρες και ποικίλουν από την μία στη άλλη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν «διαδρόμους αλληλεγγύης» και ζητεί από τους διαχειριστές των σιδηροδρομικών δικτύων να κρατήσουν χώρο που θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για τα ουκρανικά φορτία. Επιδιώκει επίσης να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για την μεταφορά μέσω του Δούναβη.

Η Κομισιόν θα αποτιμήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης στην ΕΕ για να κατευθύνει αποτελεσματικότερα τις ουκρανικές εξαγωγές και να εντοπίσει τα λιμάνια από όπου τα προϊόντα μπορούν να κατευθυνθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

16.06 Gazprom: Τέλος οι εξαγωγές αερίου μέσω Πολωνίας

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

«Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

16.00 Μαχητής στο Azovstal πέθανε λίγες ημέρες μετά τον γάμο του

Ένας Ουκρανός μαχητής που ήταν πολεμούσε στο χαλυβουργείο Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη πέθανε τρεις ημέρες μετά τον γάμο του.

Ο συνοριοφύλακας Αντρίι Καρπιλένκο παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Βαλέρια, μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα σε μια τελετή, κατά την οποία το ζευγάρι αντάλλαξε δαχτυλίδια από αλουμινόχαρτο στις 5 Μαΐου.

Ωστόσο, ο άτυχος στρατιώτης πέθανε μόλις τρεις ημέρες αργότερα.

Η σύζυγός του υποσχέθηκε να ξεφύγει από την πολιορκία για τον σύζυγό της, δεσμευόμενη να «ζήσει για αυτόν».

15.48 Η Siemens αποχωρεί από την Ρωσία έπειτα από 170 χρόνια

Ο γερμανικός όμιλος Siemens σταματάει πλήρως τις δραστηριότητες του στην Ρωσία, έπειτα από 170 χρόνια παρουσίας στην ρωσική αγορά. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος, αναφέρεται ότι αποχωρεί από την ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας. Η διαδικασία διακοπής της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Siemens στην Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη αρχίσει, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ομαλή διαδικασία για να σταματήσουμε την βιομηχανική μας δραστηριότητα στην Ρωσία. Αυτή δεν ήταν μια απλή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή μας να μεριμνήσουμε για τους συνεργάτες μας, αλλά και τις από πολλά χρόνια σχέσεις με τους πελάτες μας στην αγορά, στην οποία εργαζόμαστε σχεδόν 170 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Siemens Ρολάντ Μπους.

Εκτός από τις οικιακές και τις ηλεκτρονικές συσκευές, η Siemens παρήγε μαζί με την εταιρεία «Ατμομηχανές των Ουραλίων» τα ηλεκτροκίνητα τρένα «Λάστοτσκα» και ηλεκτροκίνητες εμπορικές μηχανές, ενώ εξυπηρετούσε τα τρένα «Σαπσάν».

15:31 Ποια η πιθανή αντίδραση Πούτιν σε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Απαντήσεις σε τρία σενάρια.

15:13 Η Ουκρανία δεν ανοίγει τον αγωγό αν δεν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος διέλευσης αερίου

14:31 ΟΗΕ: Πολλές κακοποιήσεις στην Ουκρανία μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπαχελέτ είπε ότι 1.000 πτώματα ανασύρθηκαν σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ΟΗΕ επαληθεύει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και πολλές μπορεί να θεωρούνται εγκλήματα πολέμου, όπως πρόσθεσε.

″Η κλίμακα των παράνομων δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων [σημείων] συνοπτικών εκτελέσεων σε περιοχές στα βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική”, είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

″Ενώ έχουμε πληροφορίες για 300 τέτοιες δολοφονίες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς υπάρχουν νέα στοιχεία. Αυτές οι δολοφονίες αμάχων συχνά φαινόταν ότι ήταν σκόπιμες, πραγματοποιήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές και στρατιώτες. Άμαχοι σκοτώθηκαν όταν διέσχιζαν το δρόμο ή έφευγαν από τα καταφύγιά τους για να αναζητήσουν τροφή και νερό. Άλλοι σκοτώθηκαν καθώς έφευγαν με τα οχήματά τους. Άοπλοι ντόπιοι σκοτώθηκαν επειδή οι Ρώσοι στρατιώτες τους υποπτεύονταν ότι υποστήριζαν τις ουκρανικές δυνάμεις ή ότι αποτελούν πιθανή απειλή και κάποιοι βασανίστηκαν πριν σκοτωθούν”.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να αποφασίσει σήμερα εάν θα ζητήσει από αξιωματούχους να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για όσα συνέβησαν σε περίχωρα του Κιέβου και σε άλλες περιοχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

14:22 H Ρωσία απειλεί με «στρατιωτικά και τεχνικά» μέτρα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

13:50 Gazprom: Μείωση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας κατά το 1/3

13:37 Ευρωπαίος Εισηγητής για Ουκρανία: Η κίνηση της Φινλανδίας δείχνει τη ενότητα της Δύσης

Ο μόνιμος εισηγητής της ΕΕ για την Ουκρανία, Μάικλ Γκάλερ είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν απόδειξη της ενότητας της Δύσης.

″Αυτό το μήνυμα που έρχεται από τη Φινλανδία, και πιθανώς σύντομα και από τη Σουηδία, είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Δύση δεν κάνει πίσω, ότι είμαστε ενωμένοι και ότι έχουμε την πρόθεση να βγούμε από τον αυτόν τον πόλεμο ισχυρότεροι από ποτέ αυτού του πολέμου είναι ισχυρότερο από πριν. .... Πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη ζώνη ελευθερίας και δημοκρατίας γιατί αυτό είναι το θέμα”.

13:24 Ο Ζελένσκι επαινεί την απόφαση της Φινλανδίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επαίνεσε τη Φινλανδία για την ”ετοιμότητά της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ”. Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως μίλησε με τον πρόεδρο της χώρας και συζήτησε ”την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας”.

13:10 Σουηδία: Θα ληφθεί υπόψη η θέση της Φινλανδίας

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

13:04 Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη

″Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη” είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. ”Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της”.

12:49 Πεσκόφ: Λόγος για συμμετρική απάντηση η απόφαση της Φινλανδίας

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, είπε: ”Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή” ενώ σημείωσε ότι η Φινλανδία συμμετείχε σε ”μη φιλικά βήματα” κατά της Ρωσίας.

Ερωτηθείς ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, απάντησε: ”Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης (ΝΑΤΟ) της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα κινηθεί πιο κοντά στα σύνορά μας”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, είπε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν θλιβερά και λόγος για να επιβληθεί μια συμμετρική απάντηση.

Είπε επίσης πως κανείς δεν επιθυμεί μια ευθεία σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ ενώ επανέλαβε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει δυναμική απάντηση σε όποιον εμπλέκεται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στην Ουκρανία.

via Associated Press

12:31 Φινλανδή βουλευτής: Νιώθουμε απειλούμενοι από τη Ρωσία

”Αισθανόμαστε μια απειλή από τη Ρωσία, δεν νομίζω ότι αυτή η απειλή εξαφανίστηκε ποτέ εντελώς. Η Φινλανδία δεν έκανε ποτέ το βήμα να μειώσει τις αμυντικές της δυνάμεις, πάντα παίρναμε τα θέματα της ασφάλεια πολύ σοβαρά. Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην υπεράσπιση μας. Αλλά φυσικά, θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό μαζί με τους στενούς εταίρους και τους συμμάχους στο μέλλον” σχολίασε η Ελινα Βαλτόνεν Φινλανδή βουλευτής και μέλος της αντιπολίτευσης, σχετικά με το πώς βλέπει η Φινλανδία την κατάσταση ασφάλειας σε σχέση με τη Ρωσία.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, είμαστε μια δυτική χώρα, η Φινλανδία είναι μια σταθερή δημοκρατία για πάνω από 100 χρόνια και είναι απλώς το φυσικό βήμα που πρέπει να κάνουμε» είπε σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

12:28 Μεντβιέντεφ: Οι κινήσεις του ΝΑΤΟ αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης Ρωσίας-Συμμαχίας

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», δηλώνει ο Ντμίτρι Μεντβέντε πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

12:20 Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα έλλειψη πετρελαίου παρά την απομόνωση της Ρωσίας

12:01 Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα ΒΑ

Ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στην πόλη Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12 στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης.

″(Οι Ρώσοι) έπληξαν κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων σχολεία. Άλλα διοικητικά κτίρια και κατοικίες υπέστησαν επίσης ζημιές”, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της περιοχής του Τσερνίχιβ Βιτσισλάβ Τσάους.

Συνόδευσε το μήνυμά του με πολλές φωτογραφίες, στις οποίες φαίνονται πλήρως κατεστραμμένα κτίρια, απανθρακωμένα αυτοκίνητα και ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Το Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, που είχε 15.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, σε μια περιοχή που είχε σχετικά παραμείνει αλώβητη μετά τη ρωσική αποχώρηση από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου.

11:55 Από την πανδημία του COVID-19 και την από-παγκοσμιοποίηση στη διατροφική κρίση;

11:52 Μόσχα: Πλήγματα σε αποθήκες πυρομαχικών στο Τσερνίχιβ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία κατέστρεψε ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν σταθμό ραντάρ κοντά στην Οδησσό αλλά και πως κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) κοντά στο Φιδονήσι, ένα απομακρυσμένο νησί που κατέλαβε η Ρωσία την πρώτη ημέρα τις εισβολής.

11:40 Ντράγκι: Χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

Leah Millis via Reuters

11:21 Ποια τα επόμενα βήματα για την Φινλανδία - Πλήρης στήριξη της αντιπολίτευσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ελίνα Βαλτόνεν, αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Φινλανδία λέει ότι αυτή είναι μια ιστορική κίνηση για τη χώρα της.

″Συνεργαζόμαστε με το ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό, αλλά ξεκάθαρα κάνουμε ένα βήμα [προς το] να γίνουμε μέλη, στέλνοντας την αίτηση ένταξης. Αυτή είναι μια [ιστορική] κίνηση για εμάς», είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο για τη Φινλανδία; ”Στο κοινοβούλιο, τη στιγμή που μιλάμε, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ετοιμάζει μια έκθεση για την αλλαγή στο περιβάλλον ασφαλείας γύρω από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Φινλανδία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και μετά από αυτό - πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα - η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην αίτηση” λέει η Βάλτονεν που είναι επίσης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Η Φινλανδία θα ενίσχυε τη συμμαχία με τις ”ισχυρές αμυντικές δυνάμεις” της και τον στρατό της, λέει, ενώ μαζί με τις εφεδρείες της διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη.

11:12 Τζόνσον: Δεν βλέπω για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον Πούτιν

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC εάν ο Πούτιν θα είναι και πάλι καλοδεχούμενος στη διεθνή σκηνή στην περίπτωση που δείξει μεταμέλεια, ο Τζόνσον δήλωσε: «Η μεταμέλεια θα είναι πολύ δύσκολη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν τώρα…τίποτε δεν είναι αδύνατον, υποθέτω, αλλά απλά δεν μπορώ να δω, όσο κι αν προσπαθήσω, πώς μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τον Πούτιν τώρα».

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο κόσμος κινδυνεύει με μια επανάληψη του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

«Ο κόσμος βασικά είπε, αυτό είναι φρικτό. Το καταδικάζουμε, το αποκηρύσσουμε –και το κάναμε. Και επιβάλαμε κυρώσεις. Αλλά την ίδια στιγμή, ξεκινήσαμε με κάποιο τρόπο διαπραγματεύσεις μαζί του για το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Τζόνσον στο LBC. «Και ο Πούτιν βασικά το χρησιμοποίησε αυτό ως έναν τρόπο για να στρίψει το μαχαίρι στην Ουκρανία».

«Εάν οι Ουκρανοί κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι θα κάνει ακριβώς το ίδιο και το γνωρίζουν. Άρα η σύντομη απάντηση είναι όχι. Καμία εξομάλυνση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ξεκάθαρο γι’ αυτό».

11:05 Η επέκταση του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του έως σήμερα

Infographic: Will NATO Expand North? | Statista You will find more infographics at Statista

11:03 ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, μετά τις ανακοινώσεις της ηγεσίας της χώρας για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ σχολίασε πως ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση ασφαλείας της χώρας αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τόσο τη συμμαχία όσο και την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

11:02 Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το 76% των Φινλανδών

Η δημόσια υποστήριξη στη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν επί χρόνια περίπου στο 20-25%. Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο του 76%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

10:59 Η Εσθονία ανησυχεί για την αντίδραση της Ρωσίας

Η Εσθονία χαιρετίζει επίσης την απόφαση της Φινλανδίας αλλά έχει προειδοποιήσει για μακρά προετοιμασία της Ρωσίας για επίθεση στα κράτη της Βαλτικής. Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας ζήτησαν περαιτέρω ενίσχυση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης για μονάδες αεράμυνας.

10:57 Η Δανία καλωσορίζει την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Η μια μετά την άλλη χώρες της Δύσης σχολιάζουν την απόφαση της Φινλανδάις να υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντρικσεν λέει ότι η Δανία θα καλωσορίσει τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και θα εργαστεί για να διεκπεραιωθεί άμεσα το αίτημα της. Η απόφαση αυτή «θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την κοινή μας ασφάλεια» και «η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία εισδοχής μετά την επίσημη αίτηση».

10:55 Γερμανία: Υπό προϋποθέσεις θα αντέχαμε μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου τον χειμώνα

Η Γερμανία θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις - να αντέξει ήδη από τον επόμενο χειμώνα ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ζήτησε από τους καταναλωτές να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, «ώστε να μην καταλήξουμε σε λύσεις έκτακτης ανάγκης».

«Η μικρότερη κατανάλωση είναι το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Χάμπεκ στην «Wirtschaftswoche» και πρόσθεσε ότι, εφόσον στο τέλος του έτους έχει επιτευχθεί ο στόχος της αποθήκευσης, εφόσον δύο από τα τέσσερα πλωτά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έχουν συνδεθεί στο δίκτυο και παράλληλα έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η χώρα θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αντέξει ενδεχόμενη διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία.

Παρόλη πάντως την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και την υποκατάσταση του 25% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τα δεξαμενόπλοια LNG, ο υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε ότι μια διακοπή της παροχής θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, καθώς οι τιμές θα αυξάνονταν και στο τέλος του χειμώνα οι αποθήκες θα ήταν άδειες.

10:51 Πρώτη δίκη ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία για διάπραξη εγκλήματος πολέμου

10:33 Κουλέμπα: Κρατήστε μια θέση για την Ουκρανία στην ΕΕ

″Ακούμε πολύ συχνά ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτήν την στιγμή είναι σημαντικό να γίνει κράτηση μίας θέσης” για την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία

«Δεν μιλάμε για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι σημαντικό για μας να κρατήσετε αυτήν την θέση για την Ουκρανία», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο ARD.

Το Κίεβο κατέθεσε αίτηση τον φάκελο της υποψηφιότητάς της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 28 Φεβρουαρίου.

Ορισμένες χώρες - μέλη τηρούν επιφυλακτική στάση, ακόμη και για την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να αποφύγουν μία εσπευσμένη ένταξη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα στο Βερολίνο ότι ενδεχομένως θα χρειασθούν δεκαετίες για την ένταξη στην ΕΕ μίας χώρας σαν την Ουκρανία και πρότεινε, εν αναμονή, να ενταχθεί σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα.

10:23 Η δήλωση του φινλανδού προέδρου της πρωθυπουργού για το ΝΑΤΟ

″Κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να καθορίσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν.

Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση.

Απαιτούνται ακόμη εθνικά βήματα για τη λήψη αυτής της απόφασης, θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών”.

Το σκανδιναβικό κράτος υιοθέτησε την ουδετερότητα μετά από μια πικρή ήττα από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Φινλανδία όπως και η Σουηδία βέβαια έγιναν επίσημοι εταίροι του ΝΑΤΟ το 1994 και έκτοτε έγιναν σημαντικοί συνεισφέροντες στη συμμαχία. Έχουν λάβει μέρος σε πολλές αποστολές του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά μια σημαντική αλλαγή με την ένταξη της Φινλανδίας (ή αργότερα και της Σουηδίας) θα ήταν η εφαρμογή του «Άρθρου 5» του ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος ως επίθεση κατά όλων.

10:15 ”Ναι από την Φινλανδία για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νινίστο και η πρωθυπουργός Σάννα Μαρίν σε κοινή δήλωση τους πριν λίγο.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», δήλωσαν ο Νιινίστο και ο Μάριν. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 km (810 μίλια) και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, παρέμεινε στο παρελθόν εκτός της συμμαχίας.

10:08 Μόσχα: Νεκρός επί ρωσικού εδάφος από ουκρανικό πλήγμα

Βολές από την Ουκρανία σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν επτά στο ρωσικό συνοριακό χωριό Σολόχι στην επαρχία του Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε ο περιφερειακός διοικητής Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, που έκανε μάλιστα λόγο για βομβαρδισμό.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο χωριό Σολόχι, 17 κατοικίες και έξι οχήματα υπέστησαν ζημιές. Τα παράθυρα έσπασαν σε ένα σχολείο, ένα ταχυδρομείο και ένα κατάστημα», έγραψε ο κ. Γκλάντκοφ στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Οι αρχές στην περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για μια σειρά επιδρομών, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής ελικοπτέρου σε αποθήκη καυσίμων. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

10:06 Βρετανία: Συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και ανακαταλαμβάνουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται προς τα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία.

Η Ρωσία φέρεται ότι έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή και οι δυνάμεις της είναι πιθανόν να αναπτυχθούν εκ νέου αφότου αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτική ενημέρωσή του μέσω του Twitter.

09:53 Τι σημαίνει μια ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά κύριο λόγο θα σήμαινε μια μνημειώδη αλλαγή στάσης.

Το σκανδιναβικό κράτος υιοθέτησε την ουδετερότητα μετά από μια πικρή ήττα από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά κάποιο τρόπο, δεν αλλάζουν πολλά.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έγιναν επίσημοι εταίροι του ΝΑΤΟ το 1994 και έκτοτε έγιναν σημαντικοί συνεισφέροντες στη συμμαχία. Έχουν λάβει μέρος σε πολλές αποστολές του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά μια σημαντική αλλαγή θα ήταν η εφαρμογή του «Άρθρου 5» του ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος ως επίθεση κατά όλων.

Για πρώτη φορά, η Φινλανδία και η Σουηδία -η οποία επίσης εξετάζει ένα σχέδιο ένταξης- θα έχουν εγγυήσεις ασφαλείας από τα πυρηνικά κράτη.

09:45 Σκληρή αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Τα ουκρανικά στρατεύματα γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις τόσο πολύ που το πυροβολικό τους δεν βρίσκεται πλέον στην εμβέλεια του κέντρου της, σύμφωνα πάντα με το Κίεβο.

Το τελευταίο μέρος που απελευθερώθηκε ήταν το χωριό Πιτομνίκ όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο όμως, οι ρωσικές δυνάμεις δεν υποχωρούν πλήρως.

Πιστεύεται ότι ενισχύονται με μια σειρά από ομάδες τακτικών ταγμάτων - μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

Οποιεσδήποτε δυνάμεις ληφθούν από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς απλώς θα επιβραδύνουν την προέλασή τους εκεί - σε μια μάχη που φαίνεται ήδη να μετατρέπεται σε ένα αιματηρό αδιέξοδο.

09:35 Πεζοναύτης στο Αzovstal ζητά από τον Μάσκ να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ουκρανών μαχητών

Ένας Ουκρανός διοικητής των πεζοναυτών, που βρίσκεται μαζί με άλλους μαχητές στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, απηύθυνε έκκληση στον Έλον Μασκ να τους βοηθήσει να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το συγκρότημα που εδώ και εβδομάδες πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο Σερχίβ Βολίνα γράφει: «Οι άνθρωποι λένε ότι έρχεσαι από άλλο πλανήτη για να μάθεις στους ανθρώπους να πιστεύουν στο αδύνατο. Οι πλανήτες μας είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, καθώς ζω εκεί όπου είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσω. Βοηθήστε μας να φύγουμε από το Azovstal προς μια τρίτη χώρα. Εάν όχι εσείς, τότε ποιος; Δώστε μου μια υπόδειξη.”

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, ο Βολίνα χαρακτηρίζει τον Μασκ ως ”υπεράνθρωπο”, ζητώντας του να βοηθήσει.

09:13 Ενισχύονται στα σύνορα με Ουκρανία οι λευκορωσικές δυνάμεις

Στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανία, κοντά σε Βολίν, Πολίσιγια και Σεβέρσκι, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας συνεχίζουν να εκτελούν εργασίες για την ενίσχυση των συνόρων, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι λευκορωσικές δυνάμεις ενισχύονται ιδιαιτέρως στις περιοχές Μπρεστ και Γκόμελ.

Η απειλή πυραυλικών και βομβιστικών χτυπημάτων σε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφος της Λευκορωσίας παραμένει, τονίζει στην ενημέρωσή του το ουκρανικό επιτελείο.

08:48 Ακόμη 181 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (11/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 181 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 23 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.785 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.096 ανήλικοι.

08:34 Φινλανδία: Ανακοινώνει σήμερα τις επίσημες θέσεις της περί ένταξης στο NATO

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

08:21 Φον ντερ Λάιεν: Ρωσία, η ”αμεσότερη απειλή” για την παγκόσμια τάξη

Η Ρωσία ”είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.

Παράλληλα, η πιο επιθετική στάση που η Δύση και σύμμαχοί της στην Ασία προσάπτουν στην Κίνα βρίσκεται επίσης στην ημερησία διάταξη, με την ΕΕ να επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ.

«Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

08:00 Blog: H ομιλία Πούτιν, η κουβέρτα και άλλοι συμβολισμοί

08:11 Γενικό Επιτελείο Ουκρανίας: Οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσης των παγιδευμένων στο Azovstal θα είχε πολύ βαρύ κόστος σε απώλειες

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση [απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων στο Azovstal] θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Άζοφσταλ έχει μετατραπεί σε ”μεσαιωνικό γκέτο”.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

07:49 Ουκρανία: Η Ρωσία καλεί να εκκενωθούν οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

07:40 Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Ζελένσκι

Ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.

«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Δημοφιλή