«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος», ανέφερε o πρωθυπουργός στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Δέχθηκα η υπόθεση να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια και να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή ενώ κατέθεσα 4 τομές αλλαγών για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το μεγάλο εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ. Χάρη σε αυτήν είμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την εισβολή στον Έβρο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση αυτόν τον κρίσιμο βραχίονα του κράτους».
«Υπήρξα θύμα συνακροάσεων»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πόσο πολύτιμες είναι οι πληροφορίες σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε. «Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η μάχη αυτή δεν είναι σημερινή και δεν είναι απλή.
«Πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να δημιουργηθεί εικόνα ανεπάρκειας καθώς στο εξωτερικό πολλοί ήταν αυτοί που θα ήθελαν μία Ελλάδα αδύναμη.
«Κακόβουλα λογισμικά δεν υπάρχουν στις εθνικές υπηρεσίες», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτηση του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι νόμιμες επισυνδέσεις εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. «Όλες λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε και είναι ώρα να επαναξιολογηθεί. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πρωθυπουργό», εξήγησε ο πρωθυπουργός ενώ στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΥΠ ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθει η υπογραφή δεύτερου εισαγγελέα που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Ας σκεφτούμε λίγο πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και θα καταλάβουν όλοι τι εννοώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και μπορεί να καλύπτει τις ελλείψεις της με τομές. Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω της Βουλής και της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην αναβάθμιση του ρόλου εθνικής ασφάλειας και στην ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της διαφάνειας όσο και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης»
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Στο θέμα Ανδρουλάκη η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να λάβει μέτρα. Εγώ τόλμησα αμέσως να παραδεχθώ το λάθος και εσείς μας κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Πέντε πρώην συνεργάτες σας μίλησαν για παρακολουθήσεις, συγκεκριμένα Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης», συμπληρώνοντας ότι περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή του κ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης.
«Να παρουσιάσει ένα ατυχές γεγονός, ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση. Και μια επιχειρησιακή αστοχία, ως τάχα πολιτική εντολή της κυβέρνησης, εντολή η οποία, υποτίθεται, - την αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη σε μένα προσωπικά - θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν. Αυτό το οποίο λέτε είναι ψέμα. Και δεν είναι απλά ψέμα. Είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο. Και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, για αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα. Και είναι κρίμα πραγματικά, είναι κρίμα, μέσα από την μεγαλοποίηση αυτού του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα ακριβώς χρειάζονται αυτοί οι οποίοι καραδοκούν εκτός συνόρων, ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Και δίνετε τόσο εύκολα επιχειρήματα, σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών, γιατί βρίσκουν συνεχώς αποτελέσματα απέναντι τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι 2 φορές δημόσια κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν. «Αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Έχει πει πως δεν θέλει να είμαι πρωθυπουργός ακόμα και αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Δικαίωμα του να επιλέγει τους φίλους του, αλλά τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» ενώ απηύθυνε ερώτηση προς τον Μιχάλη Κατρίνη να πει αν ο κύριος Παπανδρέου έκανε καλά όταν έφερε στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ.
«Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας», ανέφερε στην συνέχεια με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας.
«Δεν θα φυγομαχήσω»
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι και στα χέρια της Δικαιοσύνης και στη Βουλή. «Και αποστολή μας σήμερα είναι να κάνουμε καλύτερη αυτή την εθνικά κρίσιμη υπηρεσία. Και κάποια στιγμή να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με τα όποια λάθη του χθες, ώστε να μπορούμε να στοιχηθούμε μαζί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι γείτονες μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Ο πόλεμος, η τεράστια κρίση στην ενέργεια, η διεθνής ακρίβεια προοιωνίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα». Παράλληλα ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, εξηγώντας ότι αυτή την στιγμή στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής αυτή τη φορά με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο.
«Επαναλαμβάνω ότι σε έναν πολύ ασταθή κόσμο, ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες. Και δεν θα επιτρέψω -πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί τελικά- σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από την θετική της πορεία. Γνωρίζω καλά, ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης -και τις γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος- που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενος εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε: «Εν μέσω αυτής της κρίσης, έρχεστε και ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε την χώρα στην αστάθεια, για να κάνετε το χατήρι αυτών οι οποίοι δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει και δημόσια στο κάτω - κάτω της γραφής. Δεν το έκρυψαν ποτέ. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».
Τσίπρας: Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.
«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».
Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».
Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό» και συνέχισε τη δριμύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσουν τον κ. Ανδρουλάκη, όχι επειδή είναι πράκτορας, αλλά γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Για να διασφαλίσετε την επόμενη μέρα των εκλογών της απλής αναλογικής. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε πόσοι ακόμα βουλευτές παρακολουθούνται ή τέθηκαν υπό παρακολούθηση και ζήτησε την απόσυρση του νόμου που λέει ότι ο παρακολουθούμενος δεν μπορεί να μάθει αν έχει παρακολουθηθεί. «Αν το αρνηθείτε σημαίνει ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού; Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με τη δημοκρατική μας ευθύνη. Εν τέλει, με τη στάση σας κύριοι βουλευτές της ΝΔ θα δείξετε αν αυτό το σκάνδαλο καταγραφθεί ως σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο της παράταξή σας. Δική σας θα είναι η απάντηση, δική σας και η απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΚΟ της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Κύριε Μητσοτάκη έχετε 2 επιλογές. Τη δημοκρατική που σημαίνει παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες και την καθεστωτική, που σημαίνει συγκάλυψη, διχασμό και τοξικότητα. Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν. Οι καθεστωτικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές. Και οι πολίτες δεν έχουν άλλο δρόμο από τη διασφάλιση της δημοκρατίας. Πρέπει να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λάου μας που είναι και η μοναδική διέξοδος για όλους», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις αναφορές του πρωθυπουργού επισημαίνοντας: «Κύριε Μητσοτάκη καλέσατε – όπως είπατε – τον κ. Ανδρουλάκη για να γνωριστείτε…Αφού βέβαια πρώτα τον παρακολουθούσατε. Προφανώς όμως δεν σας βοήθησε η παρακολούθηση κι έτσι δεν αντιληφθήκατε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δε εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος κανενός! Ούτε για εσάς, αλλά ούτε για τον κ. Τσίπρα ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή και τον προστάτη, μετά τα όσα σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, ούτε πολύ ούτε λίγο, υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί νομίμως - εντός εισαγωγικών - το σύνολο σχεδόν του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.
«Ουδείς εξαιρείται», αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
«Δηλαδή μια κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους πάντες. Σας καλώ να πείτε ξεκάθαρα τον λόγο εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή προφανώς δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, καταφεύγετε σε επιχειρήματα του επιπέδου να έρθει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση. Στα κρυφά δηλαδή και στο αυτί. Ε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει. Και σας προκαλεί να πείτε δημόσια ό,τι έχετε να πείτε» τόνισε ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Σημείωσε επιπλέον ότι «ο κύριος Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δε διαθέτει αξιοπιστία. Έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη, «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες, όπως το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής. Αυτό είναι ένα δυστοπικό παρόν, που οφείλουμε να το καταστήσουμε παρελθόν. Για να έχει μέλλον η χώρα.»
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Ποιους άλλους παρακολουθούσε ή παρακολουθεί η ΕΥΠ επί των ημερών σας; Δεν ξέρετε; Δε ρωτήσατε να μάθετε; Δεν σας ενδιαφέρει; Κύριε Μητσοτάκη, το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογείστε λέγοντας ότι δεν ξέρατε. Το ζήτημα είναι ποιοι σας πιστεύουν. Γιατί ακόμα και στελέχη της παράταξης σας, δεν σας πιστεύουν», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης σχολίασε και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τι ψηφίζει τελικά όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη: «Σας λέω ότι όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ ψηφίζει προοδευτικές αξίες και θέσεις. Ψηφίζει λύσεις και προτάσεις για τους πολλούς. Ψηφίζει προοπτική για τη χώρα. Ψηφίζει για την εντιμότητα, για τη διαφάνεια, για τη λογοδοσία στο δημόσιο βίο. Ψηφίζει για το σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα, αλλά και τις ελευθερίες των πολιτών. Όλα αυτά δηλαδή που για εσάς κ.κ. της ΝΔ είναι «ψιλά γράμματα», αλλά και όλα αυτά που πλήγωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του. Όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει πολύ απλά να φύγουν και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το γρηγορότερο δυνατόν. Και επειδή οι εκλογές θα έρθουν, αλλά θα έρθουν - κ. Τσίπρα - μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και ποιοι ήταν αυτοί που έστησαν όλη αυτήν την ιστορία, να είστε βέβαιος ότι στις εκλογές οι πολίτες θα μιλήσουν. Και παρά τα όσα επιθυμείτε, ένθεν και ένθεν, σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, με το ΠΑΣΟΚ σε θέση πρωταγωνιστή των εξελίξεων».
Αναφερόμενος στη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης του Predator, o Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στο απυρόβλητο την εταιρεία που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό.
«Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί προοδευτική προσέγγιση. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται», κατέληξε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Δ. Κουτσούμπας: Όλοι έχετε ευθύνη – Να διερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι σήμερα
″Αυτό το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών δεν αποτελεί επιμέρους επιχειρησιακή αστοχία, στοχεύει στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών”, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Είπε ότι «το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων. Άλλοτε στο όνομα της εθνικής ασφάλειας άλλοτε στο όνομα του δημίοσιου συμφέροντος άλλοτε στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Έννοιες που γίνονται λάστιχο και μπορούν να χωρέσουν τα πάντα και τους πάντες» σημείωσε. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει επανειλημμένα καταγγείλει το ΚΚΕ διαχρονικά υπογράμμισε.
«Δεν ακούσαμε τίποτα για τις περισσότερες από 100.000 άδειες που έχει δώσει η εισαγγελία τα τελευταία δέκα χρόνια επικαλούμενη τους νόμους εθνικής ασφάλειας. 100.000 υποκλοπές κι ο καθένας αντιλαμβάνεται πως ο αριθμός αυτός που ξεπερνά το εκατομμύριο αντιστοιχεί σε πάρα πολύ περισσότερους στόχους αφού στο στόχαστρο μπαίνουν και οι επαφές του υπό παρακολούθηση ατόμου που συνομιλεί μαζί τους. Συνεπώς καταγράφονται όλοι και όλες» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε άλλο σημείο είπε «όλοι έχετε ευθύνη είτε γιατί αφήσατε ανέγγιχτο αυτό το πλαίσιο είτε γιατί το ενισχύσατε και τώρα αναδεικνύετε αν είχε πτυχίο ο Κοντολέων που ήταν προσωπική επιλογή Μητσοτάκη και άλλων γνωστών και μη εξαιρετέων κύκλων και πρεσβειών. Αν είχε πτυχίο θα ήταν όλα καλώς καμωμένα;».
Αναδεικνύουμε αυτό το σάπιο επικίνδυνο πλαίσιο γιατί αυτό που επείγει είναι η κατάργησή του, είναι πραγματικός βούρκος με στόχο τον λαό τόνισε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης σε βάρος του ΚΚΕ η οποία φέρνει στην επιφάνεια νέα κρίσιμα στοιχεία κι όλα αυτά μετά από δικές μας παρεμβάσεις για να μην κλείσει άρον άρον η υπόθεση. «Θα καταθέσουμε πιο αναλυτικά στην εξεταστική που θεωρούμε ότι πρέπει να εξετάσει όλες τις καταγγελίες κι αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι αυτή για την παρακολούθηση δημοσιογράφων αλλά και του κόμματός μας».
Βαρουφάκης: Έχει προσωπικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τις παράνομες παρακολουθήσεις
Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής -η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια- με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα διευρυνθούν και προηγούμενες παρακολουθήσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε καμία απάντηση στα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε «πρόβα αποχαιρετισμού το χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών προς τον πρωθυπουργό».
«Φούσκα ήσασταν και σαν φούσκα σκάσατε. Δεν έχει σημασία το γιατί και το πώς, αλλά το πρότζεκτ επανεκλογή πρωθυπουργού Μητσοτάκη, στη βάση κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακυρώθηκε. Και η αποκαθήλωσή σας είναι απαραίτητη, για να αναβιώσει η πιθανότητα να έχουμε Δημοκρατία κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
«Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς.
Εσείς πήρατε την ΕΥΠ στα χέρια σας. Και όταν έσκασε η βόμβα νίψατε τας χείρας σας, υποστηρίζοντας, δεν γνώριζα, αν το ήξερα δεν θα το είχα επιτρέψει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε:
«Διαλέγετε κ. Μητσοτάκη τον εξευτελισμό για να πείσετε ότι δεν είστε ένοχος. Αλλά τελικά καταλήξατε και ένοχος και εξευτελισμένος. Προσπαθήσατε να κρυφτείτε πίσω από το ε…και τί έγινε, όλοι οι πρωθυπουργοί τα ίδια κάνουμε. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τα μνημόνια, που, ναι, όλοι σας υπογράψατε. Εδώ μιλάμε για το ελληνικό Watergate -έτσι το αποκαλεί η εφημερίδα που αποκάλυψε το Watergate, η Washington Post. Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς Συριζαίους, κομμουνιστές, οπαδούς του ΜέΡΑ;».
Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός αν το τηλέφωνό του παρακολουθείτο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ισχύει κάθε λέξη που έχω καταθέσει στη Βουλή και έχω γράψει στο βιβλίο μου και δεν ισχύουν τα λόγια που τα τρολς της ΝΔ έβαλαν στο στόμα μου».
«Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι, είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 έως και τουλάχιστον το 2020, κυρίως από την NSA -κάτι που έχει αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία στα ισπανικά δικαστήρια, στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας αν τα θέλετε και συμπεριλαμβάνουν στην δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων τα περιεχόμενα του κινητού μου, βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες μου. Ο λόγος που εγκάλεσα δημοσίως τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ήταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ναι, εμείς στο ΜέΡΑ25 εγκαλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά όμως είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα κύριε Μητσοτάκη».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ταχθεί «υπέρ της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου ήταν ένα από τα θύματα του μητσοτακικού εταιρικού παρακράτους» και συμπλήρωσε:
«Δεν θα δώσουμε πάτημα στον κ. Μητσοτάκη να συμψηφίσει τα εγκλήματά του με απαράδεκτες καταστάσεις του παρελθόντος.
Θα ζητήσουμε όμως να διερευνηθούν τρία συγκεκριμένα πράγματα:
Πρώτον: Η παρακολούθηση ανθρώπων του ΚΚΕ.
Δεύτερον: Το πώς και το γιατί, ο κ. Ράμμος, ως πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απόρρητου των Τηλεπικοινωνιών, ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι Έλληνες πολίτες παρακολουθούνται, το αν ο εισαγγελέας εφετών, που δίνει το πράσινο φως για τις παρακολουθήσεις, έμαθε ποτέ ότι έδωσε άδεια για την παρακολούθηση δημοσιογράφου, πολιτικού αρχηγού.
Τρίτον: Τι έκανε και τι κάνει η ΕΥΠ μετά το 2005 για να αποτρέπει την NSA να παρακολουθεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και άλλους 100 αξιωματούχους του ελληνικού κράτους».
«Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της διάφανης εταιρικής και κρατικής εξουσίας με προστατευμένους πολίτες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και, ναι, και πολιτικούς» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υποστήριξε ότι με την υπόθεση των υποκλοπών κουρελιάστηκε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική Δημοκρατία.
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Καταθέστε πρόταση μομφής κ. Τσίπρα, διαφορετικά θα είστε θρασύδειλος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της δευτερολογίας του, επανέλαβε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. «Εγώ κοίταξα κατάματα τον ελληνικό λαό και είπα ότι δεν γνώριζα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και όποιου άλλου δημοσιογράφου. Είναι ο λόγος μου απέναντι στον δικό σας και ο κόσμος θα συγκρίνει», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιεχόμενο μίας συνεδρίασης που πρέπει να κρατηθεί μυστικό.
«Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός όταν έρχεστε και παραβιάζετε ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά απόρρητης επιτροπής;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ ενώ ειδικά για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει απόρρητη ενημέρωση για το λόγο για τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία παρακολούθησης του.
«Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να ακούσει κι άλλες προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας των νόμιμων παρακολουθήσεων ενώ έθεσε θέμα για την επέκταση της έρευνας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. «Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πως διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ στο τέλος της τοποθέτησης του πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτική μου ομάδας, καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός.