Έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα κάνει σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν φτάσει σε ποσοστό 60%, ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει στις 15.000 ημερησίως. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τις νεότερες ηλικίες, καθώς εντός δύο μηνών τα κρούσματα στις ηλικίες έως 39 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπό στενή παρακολούθηση ένας νέος «απόγονος» της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα: Η AY.4.2, που κάποιοι αποκαλούν «Δέλτα+» (Delta Plus), περιέχει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να δώσουν στον ιό πλεονεκτήματα ως προς την επιβίωσή του.
Σε εξέλιξη είναι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον αποτελεί όντως απειλή – ωστόσο ειδικοί λένε πως είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί πολύ ή να καταστεί ικανή να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια. Προς το παρόν πάντως δεν θεωρείται παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος. Η AY.4.2 είχε εντοπιστεί τον Ιούλιο, και έκτοτε σημειώνει αργή αύξηση. Περιλαμβάνει κάποιες νέες μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη- ακίδα, με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα είναι πιο μεταδοτική χάρη σε αυτές τις αλλαγές, μα, σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που διερευνάται από τους επιστήμονες.