Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε οικονομικές εξελίξεις και για τα Σώματα Ασφαλείας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στη ΔΕΘ - Εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας, ύψους 25 δισ. ευρώ.
Eurokinissi

″Δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά σε μία μεγάλη αλλαγή που έρχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

″Η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από εύρωστη οικονομία”, ενώ συνδέοντας την ασφάλεια της χώρας με την πορεία της οικονομίας αναρωτήθηκε ”ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα που δεν έχει ασφαλή σύνορα”.

«Η δημοσιονομική ευρωστία καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η σημασία της ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προφανής και εξήγησε ότι χάρη και σε αυτές η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίσεις όπως αυτή στο μεταναστευτικό στον Έβρο ενώ το ίδιο συνέβη και σε κάθε κρίση στο Αιγαίο.

«Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και με τους δασμούς που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κρίσιμες οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή στάσης της Ευρώπης σχετικά με τη στρατηγική της αυτονομία, κάτι στο οποίο ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ από πολύ νωρίς.

«Καταφέραμε να πετύχουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις που ωφελούν την Ελλάδα με κρισιμότερη τη ρήτρα διαφυγής για πρόσθετες επενδύσεις που δεν θα προσδιορίζονται στις δημοσιονομικές οροφές δίνοντας χώρο για υλοποίηση του προγράμματος εξοπλισμών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι αυτή η δυνατότητα για την Ελλάδα δεν θα γίνει αυτό αφορμή υπερβολών, καθώς συνεχίζουν οι αγορές να βλέπουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μία εκτενή αναφορά των όσων έκανε η κυβέρνηση από το 2019 για την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας και τους εξοπλισμούς στους οποίους προχώρησε, τονίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι καλύτερη από τότε που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τοποθετήθηκε επίσης και στο θέμα των αυξήσεων των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα ζήτημα που προκάλεσε αρκετό πολιτικό ”θόρυβο”.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και εξήγησε ότι αλλάζει γενικότερα η φιλοσοφία και διαχωρίζεται το βαθμολόγιο με μισθολόγιο. Ένας από τους λόγους είναι για να γίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στους νέους και να επιλέγουν να εισαχθούν σε στρατιωτικές σχολές. Οπότε προτιμήθηκε να γίνουν τώρα οι σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να προλάβουν την κατάθεση των μηχανογραφικών από νέους που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε ανώτατες σχολές.

Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν και για αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

Κάνοντας λόγο για ”όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό”, σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει με πράξεις τη στήριξη της στα Σώματα Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι αυτό θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα γίνουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονικης.

Υπογράμμισε όμως ότι «δεν θα υποταχθούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας» ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέφει το πλεόνασμα της ανάπτυξης στην κοινωνία και ειδικά σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το συνολικό κόστος του 12ετούς προγράμματος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων θα φτάσει στα 25 δισ. ευρώ και η βασική διαφοροποίηση σε σύγκριση με το τι γινόταν έως τώρα είναι ότι πλέον θα υπάρξει η προτεραιοποίηση των αναγκών, μέσα όμως στο συγκεκριμένο οικονομικό περιθώριο.

Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Εκεί που εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αυτές αλλάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάνοντας αναφορά σε μη επανδρωμένα οχήματα, στην αξιοποίηση της ΑΙ, στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην κυβερνοάμυνα. «Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν», τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να βλέπουμε πως ενισχύονται τα σύγχρονα όπλα και από τις νέες τεχνολογίες, κάτι που έχει ήδη συμβεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μίας στιβαρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ως παράδειγμα έδωσε την «Ασπίδα του Αχιλλέα», έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε προηγμένα συστήματα και τόνισε ότι είναι απαραίτητο αυτό το έργο να αποκτήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Βαρύτητα όμως έδωσε και στο θέμα της υποστήριξης των οπλικών συστημάτων που έχει αποκτήσει η χώρα, επισημαίνοντας την ανάγκη συντήρησης τους. Και για αυτό όπως εξήγησε, σε αυτή την κατεύθυνση θα πάει ένα μέρος του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την πρωτολογία του συνδέοντας και πάλι την οικονομία με την αμυντική δυνατότητα της χώρας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια ούτε και ασφάλεια χωρίς στιβαρή οικονομία».

Δημοφιλή