Πρώτη μέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης: Οι κόντρες και οι «κορώνες»

Πρώτη μέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης: Οι κόντρες και οι «κορώνες»

Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η διήμερη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω αντιδράσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαρκέσει η συζήτηση μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε «αγύρτες» όσους προσχηματικά διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ «επέστρεψε» την κριτική για «αποστασία».

Τελικά, πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση είχε ο νέος υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, του οποίου η υπουργοποίηση έδωσε αφορμή για μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Η αρχή έγινε με την εξής τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Να πω κάτι για τον κ Αποστολάκη, που προφανώς έγινε υπουργός καθ′ υπόδειξιν του κυρίου Καμμένου. Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για το υπουργείο Άμυνας.Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος με τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο με τον Αποστολάκη ήταν με τον Αντιστράτηγο Σπαντιδάκη επί Χούντας».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τον λόγο άμεσα, λέγοντας«Ζητώ από τον κ Μητσοτάκη να ανακαλέσει τα περί σύγκρισης με Σπαντιδάκη. Άθελα του ο κ.Μητσοτάκης έπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα - Συνέκρινε τον μέχρι πρότινος ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της Χούντας, Σπαντιδάκη. Είναι μεγάλη προσβολή προς το δημοκρατικό δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν σας επιτρέπω κύριε Μητσοτάκη».

Τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε τα εξής: «Ο τελευταίος, είπα, εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός που ανέλαβε υπουργός ήταν ο Σπαντιδάκης. Το είπα γιατί καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον διαχωρισμό στρατού - πολιτικής.Σέβομαι το Ναυαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά την την πρόταση την κάνατε εσείς. Διαφωνώ μαζί του που αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά την πρόταση την κάνατε εσείς. Θεωρώ ότι ο κ. Αποστολάκης δεν έπρεπε να δεχτεί την πρότασή σας να γίνει υπουργός».

Στην κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών, παρενέβη διαδικτυακά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη βουλή αλλά θέλησε να υπερασπιστεί τον διάδοχό του στο υπουργείο Άμυνας.

Κόντρα και για την «κυβέρνηση -κουρελού»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση-κουρελού» και τα περί αποστασιών που αναφέρουν στελέχη της ΝΔ: «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσατε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας μάλιστα τότε πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κ. Μητσοτάκη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν. Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Ο τελευταίος διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στον χαρακτηρισμό περί κουρελούς, συμπληρώνοντας: «Να το ξέρετε κύριε Τσίπρα. Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες αυτή τη φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε, ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε. Οι μάσκες έπεσαν. Κύριε Τσίπρα, πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή. Για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες, όχι μία. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία δεύτερη για το Σκοπιανό. Καταλήξαμε από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ενοχής, σε μία κυβέρνηση συνενοχής. Πλήρως απαξιωμένης και με τυχοδιωκτική ατζέντα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στον βουλευτή του ο οποίος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για λάθος. «Θέλω να απευθυνθώ στον Σπύρο Δανέλλη. κ. Δανέλλη αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος! Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός».

Αναφερόμενη στο διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε το εξής: «Η παραίτηση του κ.Καμμένου μετά από τόσες προαναγγελίες & απειλές, υλοποιήθηκε στον πιο βολικό για τον κο Τσίπρα χρόνο & με τον πιο ωφέλιμο τρόπο. Ένας γάμος από έρωτα για την εξουσία, τελειώνει με ένα γάμο συμφέροντος».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «Η συμφωνία που υπογράψατε είναι επαίσχυντη & έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Αμερικής. Θεωρείτε επίτευμα μια συμφωνία καταπέλτη κατά των συμφερόντων του ελλ. λαού κ των Βαλκανίων, ενισχύοντας τον δολοφονικό μηχανισμό ΝΑΤΟ».

Από τα χαριτωμένα στιγμιότυπα της ημέρας ήταν ένας διάλογος Λεβέντη με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο.

Λεβέντης: «Θα πω μειοδοσία».
Βαρεμένος: «Όχι, πείτε κάτι άλλο»
Λεβέντης: «Κάποιοι έδωσαν το αίμα τους»
Βαρεμένος: «Όχι εσείς»
Λεβέντης: «Ούτε εσείς«
Βαρεμένος:«Ασφαλώς. Κανείς δεν έχει ανάγκη αιμοδοσίας εδώ μέσα»

H «μητέρα των μαχών» του κοινοβουλίου, όπως αποκαλείται, θα κρίνει αν η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά, κατακτώντας 151 ψήφους. Οι ψήφοι δείχνουν να είναι εξασφαλισμένες, μετά και την επίσημη τοποθέτηση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Δανέλλη, μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Δημοφιλή