Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή για την λήξη του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πρόθυμος να συζητήσει υπό προϋποθέσεις το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του -ένα από τα βασικά ρωσικά αιτήματα- αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν διαπραγματεύεται την εδαφική ακεραιότητα.
Η Ρωσία δεν ζητά πλέον την ”αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανία και είναι διατεθειμένη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικό ουδέτερο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρώ για την κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα πόλεων και τον αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οπισθοχωρούν από το Κίεβο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Iρπίν, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος. Την ίδια ώρα η Μαριούπολη βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή με τους νεκρούς να υπολογίζονται από 5.000 έως και 10.000. Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και οι περίπου 160 χιλ. κάτοικοί της που έχουν απομείνει στην πόλη προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές υπέστησαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στην πρωτεύουσα, Κίεβο, στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
23:15 Η Ρωσία δεν ζητά πλέον την ”αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανία και είναι διατεθειμένη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικό ουδέτερο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρώ για την κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενα τέσσερα άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματεύονται την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το θέμα είναι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Το προσχέδιο εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιέχει καμία συζήτηση για τα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «αποναζιστικοποίησης», «αποστρατιωτικοποίησης» και νομικής προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία — πρόσθεσαν οι πηγές.
Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η χερσαία επίθεσή της εδώ και ένα μήνα, έχει σε μεγάλο βαθμό περιέλθει σε τέλμα ως αποτέλεσμα της σκληρότερης από την αναμενόμενη ουκρανική αντίσταση αλλά και λόγω των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.
Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.
Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους FT ότι τα μέρη ήταν κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις όποιες προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο.
«Όλα τα θέματα” είναι ”στο τραπέζι από την αρχή” των διαπραγματεύσεων, αλλά σε κάθε μεμονωμένο θέμα υπάρχουν αρκετά άλυτα σημεία», είπε ο Αραχαμία.
Ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία αλλάζει τη θέση της σχεδόν μέρα με τη μέρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική πίεση όσο και σε αιτήματα όπως η «αποστρατικοποίηση» του Κιέβου.
Ως μέρος της υπό εξέταση συμφωνίας, η Ουκρανία θα απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων πέρα από την εγκατάλειψη της επιδίωξής της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάβει αυτό που ο Αραχαμία αποκάλεσε «διατύπωση κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» - σύμφωνα με το οποίο τα μέλη των συμμαχιών οφείλουν να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης - για εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς , Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Πολωνία, Ισραήλ και Τουρκία.
Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εγγυητές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.
Η Ουκρανία θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα αρκετούς μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, είπε ο Ζελένσκι - μια διαδικασία που θα μπορούσε να απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο.
«Το μόνο [θέμα] που επιλύθηκε είναι το είδος των διεθνών εγγυήσεων που αναζητά η Ουκρανία, αλλά». . . Πρέπει ακόμα να λάβουμε την έγκριση από τους εγγυητές, διαφορετικά η συμφωνία δεν θα μετουσιωθεί ποτέ», είπε ο Αραχαμία.
Το υπό εξέταση προσχέδιο του ανακοινωθέν αφήνει το μεγαλύτερο αγκάθι - τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διεκδικήσει εκ νέου εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014 - να διευθετηθεί σε μια δοκιμαστική μελλοντική συζήτηση από τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, είπαν οι πηγές στους FT.
Η Μόσχα, είπε ο Αραχαμία, απαιτούσε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και την αυτονομία των δύο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς που διοικούνται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ κανένα είδος συνόρων παρά μόνο όπως είναι στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας», είπε ο Αραχαμία. «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο».
Προς το παρόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού της Κριμαίας και η δέσμευση ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ να ανακαταλάβει τη χερσόνησο με τη βία, είπαν οι πηγές.
Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη συνέχεια για να συντάξουν χωριστά έγγραφα για την οριστικοποίηση των εγγυήσεων ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες για κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αν και ο Πεσκόφ τη Δευτέρα είπε ότι δεν υπήρξε «καμία κίνηση» για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης.
22.54 Ο πρόεδρος Μπάιντεν ”δεν ανακαλεί” το σχόλιό του για την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία γιατί ”εξέφραζε την αγανάκτησή του”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε απόψε ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, αντικατοπτρίζει την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική.
Ταυτόχρονα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν ανακαλεί» τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, δεδομένου ότι εξέφραζαν την «αγανάκτησή» του, αφού είχε μόλις συναντηθεί με οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» είπε στους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει…. Θα κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει».
Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν.
Ολες οι εξελίξεις
22:30 Η Ρωσία θα μελετήσει υλικό σε βίντεο όπου καταγράφεται φερόμενη κακομεταχείριση κρατουμένων, ενώ το Κίεβο αμφισβητεί την αξιοπιστία του
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να κακομεταχειρίζονται αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το βίντεο περιείχε «τερατώδεις εικόνες» που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά και ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτά που περιέγραψε ως βασανιστήρια, πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του βίντεο που επικαλείται το Κρεμλίνο.
Ερωτηθείσα σχετικά με το βίντεο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Sky News, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας απάντησε ως εξής:
«Χρειαζόμαστε αποδείξεις», είπε τη Δευτέρα. «Εάν είναι ένοχοι στρατιώτες της ουκρανικής πλευράς, θα τους ανακρίνουμε και θα τους οδηγήσουμε στο δικαστήριο».
Νωρίτερα, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί πως το βίντεο είναι ψεύτικο.
″Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αλήθεια αυτού του βίντεο. Δεν είναι γνωστό πού συμβαίνει ή ποιοι είναι οι συμμετέχοντες”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Oleksander Motuzyanyk.
Παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια που έκανε ο Βαλέρι Ζαλούζνι, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, πριν ο Πεσκόφ ανακοινώσει τη ρωσική έρευνα για το βίντεο.
«Ο εχθρός παράγει και μοιράζει βίντεο, με την απάνθρωπη μεταχείριση των υποτιθέμενων ‘Ρώσων αιχμαλώτων’ από ‘Ουκρανούς στρατιώτες’ προκειμένου να δυσφημήσει τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις», είπε ο Ζαλούζνι.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σέβονται τους διεθνείς κανόνες, είπε ο Ζαλούζνι, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παράγει τέτοια βίντεο για να δυσφημήσει Ουκρανούς στρατιώτες. Δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για να στηρίξει την κατηγορία του.
Ο Σέρχι Nικιφόροφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι το βίντεο πρέπει να αξιολογηθεί ”στο πλαίσιο τόσο πραγματικού όσο και πληροφοριακού πολέμου”. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
22:14 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ευχαριστεί την Τουρκία για τη μεσολάβηση της στον επόμενο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε τη Δευτέρα την Τουρκία για τη φιλοξενία που θα παρέχει στον επόμενο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Μετά από τηλεφωνική εποκοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι «είναι ευγνώμων στην Τουρκία που φιλοξένησε τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ελπίζω ότι υπό την ηγεσία της τουρκικής μεσολάβησης αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ειρήνης στην Ουκρανία και την ασφάλειά μας».
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας πρόκειται να επαναληφθούν κατ′ ιδίαν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διήμερες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν την Τρίτη 29 Μαρτίου, στις 10:30, στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
22:00 Reuters: Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε της Ουκρανίας λέει ότι μια αποθήκη πετρελαίου χτυπήθηκε από ρουκέτα
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας βίντεο, ο Βιτάλι Kοβάλ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ρίβνε στη βορειοδυτική Ουκρανία, είπε ότι δεξαμενές πετρελαίου χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, όιπως αναφέρει το Euromaidan Press.
21:54 Δέσμευση Τζόνσον σε Ζελένσκι περί αύξησης της πίεσης στη ρωσική οικονομία
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει την οικονομική του πίεση στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέδωσε το Reuters.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την οικονομική πίεση στο καθεστώς του Πούτιν», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε μια ανάγνωση της συνομιλίας μεταξύ των δύο παγκόσμιων ηγετών.
«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονιστούν στενά τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον.
Η συνομιλία του Τζόνσον και του Ζελένσκι πραγματοποιείται ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που πιθανότατα θα ξεκινήσουν την Τρίτη στην Τουρκία.
21:45 AFP: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραζμάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγάλης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω τριάντα ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε, από την άλλη, εικόνες που δείχνουν μια συνάντηση μεταξύ του Καντίροφ και ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως ένας Ρώσος στρατηγός, ο Αντρέι Μορντβίτσεφ, ο οποίος σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έχει σκοτωθεί.
Το AFP δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς με ανεξάρτητο τρόπο.
21:35 Γενική εισαγγελέας Ουκρανίας: Διαθέτουμε ”αποδείξεις” χρήσης απαγορευμένων όπλων στο νότιο τμήμα της χώρας
Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, είπε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με μια πιθανή προσφυγή σε τέτοια όπλα για τον βομβαρδισμό του Κιέβου, η Βενεντίκτοβα απάντησε πως δεν έχει «απτές αποδείξεις» για τη χρήση στην ουκρανική πρωτεύουσα κι ότι «έρευνες» βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Όμως (…) διαθέτουμε αποδείξεις χρήσης βομβών διασποράς στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή της Χερσώνας», συμπλήρωσε η ίδια.
«Θα δούμε, χάρη ιδίως στη δουλειά σας, εσάς των δημοσιογράφων, ότι κι άλλα απαγορευμένα όπλα χρησιμοποιούνται, όμως, σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τις περιπτώσεις στις οποίες διαθέτω αποδείξεις σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση, όταν έχω, για παράδειγμα (…) θραύσματα (από αυτούς τους μηχανισμούς) ή μια ανάλυση του εδάφους», συνέχισε η Ουκρανή αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
20.55: Πεντάγωνο: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τρόστιανετς από τους Ρώσους
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ποιος ελέγχει την πόλη Ίρπιν, δυτικά του Κιέβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα ρεπόρτερ της Washington Post. O δήμαρχος του Ιρπίν, Ολεξάντερ Μαρκούσιν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η πόλη, η οποία δεχόταν σφοδρή επίθεση από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, είχε «απελευθερωθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την πόλη Τρόστιανετς από τους Ρώσους και επίσης προσπαθούν ενεργά να πάρουν τον έλεγχο της Χερσώνας.
20.47: Το Γερεβάν διαψεύδει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες περί αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η Αρμενία είχε στείλει 4 μαχητικά Σουχόι Su-30 στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ήταν ψευδείς.
«Αυτές οι πληροφορίες είναι εντελώς ψευδείς», υπογραμμίζει το Γερεβάν, συμπληρώνοντας ότι όλα τα αεροσκάφη και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας παραμένουν στις θέσεις τους.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε αναφορές ότι το Γερεβάν είχε εμπλοκή στη μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Αρμενία και η Ρωσία είναι και οι δύο μέλη μιας στρατιωτικής συμμαχίας, του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μαζί με τέσσερις άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, μια σχέση που η Αρμενία θεωρεί απαραίτητη για την ασφάλειά της
20.44 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Ζιτόμιρ
Οι αποθήκες χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτούν τον ουκρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός έπληξε 42 ουκρανικούς στόχους.
20.40: Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 620 ”Ρώσων πρακτόρων” που εμπλέκονται σε ”εγκληματικές ενέργειες” στην Ευρώπη
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα στοιχεία επαφής 620 ανθρώπων που υποστηρίζει ότι είναι πράκτορες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και εμπλέκονται σε «εγκληματικές δραστηριότητες» στην Ευρώπη.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες. Η Ρωσία δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για τη λίστα αυτή.
Σε ανάρτηση, στη ρωσική γλώσσα, στον επίσημο ιστότοπό της, η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας καταγράφει τα ονόματα ανθρώπων που υποστηρίζει ότι εργάζονται για την FSB και είναι καταγεγραμμένοι στα κεντρικά της υπηρεσίας αυτής, στη Μόσχα.
Αυτοί οι «εργαζόμενοι για την FSB της Ρωσίας» εμπλέκονται σε «εγκληματικές δραστηριότητες» στην Ευρώπη, υποστηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τα υποτιθέμενα εγκλήματα που διέπραξαν. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία της έδρας της FSB στη Μόσχα.
20.34 Ζελένσκι: ”Η Ρωσία φέρεται με απίστευτη ασέβεια στους νεκρούς της”
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για ασέβεια προς τις οικογένειες των δικών τους νεκρών στρατιωτών, επικρίνοντας τη Μόσχα ότι δεν συμφώνησε σε ένα σχέδιο επιστροφής των σορών των νεκρών στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι το Κρεμλίνο δείχνει λιγότερο σεβασμό σε όσους σκοτώθηκαν κατά την εισβολή στην Ουκρανία από ότι στα νεκρά κατοικίδια.
″Ακόμα και όταν πεθάνει ένας σκύλος ή μια γάτα, δεν πρέπει να συμπεριφέρεστε έτσι”,είπε ο Ζελένσκι σε διαδικτυακή συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής.
Σας το λέω ως πρόεδρος μιας χώρας που πολεμά με Ρώσους στρατιώτες… Είναι πόλεμος, αλλά δεν είναι ζώα.
19.33 Σολτς: Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί συνέπειες
O Γερμανός καγκελάριος τόνισε είσης ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα ‘Αντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία ’Αντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.
«Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
Η κυρία ’Αντερσον από την πλευρά της σημείωσε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία - «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», παραδέχτηκε η πρωθυπουργός και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και η απόφαση για ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι θέμα του ουκρανικού λαού».
Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία. «Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα.
Ο Σολτς συζήτησε σήμερα εξάλλου με τον Ουκρανό πρόεδρο Zελένσκι την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία σε κλήση που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα ότι είχε μιλήσει και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, για να «συζητήσουν την πορεία αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας».
«Εκτιμούμε την προθυμία της Ιταλίας να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία», είπε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
19.09 Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν μ΄αυτά της δηλητηρίασης μετά από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
18.37 Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να είναι ακόμη και 10.000
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.
Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.
Μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.
Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου).
Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.
«Τι μας έχει απομείνει στην πόλη μας;» ρωτάει η Βαλεντίνα, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Εν τω μεταξύ, η Tετιάνα Λομάκινα, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε και αυτή με την σειρά της ότι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη.
″Περίπου 5.000 άνθρωποι θάφτηκαν, αλλά οι ταφές σταμάτησαν πριν από 10 ημέρες λόγω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπολογιστεί μόνο μετρώντας τα πτώματα που βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.
″Θα μπορούσαμε να μιλάμε για 10.000 νεκρούς”.
Ο δήμαρχος Μποϊτσένκο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη Μαριούπολη, είπε νωρίτερα ότι περίπου 160.000 άμαχοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην πόλη.
″Η κατάσταση στην πόλη παραμένει δύσκολη. Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει το κατώφλι της ανθρωπιστικής καταστροφής. Πρέπει να εκκενώσουμε εντελώς τη Μαριούπολη”.
18.32 Ουκρανία: Κατερρίφθη ρωσικό μαχητικό και μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορική διοίκηση Vostok με ανάρτηση της στο Facebook, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
«Στην περιοχή του Χαρκόβου η κατάσταση είναι παραδοσιακά θερμή. Το πρωί οι κατακτητές, από τα πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας, έχασαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ στις δυόμιση το μεσημέρι, μετά το μεσημεριανό γεύμα, ένας πύραυλος της Πολεμικής Αεροπορίας κατέστρεψε ακόμη ένα εχθρικό αεροσκάφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
18.22 Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει λόγο για περισσότερους από 100 θανάτους στην πόλη του, μεταξύ αυτών 4 παιδιά
Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Φλωρεντίας (Ιταλία), που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
18.13 Aξιωματούχος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος για συμβιβασμούς στο ζήτημα της Ουκρανίας
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα (28/3), Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται για την πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων.
«Όλα όσα έχω δει δείχνουν είναι ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς σ’ αυτό το σημείο» δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ο αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο έναν πιθανό τρόπο τερματισμού αυτής της κρίσης.
17.54 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τo Iρπίν έξω από το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της πόλης Iρπίν, 20 χλμ. βορειοδυτικά από το Κίεβο, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος.
Το Iρπίν έχει δεχτεί έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.
Σε μια ανάρτηση βίντεο στο Telegram, ο τοπικός δήμαρχος Oleksandr Markushyn είπε:
Έχουμε καλά νέα σήμερα - το Ιρπίν απελευθερώθηκε.
Καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στην πόλη μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος.
Η πληροφορία δεν μπόρεσε να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters.
17.43 Τμήματα του ρωσικού στρατού βγαίνουν από την Ουκρανία για να ανασυνταχθούν
Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων αναγκάσθηκαν να βγουν από την Ουκρανία και να επιστρέψουν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν την μαχητική τους ικανότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέαντερ Μοτουζιάνικ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
«Μπορώ να πω, ότι ρωσικός στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει ένα αρκετό μεγάλο αριθμό στρατιωτικών τμημάτων, στρατεύματα του, εκτός των ορίων της Ουκρανίας, στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, με σκοπό να επανακτήσουν την μάχιμη ικανότητα τους, να προμηθευθούν πολεμοφόδια, καθώς με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν σε ορισμένες περιοχές, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί ήδη να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Μοτουζιάνικ.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι, δεν είναι σε θέση να αναφέρει το ποσοστό των στρατιωτικών τμημάτων του ρωσικού στρατού, που έχουν αποσυρθεί εκτός των ορίων της Ουκρανίας.
17.26 Ρωσία: Περιορισμοί στην είσοδο ανθρώπων από «μη φιλικές χώρες»
Η Ρωσία προετοιμάζεται να περιορίσει την είσoδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας φυσικά, και τις ΗΠΑ, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ: «Ένα προσχέδιο προεδρικού διατάγματος αναπτύσσεται για μέτρα βίζας- αντίποινα, ως απάντηση στις μη φιλικές ενέργειας μιας σειράς ξένων χωρών».
Όπως είπε, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μια σειρά περιορισμών ως προς την είσοδο στη Ρωσία».
16.58 Ανάκτηση ελέγχου χωριού ανατολικά του Χαρκόβου
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.
Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.
«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.
Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.
Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.
«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.
16.55 Ένα καμμένο ναυάγιο
16.30 Προειδοποίηση Ρώσου βουλευτή για διακοπή παροχής αερίου
Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοβ δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία, απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που ζήτησε από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια.
Ο Αμπράμοφ είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).
16.10 Ουκρανία: Οι Ρώσοι προσπαθούν ακόμα να περικυκλώσουν το Κίεβο
Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις επί του πεδίου ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να περικυκλώσει την πρωτεύουσά της, Κίεβο, σύμφωνα με τον Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, αν όχι να καταλάβει, τότε να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κινήσεις εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο» είπε.
Ταυτόχρονα το Reuters μεταδίδει πως ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει πει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δεν είναι ο σκοπός αυτού που χαρακτήρισε ως «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι σκοπός των Ρώσων ήταν η κατάληψη του Κιέβου και η επιβολή μιας κυβέρνησης φιλικής προς τη Μόσχα, καθώς και η κατάληψη της νότιας ακτής της Ουκρανίας- εξ ου και οι επιθέσεις σε Οδησσό, Χερσώνα και Μαριούπολη- και η διάνοιξη ενός χερσαίου διαδρόμου στα ανατολικά μεταξύ Κριμαίας και των αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
16.04 Καταστροφή ουκρανικού αντιαεροπορικού από ρωσικό πύραυλο Iskander
Bίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φέρεται να απεικονίζει ουκρανικό αντιαεροπορικό να καταστρέφεται από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander.
15.43 Λαβρόφ: Συνάντηση μεταξύ Πούτιν- Ζελένσκι όταν οι δύο πλευρές βρεθούν πιο κοντά
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε τη Δευτέρα ότι συνάντηση μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα έπρεπε να λάβει χώρα όταν οι δύο πλευρές βρεθούν πιο κοντά ως προς τη συμφωνία σε θέματα- κλειδιά.
Μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι για ανταλλαγή απόψεων ως προς τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή θα ήταν αντιπαραγωγική.
15.30 Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται συνάντηση προέδρων
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν προβλέπεται συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά τις τριήμερες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη (από αύριο).
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε σχόλιο στα ΜΜΕ, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, φέρεται να απάντησε σχεδόν μονολεκτικά: «Όχι. Όχι αναβάθμιση (των συνομιλιών)».
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Πεσκόφ απάντησε στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια πρόοδος και προοπτική για συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν μπορεί να αναμένεται κάτι τέτοιο μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων δεν είναι αντικείμενο των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών: ”Αυτή (η ανταλλαγή κρατουμένων) δεν είναι προς διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Επομένως, η απάντηση είναι όχι”.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ακόμα ότι νέος γύρος συνομιλιών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από αύριο (Τρίτη 29 Μαρτίου) στην Τουρκία. ”Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε και δεν θα μιλήσουμε για πρόοδο. Το ίδιο το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο είναι σημαντικό φυσικά. Αλλά μέχρι στιγμής εξακολουθούμε να τηρούμε τη γραμμή της μη αποκάλυψης του περιεχομένου (των συνομιλιών). Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί μόνο να βλάψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αλλά μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναφέρουμε σημαντικά επιτεύγματα και εξελίξεις.”
15.07 H Novaya Gazeta αναστέλλει την έκδοσή της
Η Novaya Gazeta, η ρωσική εφημερίδα ο διευθυντής της οποίας, Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της μέχρι «το τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία».
Είχε προηγηθεί δεύτερη επίσημη προειδοποίηση από την αρμόδια αρχή της Ρωσίας, Roskomnadzor, η οποία είχε υποστηρίξει πως η εφημερίδα δεν χαρακτήρισε μια μη κυβερνητική οργάνωση ως «ξένο δρώντα» σε ένα από τα δημοσιεύματά της, όπως προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.
14.49 Η 30μελης ομάδα Ουκρανών που «μπλόκαρε» το τεράστιο ρωσικό κονβόι
14.40 Κατάργηση των «χρυσών» διαβατηρίων για τους Ρώσους ζητά η Ε.Ε.
14.30 Πού είναι το περίφημο Τ-14 Armata;
14.10 Πάνω από 560 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου για την Ουκρανία
Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στην τελευταία 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Γιούλια Σβιριντένκο.
Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.
14.03 Η Μόσχα χαρακτήρισε την Deustche Welle «ξένο πράκτορα»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες».
Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους.
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.
13.31 Βίντεο από την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Su-35
Μη επαληθευμένα πλάνα που φαίνεται να έχουν κοινοποιηθεί από σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δείχνουν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να σιγοκαίγεται μετά την κατάρριψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο λογαριασμός Ukraine Weapons Tracker δημοσίευσε στο twitter: «Μετά από λίγο καιρό χωρίς καταρρίψεις, η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 στις 24 Μαρτίου κοντά στο Ιζιουμ. Δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τον ακριβή τύπο, αλλά ο πιλότος επέζησε και τα πλάνα εμφανίζονται για πρώτη φορά, επομένως αυτός ο ισχυρισμός είναι αξιόπιστος».
13.24 Καμία πρόοδος για τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο
Το Υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί «καμία σημαντική αλλαγή στις διαθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Ουκρανία» τις τελευταίες 24 ώρες.
Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση πληροφοριών για την εισβολή, το υπουργείο πρόσθεσε ότι «οι συνεχιζόμενες υλικοτεχνικές ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη έλλειψη δυναμικής και ηθικού μεταξύ των στρατιωτών».
13.15 Καθεστώς ουδετερότητας στην Ουκρανία: Τι σημαίνει και πόσο πιθανό είναι
12.54 Προς Τρίτη η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων
Το Κρεμλίνο είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενδέχεται να ξεκινήσουν στην Τουρκία την Τρίτη και είπε ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν πρόσωπο με πρόσωπο παρά τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή να φιλοξενήσει η Κωνσταντινούπολη τις συνομιλίες, για τις οποίες η Αγκυρα ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η Τουρκία είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία σήμερα.
Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην ιδέα μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι.
Ο Λαβρόφ, από την άλλη, είπε ότι ελπίζει να έχουν επιτυχή αποτελέσματα οι συνομιλίες.
12.43 «Κλείδωσε» η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή
12.29 Η Μόσχα αποκλείει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φαίνεται ότι απέκλεισε οποιαδήποτε απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγική.
Οπως είπε, μια συνάντηση μεταξύ τους θα πρέπει να γίνει μόνο όταν οι δύο πλευρές είναι κοντά στη συμφωνία σε βασικά ζητήματα.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν περιμένει «κάποια σημαντική πρόοδο στα κύρια ζητήματα» στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
12.09 Λαβρόφ: «Οι σχέσεις μας με την Κίνα βρίσκονται στο δυνατότερο επίπεδο από ποτέ»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Κίνα βρίσκονται στο «πιο δυνατό επίπεδο ποτέ».
Την ώρα που τα δυτικά έθνη προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία με σκληρές κυρώσεις, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή και διατηρεί τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία.
11.42 Τσερνίχιβ, η νέα Μαριούπολη
Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη στη βόρεια Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη, ο κεντρικός δρόμος της οποίας βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και οδηγεί στο Κίεβο.
Ο δήμαρχός της, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει «εντελώς καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.
11.36 Η Heineken αποχωρεί από τη Ρωσία
Ο κολοσσός της ζυθοποιίας ανακοίνωσε ότι «δεν είναι πλέον βιώσιμο» να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.
Προηγουμένως η Heineken είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να παράγει και να πουλά την μπύρα της στη Ρωσία και δεν θα δεχόταν πλέον κανένα καθαρό οικονομικό όφελος.
Εν τω μεταξύ, η ανταγωνιστική Carlsbεrg -η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ζυθοποιία Baltika στη Ρωσία- εξακολουθεί να πουλάει μπύρα με το σήμα Baltika. Ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι είχε ξεκινήσει μια στρατηγική αναθεώρηση και ότι ανέστειλε τη ρωσική ζυθοποίηση της ομώνυμης μάρκας.
11.29 Πάνω από 3,8 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία
Ενώ άλλοι 6,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Περίπου 13 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι εγκλωβισμένοι σε ζώνες μάχης και δεν μπορούν να φύγουν.
10.57 Εικόνες-σοκ στη Μαριούπολη
10.50 Καρφιά Ζελένσκι για Μακρόν, έπαινοι για Τζόνσον
Σε συνέντευξή του στον Economist, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το ποιες χώρες της Ευρώπης βοηθούν ή όχι, στον αγώνα της χώρας του εναντίον της Ρωσίας
Επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την αποτυχία του να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη. Γιατί; «Γιατί φοβάται τη Ρωσία. Και αυτό είναι. Αυτοί που το λένε πρώτοι είναι οι πρώτοι που φοβούνται», τόνισε με νόημα.
Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι είναι πολύ πιο πρόθυμος να στείλει όπλα: «Ναι. Για να είμαι ειλικρινής, ο Τζόνσον είναι ένας ηγέτης που βοηθά περισσότερο. Οι ηγέτες των χωρών αντιδρούν ανάλογα με το πώς ενεργούν οι ψηφοφόροι τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τζόνσον είναι ένα παράδειγμα» υπογράμμισε.
Η Γερμανία , εν τω μεταξύ, βρίσκεται κάπου στην μέση, σύμφωνα με τον Ζελένσκι: «Προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Εχουν μακρά σχέση με τη Ρωσία και βλέπουν την κατάσταση μέσα από το πρίσμα της οικονομίας. Βοηθούν κατά καιρούς. Νομίζω ότι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται. Εξετάζουν επίσης πώς η κατάσταση επηρεάζει τη χώρα τους. Μπορούν να βοηθήσουν, εάν τους ασκηθεί πίεση στο εσωτερικό να το κάνουν, και μπορούν να σταματήσουν όταν δουν ότι αυτό που έχουν κάνει είναι αρκετό», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.
10.46 Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα εξαιτίας πιθανής «ρωσικής προβοκάτσιας»
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει κανέναν ανθρωπιστικό διάδρομο σήμερα, αφού οι μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν για πιθανές ρωσικές «προκλήσεις» κατά μήκος των διαδρομών.
Οι διάδρομοι είχαν χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες για να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν από ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τα συγκεκριμένα δρομολόγια.
10.29 Ποινικό αδίκημα η χρήση του «Z» στη Γερμανία
10.08 Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως.
Σύμφωνα με την Bild, το σύστημα αυτό, θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ και μπορεί να είναι «επιχειρησιακό» από το 2025 σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.
Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές.
09.59 Ουκρανός αξιωματούχος χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις νέες διαπραγματεύσεις
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε πριν από τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων εκπροσώπων στην Τουρκία ότι δεν περιμένει κάποια σημαντική πρόοδο.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος στα κύρια ζητήματα», σημείωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.
09.54 Κίεβο: Συντρίμμια εξουδετερωμένου ρωσικού πυραύλου προκάλεσαν φωτιά σε σπίτι
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρουν ότι ένα σπίτι στο Κίεβο έπιασε φωτιά ως αποτέλεσμα συντριμμιών από πύραυλο που καταρρίφθηκε τη νύχτα.
Δεν υπάρχουν, για την ώρα, αναφορές για θύματα.
09.41 Ο Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να μην μπορεί να φτάσει στη Μαριούπολη
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) λέει ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να παράσχει βοήθεια στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς απαιτεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευσή της.
Πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν καταφύγει σε κελάρια και καταφύγια εδώ και εβδομάδες, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη βίαια μεταφορά χιλιάδων αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε εξαναγκασμό, αλλά έκανε λόγο για εκκενώσεις υπό ρωσική συνοδεία.
Η ΔΕΕΣ λέει ότι δεν βοηθά ποτέ καμία αναγκαστική εκκένωση και έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο να βοηθήσει τη Ρωσία να «φιλτράρει» τους Ουκρανούς πρόσφυγες από τη Μαριούπολη.
09.15 Σακιά άμμου «προστατεύουν» το άγαλμα του Τάρας Σεφτσένκο
Ενα μνημείο του διάσημου Ουκρανού ποιητή, Τάρας Σεφτσένκο, καλύφθηκε με σάκους άμμου για να το προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα και έχει βομβαρδιστεί σφόδρα από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.
08.44 Πάνω από 15.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (27/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 62 ανήλικοι.
Αναλυτικά:
Από τον Προμαχώνα: 173
Από Ευζώνους: 18
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 45
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10 και σε άλλα αεροδρόμια 1.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 15.051 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.731 ανήλικοι.
08.34 ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε σκόνη
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης «σε σκόνη», ενώ περιγράφει την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη ως «καταστροφική».
08.30 Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα που περιβάλλουν το Κίεβο μετά από «σημαντικές απώλειες»
Ο ουκρανικός στρατός στην τελευταία του επιχειρησιακή έκθεση υποστηρίζει ότι η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματα που περιέβαλαν το Κίεβο μετά από σημαντικές απώλειες.
Η αποχώρηση έχει «μειώσει σημαντικά» την ένταση της ρωσικής προέλασηςκαι ανάγκασε ορισμένες μονάδες να ανασυνταχθούν στη Λευκορωσία, δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Ρωσία μετέφερε πυραύλους Iskander στην περιοχή Γκομέλ της νοτιοανατολικής Λευκορωσίας.
08.22 Η δημιουργική αντίσταση των αμάχων...
Οι άμαχοι στην Ουκρανία συνεχίζουν να αντιστέκονται με δημιουργικούς, νέους τρόπους.
Καφετέριες στο Λβιβ αναρτούν τις ρωσικές απώλειες στις βιτρίνες τους και τις ανανεώνουν καθημερινά.
08.22 Ζημιές ύψους 63 δισ. δολαρίων στις υποδομές της Ουκρανίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές άνω των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με νέα εκτίμηση της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.
Τουλάχιστον 4.431 κτίρια κατοικιών έχουν καταστραφεί, μαζί με 92 εργοστάσια και αποθήκες καθώς και 378 σχολεία.
Επιπρόσθετα, 12 αεροδρόμια έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα μαζί με επτά θερμοηλεκτρικούς ή υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Η προηγούμενη εκτίμηση στις 17 Μαρτίου έκανε λόγο για ζημιές συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
08.15 Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την «πόλη των εργατών του Τσέρνομπιλ»
Οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την ουκρανική πόλη Σλάβουτις, όπου κατοικούν εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, αφού ολοκλήρωσαν την επιθεώρησή τους εκεί, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.
Το Σάββατο, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης, λίγο έξω από τη ζώνη αποκλεισμού ασφαλείας γύρω από το Τσερνόμπιλ.
08.05 Βρετανία: Συνεχίζεται ο ρωσικός αποκλεισμός στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας
Η Ρωσία διατηρεί τον αποκλεισμό των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, που ουσιαστικά απομονώνει την χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, ανέφεραν την Κυριακή οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να πραγματοποιούν σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, πρόσθεσε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
07.50 Ουκρανός αξιωματούχος: Επιτυχείς αντεπιθέσεις στο Χάρκοβο
Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, σύμφωνα με τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.
07.41 Μπάιντεν: «Οχι» (δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».
«Οχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.
07.36 Ζελένσκι: Μήνυμα εθνικής κυριαρχίας και προειδοποίηση στους «προδότες»
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».
Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους «φαινομενικά ανόητους», οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»
Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα». «Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».
07.25 Πυρκαγιές στην περιοχή του Τσέρνομπιλ
Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσέρνομπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον, από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσέρνομπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου.
Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.
Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019.
Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000.
07.10 Νέες αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.
Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).
Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.